Economie
”Rade”, anual, 5000 de hectare de pădure: Reportaj în curtea celei mai mari afaceri cu lemn din România- Holzindustrie Schweighofer Sebeş

Adică exact acea fabrică în care ziarişti şi ONG-işti sub acoperire s-au dat peste cap să intre şi să filmeze pe ascuns pentru a afla unde se duc pădurile ţării.
Stârniţi de curiozitate, am acceptat invitaţia şi ne-am înfiinţat, la data şi ora stabilită, la poarta fabricii din Sebeş. Eram aşteptaţi de domnişoara de la multinaţionala de PR şi de directorul fabricii. Răzvan Cosma.
Ieşim din clădirea de birouri şi ne îndreptăm spre un obiectiv pe care din nou îl recunoaştem dintr-un filmuleţ ce a circulat pe internet: celebra poartă de intrare în fabrica unde un ONG-ist şi-a luat bătaie şi spray paralizant de la niste paznici cam prea zeloşi. Peste tot panouri cu „Proprietate privată. Filmatul şi fotografiatul interzis”. Ne uităm sugestiv la gazde şi arătăm spre camera noastră foto. Ne fac semn că e ok şi că putem poza liniştiţi. Până la urmă, şi de-asta ne-au chemat.
Benzi transportoare, utilaje pe care nu ştim să le identificăm, maşini uriaşe cu cleşti parcă scoşi din filmul „Transformers”, care iau mănunchiuri de buşteni ca pe niste scobitori şi le pun în ordine pe benzi care îi duc la tăiere. Doar câţiva oameni, pierduţi parcă în imensitatea de beton îngrădită în cabine încălzite, la manşa unor utilaje.
Totul tehnologizat, computerizat. O fabrică ce lucrează parcă singură, cu o eficienţă care te înfioară când vezi ca pe o parte intră buştenii care acum o săptămână erau brazi în pădure, iar acum sunt lambriuri înfoliate. Cred că, în ora care a trecut de când am intrat pe poartă, o mică pădure a devenit material de construcţii.
Revenim în căldura biroului, copleşiţi de ce am văzut şi cu capul plin de informatii tehnice livrate conştiincios de directorul Răzvan Cosma, care trădează formaţia sa de inginer şi nu neapărat de manager sau de om de comunicare.
Începem cu o uşoară „încălzire” şi-i întrebăm lucruri pe care cu siguranţă le găsim şi la ei pe site: când s-au înfiinţat în Alba (2002), câţi angajaţi au la Sebeş (aproximativ 800), ce capacitate de prelucrare au (maximum 1,5 milioane de metri cub anual; adică, aşa ca să vă faceţi o idee ce înseamnă asta, am calculat noi că ar fi echivalentul a 5.000 de hectare de pădure pe an – jumătate din suprafaţa oraşului Alba Iulia). Asta doar la Sebeş, pentru că Schweighofer mai are fabrici la Rădăuţi, Reci, Siret şi Comăneşti.
Au cifra de afaceri mai mare decât Coca Cola România şi au făcut anul trecut un profit de 14% la o cifră de afaceri de 2.004.696.732 RON. Deci nu se joacă de-a economia de piaţă. Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a început afacerile în România în 2002, când Guvernul Năstase a dat o ordonanţă de urgenţă care permitea firmelor, pentru prima dată după 1989, să taie cantităţi mari de lemn: 20 de milioane de metri cubi în următorii 10 ani. Premierul şi miniştrii care au semnat atunci documentul nu îşi mai amintesc astăzi nimic.
Şi nu pentru capitalismul feroce pe care îl practică au ajuns să aibă parte de oprobriul public, pentru că înţelegem şi noi că e nevoie de industriaşi, că e nevoie de materiale de construcţii şi că e nevoie de oameni de afaceri, fie ei români sau străini, care creează locuri de muncă şi plătesc taxe la stat.
Sunt acuzaţi că au cumpărat lemn din surse ilegale, de la proprietari de păduri care au tăiat mai mult decât le permitea legea sau care au obţinut pădurile prin cumpărări de drepturi litigioase de la proprietarii de drept, care însă nu aveau nicio şansă să le primească de la nişte funcţionari sau judecători ușor de corupt. Mai sunt acuzaţi cei de la Holzindustrie că au cumpărat lemn provenit din parcuri naţionale şi din rezervaţii.
Ei se apără cu documente şi spun că nu au cum să îşi verifice furnizorii mai mult decât o cere legea. Adică, dacă furnizorul face contract şi prezintă documentele necesare, aici se opreşte controlul Schweighofer. Atât le cere legea, atât fac.
„Holzindustrie Schweighofer face deja toate eforturile ce țin de o companie din industria de prelucrare a lemnului pentru a ajuta la stoparea fenomenului tăierilor ilegale: oferirea în mod transparent de date privind trasabilitatea lemnului pe care îl achiziționăm, refuzarea și raportarea livrărilor suspecte de lemn, conformitatea cu întreaga legislație în vigoare și impunerea respectării tuturor prevederilor legale furnizorilor noștri. Mai mult decât atât, Holzindustrie Schweighofer face un pas înainte pentru optimizarea standardelor de selecție a furnizorilor, uniformizează toate regulile interne și lansează un cod de lucru cu furnizorii, oprind colaborarea cu firmele care nu vor respecta acest cod. Nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente să investigheze și să sancționeze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat peste 60 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme.”
Asta chiar dacă deţin în proprietate 15.000 de hectare de pădure românească, pe care au dreptul să o exploateze. Îi întrebăm cum o exploatează şi dacă au voie să taie „la ras” adică să rămână locul ca în palmă, dupa ce trec drujbele. Ne spun că da, în unele locaţii au voie să facă asta şi o fac. Nu pot să nu-i întreb dacă nu le e teamă că nepoţii noştri vor sta la umbră doar sub umbrele. Zâmbesc amar şi mă asigură că nu peste tot se întâmplă asta. Şi chiar dacă au aproape 15.000 de hectare de pădure, ceea ce prelucrează provine doar în mică parte din acele păduri. Deci tot achiziţia de la terţi rămâne de baza. Şi din importuri spun ei, care au reprezentat aproximativ 30% în 2014. Dar în acelaşi timp, 28% din brazii şi molizii tăiaţi în ţară în 2014 au fost cumpăraţi şi prelucraţi de Schweighofer.
Pentru că nu îmi pot scoate din minte dealurile golaşe punctate de cioturi pe care le văd de câte ori merg la schi în Şureanu sau în Apuseni, vreau să aflu de la cei doi ce acţiuni de responsabilitate corporatistă au făcut în cei 12-13 ani de când lucrează în România. Se pare că şi ăsta e un punct de care, în goana după profit, au cam uitat austriecii de la Schweighofer.
Revenind la proiectele lor pentru comunitate, le spunem că nu înţelegem de ce Schweighofer nu se implică în operaţiuni de reîmpădurire a zonelor din care exploatează. Se eschivează în spatele unei chestii legislative şi ne spun că doar proprietarii pădurilor pot face reîmpăduriri, împreună cu Romsilva. Le atragem atenţia că Realitatea TV, cu Mihai Tatulici în frunte, nu erau proprietari de păduri când au umplut ţara de voluntari care au plantat sute de mii de copaci peste tot în România. În cele din urmă, ne dau dreptate şi când le sugerăm să înfiinţeze sau să finanţeze un ONG care să se ocupe de treaba asta şi ne spun că oricum aveau în plan o astfel de operaţiune. Iar doamna de la PR şi-a notat urgent ceva în agendă. Măcar asta să rămână.
În condiţiile astea, îi întrebăm ce ar însemna plecarea Schweighofer din Sebeş şi din România. Încercăm să ne răspundem singuri: 3.000 de locuri de muncă directe (dar la Sebeş ar fi rapid absorbiţi oamenii disponibilizaţi de ceilalţi operatori de pe platforma industrială, permanent în criză de forţă de muncă), o sursă destul de importantă de valută din exporturi şi probabil un scandal cu Austria care nu va sta pasivă în faţa perspectivei ca unul dintre industriaşii ei importanţi să-şi piardă businessul de succes.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
observator
luni, 21.12.2015 at 20:28
Pentru cei care trebuie sa vada si sa auda:
Padurile in Romania au o pondere de 27,3 % din teritoriul tarii ( 6,5 mil.ha.), din care Regia Nationala a Padurilor detine 3,5 mil. ha., iar celelalte forme de proprietate ( persoane fizice, comunitati si alte forme de asociere) detin 3 mil.ha. Intregul volum de masa lemnoasa pe picior este de 1415 mil.m. cubi, din care rasinoasele care reprezinta 2 mil. de ha. detin 560 mil.m.cubi masa lemnoasa.
Societatea Holzindustrie Sebes, alaturi de celelalte 4 fabrici care mai exista in tara, prelucreaza la aceasta data cca. 6 mil. m. cubi /an, ceea ce insemna cca. 30 000 ha. de padure de conifere exploatate pe an. Asta inseamna ca in 10 ani se taie 300.000 ha, iar pana in 2045 se poate ajunge la 900.000 – 1mil. ha. padure de conifere taiate in Romania. Daca se merge mai departe, in 2085 se poate ajunge la taierea itregii suprafete de padure de conifere a tarii. Daca avem in vedere ca acestei paduri ii trebuie 80 -100 de ani pentru a ajunge la varsta optima de taiere, situatia poate sa ne puna in imposibilitatea de a mai putea exploata padurile de conifere intr-un viitor relativ apropiat si aceasta avand in vedere raportul net nefavorabil intre micile avantaje actuale ( pretul masei lemnoase, numarul mic al salariatilor, partea foarte mica a veniturilor statului din taxe si impozite) si a dezavantajelor care vor apare in timp, cand resursa forestiera cea mai valoroasa se va diminua, cand mediul va fi grav afectat prin taierea padurilor , prin degradarea drumurilor datorita transportului si idustraializarii masei lemnoase. Si asta raportat numai la Holzindustrie Schweighofer Romania, fara a lua in calcul si alte societati ( vezi vecinul de la Sebes) care prelucreaza in acelasi ritm agresiv padurile Romaniei.
Sorin
luni, 21.12.2015 at 22:57
Puteti solicita date despre TVA rambursat de la buget la finante. Si nu deloc complicat din datele contabile sainformeze suma inacasata. Sau puteti solicita deconturile de TVA depuse de firma si acolo se constata in fiecare luna suma ce rezulta de rambursat. Deci chestia ca din evidentele contabile nu rezulta….e gargara.