Eveniment
Radarele pe trepied fac primele ”victime” în județul Alba. Câți șoferi au fost sancționați în prima săptămână de la implementare

Radarele pe trepied fac primele ”victime” în județul Alba. Reprezentanții IPJ Alba au anunțat rezultatele obținute după prima săptămână de implementare. Reamintim că au fost puse în funcțiune de la data de 1 martie. Aparatele au fost montate în zonele considerate a fi de mare risc rutier. În primele zile, au înregistrat 28 de abateri.
”Începând cu data de 1 martie 2025, sistemul e-Sigur este operațional și în județul Alba.
Luni, 3 martie 2025, respectiv marți, 4 martie 2025, au fost constatate primele abateri.
Dispozitivele radar, montate pe trepiede și amplasate pe arterele de circulație, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată, în special vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care săvârșesc alte abateri.
Radarele sunt amplasate în zonele cu risc rutier ridicat.
Un avantaj major al acestui sistem este că nu necesită oprirea autoturismelor în trafic, procesul-verbal de constatare a contravenției fiind comunicat direct la domiciliul contravenientului.
Sistemul e-Sigur reprezintă un pas important pentru creșterea siguranței pe drumurile publice din județul Alba.
Astfel, în primele zile ale lunii martie 2025, cu ajutorul sistemului e-Sigur, au fost constatate 28 de abateri de la prevederile legale.
Respectarea limitei legale de viteză nu este opțională!” au transmis reprezentanții IPJ Alba.
Cum funcționează sistemul e-SIGUR
„Camerele mobile (cunoscute sub numele de pistoale radar), amplasate pe marginea drumului, înregistrează activitatea din trafic în zona supravegheată. Înregistrările sunt trimise și analizate de polițiști.
Abaterile sunt sancționate conform legii, după identificarea conducătorului auto. Amenda este expediată direct la domiciliu conducătorului auto, fără a fi necesară oprirea în trafic”, scrie în postarea publicată de Poliția Română.
Urmează ca sistemul să fie extins treptat la nivel național, pentru a face traficul mai sigur peste tot.
Cum funcționează sistemul
După ce va analiza imaginile surprinse de radar, un ofițer de poliție va stabili cine este proprietarul vehiculului.
Ulterior, va transmite prin poștă o solicitare prin care se cere confirmarea celui care a fost la volan la momentul înregistrării.
Proprietarul vehiculului are obligația de a transmite datele de identificare ale persoanei care a condus autoturismul în momentul în care a depășit limita de viteză.
După ce s-a stabilit identitatea șoferului, Poliția transmite tot prin poștă sancțiunea dispusă.
În cazul în care a fost dispusă și reținerea permisului de conducere, șoferul are obligația de a preda documentul la secția de poliție care a dispus sancțiunea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Eu
vineri, 07.03.2025 at 14:19
Deci tot pedeapsa este importanta,nu preventia! In locurile periculoase alte tari au montate radare fixe permanente,semnalizate, tocmai ca sa reduca riscurile! Trece cineva cu 200km/ora,la ce ma ajuta daca este amendat peste 1 luna,poate produce zeci de accidente pana atunci!