Actualitate
Raed Arafat, propunere controversată: Medicii care lucrează la stat să NU mai lucreze și la privat
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, susţine că odată cu creşterea veniturilor din sistemul sanitar ar trebui să se ia şi alte măsuri, cea mai importantă fiind delimitarea sectorului privat de cel public şi impunerea interdicţiei cadrelor medicale de a lucra simultan în ambele sectoare.
„Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevar acesta deserveşte interesul pacienţilor cocrect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, susţine Raed Arafat într-o postare pe Facebook.
„Ştim foarte clar că acest fenomen există, există chiar în domeniul urgenţei şi are un impact negativ. Este un procent important al celor care lucrează şi la stat şi la privat. Nu vă pot da acum o cifră exactă. Acum plătim medicii mai corect, nu ar trebui să existe impact financiar asupra medicilor. Este normal să nu lucrezi în două locuri, pentru a te putea dedica pacienţilor. Dacă cei care lucrează în sistem nu se dedică locului de muncă şi pacienţilor din sectorul respectiv, vom avea probleme în continuare. Din momentul în care eşti angajatul unui sector şi primeşti salariu, acest sector trebuie să fie reglementat. Este ca orice patron. Şi statul are dreptul să reglementeze, nu poate să fie ca la piaţa liberă, nu suntem la aprozar”, a mai precizat Arafat, la Realitatea TV.
De asemenea, Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor a făcut câteva precizări: „Propunerea poate aduce lucruri bune pentru sistemul sanitar în ansamblu. Dar din punctul de vedere al medicilor nu este un lucru bun, deoarece profesia de medic este văzută ca o profesie liberală. Un medic poate să îşi exercite profesia oricunde doreşte. Centralizarea nu aduce cu sine rezolvarea tuturor problemelor. Pentru medici nu ştiu care ar fi beneficiile”.
sursa: realitatea.net
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News