Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Rabla pentru sobe”: Asociația Forestierilor din România propune subvenţionarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne

Publicat

Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) propune subvenţionarea înlocuirii sobelor vechi cu sobe moderne, cu randament ridicat pentru un confort termic sporit, costuri mai mici şi poluare redusă.

„Toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Clădirile de locuit sunt izolate, mijloacele de transport în comun vechi sunt înlocuite cu unele eficiente energetic, sunt instalate tot mai multe panouri fotovoltaice, programul Rabla s-a extins şi la electrocasnice etc. Atât la nivel european, cât şi la nivel naţional sau local, toate aceste programe beneficiază de subvenţii”, susţin reprezentanţii ASFOR într-un comunicat, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, modernizarea sistemelor de încălzire este pe agenda statelor europene pentru că, dincolo de creşterea eficienţei energetice, se reduc emisiile de gaze cu efect de seră.

„Nevoia de energie curată şi ieftină este tot mai mare în condiţiile în care preţul energiei a crescut, iar economiile europene sunt sub stres din cauza războiului din Ucraina”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit asociaţiei, populaţia cea mai vulnerabilă şi care are nevoie de sprijin trăieşte în mediul rural.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural. Politicile de izolare termică a locuinţelor au ocolit mediul rural. La ţară, oamenii se încălzesc cu lemne pe care le ard în sobe vechi, cu randament scăzut – sub 30%. Pentru a-şi încălzi casele, oamenii ard cantităţi mari de lemn. Sobele vechi <nu ţin> căldura. Pentru a face economii, nu sunt încălzite toate camerele. Mai mult, fumul degajat poluează”, susţine organizaţia.

În acest context, una dintre soluţiile cele mai potrivite este demararea unui program prin care statul să subvenţioneze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficienţă. ASFOR susţine că există pe piaţă sobe moderne, pe lemn sau pe peleţi, cu randamente de 80-90%. De asemenea, există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România.

„Un astfel de ajutor intră şi în schema de echitate europeană. Dacă locuitorii condominiilor urbane au avut sprijin pentru izolarea termică a locuinţelor, ar fi firesc ca şi gospodăriile de la ţară să beneficieze de ajutor. În timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleţi sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficienţă sporită este mult mai la îndemână”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, multe state dezvoltate sau administraţii locale din aceste state au asemenea programe. Acestea au proiecţii pe termen lung, pentru că procesul, deşi este relativ simplu, implică un număr mare de gospodării.

„Important este însă să demarăm, să facem primii paşi şi să începem un astfel de program! România are resursă din plin. Mai mult, peste jumătate din pădurile ţării sunt proprietate publică – pădure publică a statului: 48,1% (3,1 milioane hectare) şi pădure publică a unităţilor administrativ-teritoriale: 17,4%. De ce să nu folosim eficient lemnul? Să ardem mai puţin lemn în sobe şi să valorificăm superior această resursă?”, precizează specialiştii ASFOR.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax