Actualitate
Puterea de cumpărare în Europa: Care este țara în care cetățenii au cei mai mulți bani și cum e situația din România
Puterea de cumpărare a europenilor a crescut în anul 2024 la suma de 18.768 de euro în 2024. Puterea de cumpărare din România ajunge doar la jumătatea acestei sume, atingând valoarea de 9.092 de euro.
Aceste informații reies din studiul NIQ GfK Purchasing Power Europe 2024, citat de Agerpres.
Puterea de cumpărare reprezintă o măsură a venitului disponibil după deducerea impozitelor şi a contribuţiilor caritabile şi include, de asemenea, orice beneficii primite din partea statului.
Studiul menționat anterior indică nivelurile puterii de cumpărare pe persoană, pe an în euro şi ca indice.
De menționat este faptul că suma de care consumatorii dispun pentru cheltuieli și economii variază de la o țară la alta și depinde de evoluția pieței de consum.
La extreme se află Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg care au un venit net mult mai mare decât în restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare este cea mai scăzută în Kosovo, Belarus şi Ucraina.
Locuitorii din Liechtenstein au o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 70.180 de euro, de peste 3,7 ori mai mare decât media europeană.
Elveţia şi Luxemburg urmează pe locurile doi şi trei. În timp ce puterea de cumpărare pe cap de locuitor a elveţienilor, de 52.566 de euro, este de 2,8 ori mai mare decât cea a europenilor medii, luxemburghezii au un venit net disponibil de 41.785 de euro pe cap de locuitor.
“În acest an, europenii au la dispoziţie un total de aproximativ 12,9 trilioane de euro pentru a cheltui pe alimente, locuinţe, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanţe, mobilitate şi achiziţii de consum.
Aceasta corespunde unei puteri medii de cumpărare pe cap de locuitor de 18.768 euro, ceea ce reprezintă o creştere nominală de 3,9% faţă de valorile revizuite din anul precedent.
Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au de fapt disponibilă pentru cheltuieli şi economii variază foarte mult de la o ţară la alta şi depinde, de asemenea, de modul în care evoluează preţurile de consum în 2024”, potrivit comunicatului NielsenIQ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News