Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Punct de vedere ”rezervat” al Primăriei Sebeș, legat de actualizarea autorizației de mediu a Kronochem. Dezbatere online


Publicat

kronospan

Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor a transmis un punct de vedere în numele administraței locale, legat de dezbaterea privind actualizarea autorizației integrate de mediu. 

”În contextul desfășurării în mediul on-line a dezbaterii publice pentru actualizarea autorizației integrate de mediu, care să reglementeze activitatea desfășurată de SC Kronochem SRL Sebeș SRL, pe amplasamentul situat în Municipiul Sebeș, str. M. Kogălniceanu, nr. 59, Primăria Municipiului Sebeș își exprimă un punct de vedere rezervat” au transmis reprezentanții insituției.

Primăria solicită ca autorizația să prevadă valorile aflate la limitele inferioare stipulate de lege la indicatorul formaldehidă și la indicatorul TCOV (compuși organici volatili totali).

Având în vedere faptul că, pe teritoriul României ne aflăm încă în stare de alertă, autoritățile de mediu au decis ca publicul interesat să fie consultat în format electronic, on-line.

Astfel, documentația de actualizare a autorizației integrate de mediu pentru activitatea desfășurată de SC Kronochem Sebeș SRL poate fi regăsită pe site-ul Primăriei Municipiului Sebeș – www.primariasebes.ro, pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Alba – http://apmab.anpm.ro, precum și pe site-ul operatorului economic – www.kronospan.ro/mediu.

 • ”Îi încurajăm pe toți cei interesați să își exprime punctul de vedere, până la data limită de 10 iunie 2020, prin materiale transmise la adresa de e-mail a Agenției pentru Protecția Mediului Alba office@apmab.anpm.ro” – Primăria Sebeș.

”Municipiul Sebeș  cere respectarea BAT-ului, a celor mai bune tehnici referitoare la monitorizarea VLE (valori limită emisii), astfel încât în autorizația integrată de mediu să fie stabilită, la limita inferioară a intervalului, monitorizarea continuă la formaldehidă și lunară la TCOV (compuși organici volatili totali), alături de următoarele măsuri:

 • limita la  formaldehidă 2 mg/Nmc, cu monitorizare continuă, deși SC Kronochem Sebeș SRL solicită 5 mg/Nmc;
 • limita la TCOV 5 mg/Nmc, cu monitorizare lunară, frecvență de monitorizare stabilită prin AIM AB 9/2017, deși SC Kronochem Sebeș SRL solicită 30 mg/Nmc și frecvență de monitorizare anuală;
 • finalizarea  studiului de dispersie menționat în cadrul programului de Monitorizare vegetație din zona RONPA 0019 RÂPA ROȘIE inclusă în Poligonul Vestic al Sitului ROSCI 0211 PODIȘUL SECAȘELOR și implementarea concluziilor/măsurilor  în cadrul AIM;
 • implementarea  unei automonitorizări la imisii pentru indicatorii PM10 și PM2,5; automat cu afișarea rezultatelor în timp real, 24/24 ore, în cel puțin 2 puncte la limita incintei industriale;
  solicităm monitorizarea trimestrială a emisiilor, acolo unde acestea se monitorizează anual (pag. 32 formular solicitare).

Cu toate că în cadrul comisiei de analiză tehnică, Municipiul Sebeș nu are rol decizional, ci doar rol consultativ, am solicitat să fie analizat, cu cea mai mare responsabilitate, punctul de vedere trimis, referitor la actualizarea autorizației integrate de mediu a companiei Kronochem Sebeș SRL,  ținând cont de drepturile fundamentale ale cetățenilor noștri, de numeroasele luări de poziție cu caracter imperativ din spațiul mass-media, precum și pentru a ne conforma legislației românești.

Municipiul Sebeș și-a menținut punctul de vedere în scris, în ședința din data de 05.05.2020, deoarece APM Alba a solicitat acest punct de vedere referitor la documentația depusă de SC Kronochem Sebes SRL, în vederea actualizării autorizației integrate de mediu AB 9/2017 – termen 05.05.2020 (data de întrunire a comisiei de analiză internă), deoarece pe perioada stării de urgență, pe teritoriul României, nu s-au mai organizat ședințele CAT, conform Decretelor nr.195/2020 și nr. 240/2020.

Reamintim faptul că populația Sebeșului a participat la referendumul local inițiat de Primăria Municipiului Sebeș, în anul 2018, prilej cu care peste 7.000 de cetățeni au dorit achiziționarea unui sistem automat pentru monitorizarea calității aerului, fapt care s-a și concretizat în anul 2019.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Paduraru

  marți, 09.06.2020 at 11:46

  In afara poluarii aerului, taiem ca prostii padurile ,adica epuratorul natural al aerului. In tarile lor unii nu au voie nici macar sa se atinga de paduri !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Focar de coronavirus la DNA Cluj: 6 angajați, infectați cu COVID-19. Clădirea a fost dezinfectată

Publicat

Șase angajați ai DNA Cluj, grefieri și procurori, sunt infectați cu COVID-19, clădirea fiind dezinfectată.

Surse din DNA au declarat că toți angajații au fost testați pentru a se vedea dacă mai sunt și alte cazuri. Ancheta epidemiologică a DSP Cluj a stabilit și contacții celor infectați.

Conducerea DNA Cluj-Napoca a anunțat că au fost luate măsuri de dezinfecție a sediului și a tuturor spațiilor utilizate în comun de angajați.

Sursă: cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO VIDEO: Trafic BLOCAT între Aiud și Teiuș, din cauza unui accident. Două persoane au fost rănite

Publicat

Traficul este oprit pe DN 1, joi, în jurul orei 18.00, între Aiud și Teius, din cauza unui accident rutier care a avut loc la kilometrul 404 + 700 m, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

Potrivit polițiștilor, au fost implicate doua autovehicule, respectiv un camion și un autoturism.

O persoana din autoturism a fost rănită și este conștientă.

UPDATE 18.05: 

Accidentul s-a produs în zona Tifra, potrivit reprezentanților ISU Alba. În camion se afla șoferul, iar în autoturism, șoferul și un pasager.

La sosirea echipajului de intervenție, toate persoanele implicate în accident erau conștiente, iar șoferul autoturismului era încarcerat.

Ulterior acesta a fost extras din autoturism de către pompierii militari.

La fața locului s-au deplasat mai multe mașini de intervenție la accidente, ale ISU Alba.

UPDATE ora 18.40:

În urma accidentului au rezultat 2 victime, ambele conștiente, au transmis reprezentanții ISU.

Șoferul autoturismului a fost transportat la UPU Alba de către echipajul SMURD TIM, iar pasagerul din dreapta a fost transportat la UPU Alba.

Foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban: Nu dorim să impunem nici o nouă restricție, dar acest lucru depinde doar de români

Publicat

Premierul Ludovic Orban le-a cerut cetățenilor să respecte măsurile de distanțare socială și a precizat că Guvernul nu dorește reintroducerea restricțiilor, însă asta, spune el, va depinde doar de cetățeni.

”Nu vreau să vă dau exemple de oameni care erau sceptici în privința virusului, să vă spun ce au pățit.

Nu-mi doresc ca niciun român să afle ce înseamnă acest virus în momentul în care o persoană apropiată sau o rudă se îmbolnăvesc.

Nu ne dorim să reimpunem nici o nouă restricție, dar ca să reușim acest lucru avem nevoie de cooperarea fiecărui român” a declarat Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a depus o petiție pentru drepturile muncitorilor români, cu 50.000 de semnături

Publicat

negrescu

Petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană” a fost depusă la Parlamentul European împreună cu 50.000 de semnături.

Europarlamentarul Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”.

Documentul este însoțit de 50.000 de semnături de susținere. Demersul inițiat de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situațiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19 și solicită demararea unei anchete a instituțiilor europene cu privire la cele întâmplate.

„Această petiție este foarte importantă întrucât prezintă cazuri concrete de încălcări ale drepturilor lucrătorilor români care au condus inclusiv la îmbolnăvirea unora dintre aceștia cu coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate