Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Rămâi Albaiulian! Vino la UAB”, o campanie de promovare a Universităţii „1 Decembrie 1918” în rândul liceenilor


Publicat

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a avut loc, miercuri, o conferinţă de prezentare a proiectului „Rămâi Albaiulian! Vino la UAB”, o campanie de promovare a Universităţii albaiuliene în rândul elevilor de liceu din anii terminali. Acest proiect este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba, prin programul YouthBank, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Alba Iulia.

Proiectul „Rămâi Albaiulian! Vino la UAB” este iniţiat de elevi de liceu şi va fi materializat de către aceştia, împreună cu studenţi membri LSUA şi membri ai Asociaţiei „Alumni” UAB. Scopul proiectului, de a promova Universitatea „1 Decembrie 1918” în rândul viitorilor absolvenţi de liceu, pentru a-şi continua studiile în oraş. Echipa de studenţi şi absolvenţi vor derula o serie de activităţi în liceele din oraş ce constau în principal în împărţirea de materiale promoţionale, insigne cu sigla Universităţii, precum şi întâlniri şi discuţii interactive între elevi şi studenţi.

Echipa care va pune în practică proiectul „Rămâi Albaiulian! Vino la UAB” este formată din Cristian Fleşeriu, lider de echipă şi elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia, Ana Maria Szell şi Florina Cristina Dărămuş, eleve în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Apulum”, Bianca Lorena Moldovan şi Andreea Anamaria Cordon, eleve la Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” Alba Iulia.

Reprezentantul Asociaţiei „Alumni” UAB, Cristian Dima, a explicat că ţinta proiectului sunt aproximativ 1000 de liceeni, iar beneficiar indirect este întreaga comunitate albaiuliană, întrucât activităţile pe care le desfăşurau elevii în timpul liceului (voluntariat, altele) nu vor mai trebui întrerupte prin plecarea într-un alt oraş.

Cristian Fleşeru, lider de echipă, a precizat că importanţa proiectului „Rămâi Albaiulian! Vino la UAB”, dincolo de dezvoltarea oraşului, este şi una a fiecărui tânăr aflat în situaţia (dificilă uneori) de a începe viaţa de student de la zero, într-un oraş nou: „Dorim ca prietenii pe care îi avem să rămână în oraş pentru a creşte împreună”.

Reprezentantul Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava, a explicat că această promovare nu va fi una tehnică, genul business, ci va fi mai degrabă o oportunitate de a crea interacţiune între elevii de liceu şi stundeţi. La începutul campaniei, elevii vor primi un chestionar, pentru a clarifica ce aşteptări au de la o asemenea acţiune. Bugetul prevăzut pentru acest proiect este de aproximativ 2.600 lei, finanţat în mare parte de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank.

După încheierea de acorduri de parteneriat cu instituţiile şi organizaţiile implicate (Universitatea „1 Decembrie 1918”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Liga Studenţilor UAB), campania va demara printr-o caravană în liceele din Alba Iulia. Caravana va circula după următorul program:

7 mai 2012 – Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”

9 mai 2012 – Liceul Apulum, nr 4

11 mai 2012 – Colegiul Naţional „Dionisie Pop Marţian”

14 mai 2012 – Liceul Sportiv

16 mai 2012 – Liceul nr. 3 „Dorin Pavel”

18 mai 2012 – Liceul nr. 1

21 mai 2012 – Seminarul Teologic OrtodoxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. student

  miercuri, 02.05.2012 at 13:25

  E pe bune sau e o gluma? Cum se poate asa ceva? Sa promovezi ceea ce se cheama „distrugerea viitorului unor tineri”!!!

  • Fleseru Cristian

   miercuri, 02.05.2012 at 16:50

   Nu e o gluma. Imi pare rau ca ai o parere proasta despre Universitatea din Alba.
   Imi doresc ca tineri sa ramana in oras pentru a ridica impreuna orasul si pentru a ne realiza ACASA.
   Sunt curios cum ” distruge viitorul tinerilor”… poate imi vei raspunde 🙂

   • student

    joi, 03.05.2012 at 08:56

    Din pura coincidenta si eu sunt dintr-o comuna de langa Alba Iulia. Am terminat liceul la CLB Sebes iar din 25 de colegi majoritatea am ales drumul marilor centre universitare. Pentru putinii colegi ramasi in Alba Iulia, alegerea Universitatii 1 Aprilie a insemnat totodata lipsa dezvoltarii unei cariere profesionale si imbratisarea profesiei de „vanzator” sau „agent”. Pe langa aceste cazuri mai cunosc zeci de astfel de exemple.
    Cand spun ca Universitatea 1 Aprilie distruge viitorul tinerilor ma refer in primul rand la faptul ca o universitate cu atatea specializari nu poate sa fie performanta (vezi clasificarea in a treia categorie valorica). Atata timp cat o universitate are o oferta educationala foarte variata, ce include specializari din mai toate domeniile gandul ma duce doar la partea financiara, la ceea ce se numeste fabrica de diplome, ce-i drept foarte rentabila si cu reale castiguri pentru cei implicati in conducere.
    Un al doilea argument pe care ma bazez cand spun ca Universitatea 1 Aprilie distruge viitorul tinerilor este acela ca absolventii sunt, inca din prima zi de cand se trezesc cu diploma in mana, „someri cu acte”. Locurile de studiu oferite de universitate nu isi au acoperire nici de 10% in piata muncii, Alba Iulia fiind un oras mic iar sansele ca un absolvent de UAB sa prinda un post in orasele mari, unde locurile de munca sunt mai numeroase, sunt minime.
    Asa ca, stimati elevi, indreptati-va spre centrele mari universitare, deoarece nu doar faptul ca se face scoala conteaza ci si faptul ca, dupa absolvire ai posibilitatea sa aplici ceea ce ai studiat in decursul anilor de facultate, prin gasirea unui loc de munca adecvat.

    • anonim

     joi, 03.05.2012 at 17:49

     Dupa cum a spus si Valentin ”cei care vor sa faca scoala fac,retardatii tot retardati raman oriunde se duc’.
     E atat de greu sa te bucuri ca o grupa de liceeni a avut curajul sa se ”inhame” la un proiect asa complex?
     Tu ce faceai la 15-16 ani? Uitate la ei si copara cu ce fac majoritatea tinerilor de varsta lor.

 2. Kos

  miercuri, 02.05.2012 at 13:39

  Trebuie promovat orasul…ca elevii/studentii sa ramana in Alba. Multi care merg in CLuj, Timisoara, Sibiu etc….merg pt ca e distractie…si sunt alte mentalitati(de distractie) nu neaparat din cauza ca e mai buna facultatea. Nu exclud faptul ca nu sunt bune acele facultati din acele orase…dar daca le ceri elevilor sa dea motivul pt care merg in Cj, Tm,etc….e acela ca ESTE DISTRACTIE….pe langa faptul ca isi doresc sa plece de acasa, sa fie singuri, sa fie de capu lor( pe spatele parintilor).
  Oricum, sustin aceasta campanie…vreau sa aud ca vin multi elevi din alte judete, la noi la facultate, la noi in oras!!

 3. Valentin P.

  miercuri, 02.05.2012 at 21:10

  Buna initiativa! Am fost si eu in vizita la UAB si am dat de oameni absolut minunati. Si le-am vazut laboratoarele, am intrat la un curs, am discutat cu studentii. Cei care vor sa faca scoala fac, ratatii sunt ratati oriunde merg. Bravo colegi ca ati cistigat proiectul! Vali

 4. Bogdan

  joi, 03.05.2012 at 10:43

  Nu stiu de ce, dar imi vine sa rad cand vad atatea campanii de promovare a UAB. O universitate de valoare isi face reclama prin absolventii ei, nu prin campanii desfasurate prin licee. Cum poti sa spui despre UAB ca pregateste specialisti cand este in a treia categorie valorica. Cineva spunea mai inainte ca elevii pleaca la Cluj, Timisoara, Bucuresti (ca nici Sibiu nu este un asa centru universitar) doar pentru distractie, da pleca psi pentru distractie, dar pleaca si pentru posibilitatile de afirmare in cariera. Un lucru cert este acela ca UAB pregateste taximetristi, vanzatori si ospatari cu diplome…ce mai specialisti. :)))

 5. Cristian Dima

  luni, 07.05.2012 at 10:01

  Dragii mei, campania inițiată de acești liceeni prin proiectul ”Rămâi Albaiulian! Vino la UAB”, este desfășurată și cu sprijinul Asociației Absolvenților Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Această Universitate poate fi considerată una mică dar în nici un caz una slabă. Domnule Bogdan este foarte adevărat că o Universitate își face reclamă prin absolvenții ei, ei bine pot da o sumedenie de exemple care au reușit în viață fiind profesori sau lectori universitari, magistrați de succes, directori la diverse instituții sau firme, arheologi în diverse instituții. Spre exemplu eu am terminat la UAB, arheologie și am reuști să mă impun la Cluj-Napoca și sunt angajat la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și sunt doar un mic, foarte mic exemplu deoarece sunt tânăr absolvent din 2006. Dar am exemple de reușită precum Mihai Gligor care își continuă studiile post-doctorale la Oxford și multe altele. Voi reveni în alte ocazii prin intermediul presei pentru a da mai multe exemple. Doar cine nu vrea nu face școală la UAB sau în orice altă parte.

 6. elena

  joi, 10.05.2012 at 01:25

  Foarte buna initiativa!
  De ce este Facultatea 1 Decembrie 1918 o problema?
  Noi nu avem nici o problema cu facultatea 1 Decembrie 1918,
  avem o problema cu orasul in care traim, fiindca majoritatea au ales sa plece si nimeni nu a luat atitudine.
  Dar asta nu inseamna ca Facultatea 1 Decembrie 1918 nu trebuie apreciata si sprijinita, iar cine a facut cursurile la zi la Universitatea 1 Decembrie 1918, timp de 4 ani zi de zi, stie cum se obtine o diploma.
  Chiar daca au facut facultati in alte orase, tot inapoi in Alba Iulia au ajuns majoritatea, pentru ca tot acasa e mai bine.
  Este o problema a locurilor de munca care exista peste tot, fie Alba, Timisoara, Bucuresti, iar cei care doresc sa se afirme o pot face si terminand facultatea din Alba Iulia, nu numai in alte orase.
  Prin studierea unui centru mare universitar cum zice domnul student, unde locurile de munca sunt mai numeroase decat in celelalte orase, care este probabilitatea ca acel student din Alba Iulia spre exemplu sa prinda un loc de munca adecvat profesiei sale printre ceilalti mii si mii de studenti, si mai ales neavand un domiciliu stabil in acel oras care sa ii permita sa isi desfasoare activitatea in mod normal fara nici o constrangere, cei privilegiati vor fi mereu cei ai casei, cel putin eu asa consider si pe urma ceilalti.
  Iar ca si concluzie, de ce sa nu incercam sa facem si noi ceva pentru noi.
  Bafta celor implicati, poate in viitor vom avea o alta mentalitate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Guvernare cu act adițional: DOCUMENT- Principale prevederi din acordul semnat de partidele din coaliție după negocieri

Publicat

Liderii coaliției PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat marți seara un act adițional la acordul de guvernare, după două zile de negocieri provocate de nemulțumirea USR-PLUS provocată de revocarea din funcție a ministrului sănătății Vlad Voiculescu.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat marți seara semnarea unei completări la acordul de coaliție, menită să îmbunătățească mecanismul de funcționare a acesteia.

Citește și VIDEO: PNL și USR-PLUS s-au împăcat: ”Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

„Cei ce au pariat că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii”, a spus Orban, care susține că partenerii din coaliție sunt preocupați de guvernare.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că acordul la care s-a ajuns va duce la creșterea performanței de guvernare.

 Vezi DOCUMENTUL AICI: Textul actului adițional semnat de PNL, USR-PLUS și UDMR

„După două zile de discuții serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, o completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să după la creșterea încrederii în parteneri, să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției și în mod evident, să crească performanța de guvernare”, a anunțat președintele PNL la finalul discuțiilor de marți seara.

Liderul liberal consideră că alianța funcționează

„Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a asigura o bună guvernare României și de a pune în practică programul de guvernare, pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și, de asemenea, să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii.

Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor români”, a precizat Ludovic Orban.

Prevederile din actul adițional de guvernare

 • Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă președintelui de către premier după informarea prealabilă a formațiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier.
 • Coaliția, premierul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice care să submineze activitatea și agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susținerea reciprocă și solidaritatea.
 • Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.
 • Printre prioritățile asumate la nivelul Coaliției se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătății, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.
 • Alte priorități sunt operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție, un calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum și înființarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.
 • Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.
 • Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri.
 • La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale.
 • Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG.
 • Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public

Vezi și DOCUMENT: PROGRAMUL de GUVERNARE 2020-2024 al Alianței PNL USR-PLUS UDMR. Principalele priorități ale Guvernului Cîțu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Acțiune-maraton a Poliției Rutiere Alba pe drumurile din județ. RADARE pentru monitorizarea traficului rutier, 24 de ore

Publicat

politie

Polițiștii rutieri din Alba desfășoară astăzi o acțiune specială pentru depistarea șoferilor care depășesc viteza legală.

Miercuri, 21 aprilie, până la ora 24.00, se derulează acțiunea Speed Marathon, perioadă în care polițiștii acționează neîntrerupt, timp de 24 de ore, pentru respectarea regimului legal de viteză.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul săptămânii T.I.S.P.O.L. Speed.

Controalele T.I.S.P.O.L. Speed se desfășoară simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene şi au drept scop combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul vitezei excesive.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte:

”Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă în localităţi este de 50 de kilometri / oră, iar pe drumurile naţionale, în afara localităţilor, este de 90 km/h.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.

Depășirea cu mai mult de 50 de kilometri/oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă.

De asemenea, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi participanţi la trafic, vă recomandăm să nu depăşiţi limita legală de viteză!”

Amplasarea radarelor în data de 21 aprilie:

Drumul Naţional 1: Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1: Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7: Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C: Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74: Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75: Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75: Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia: Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş: strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Pot fi amplasate radare și în alte locații, astfel că șoferii sunt atenționați să respecte regulile rutiere pe tot parcursul deplasării. De asemenea, vor putea fi organizate acțiuni și filtre în trafic.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt de:

– 50 km/oră în localităţi (în unele cazuri, limita este mai mare, dar de maximum 80 km/oră sau mai mică, dar minimum 30 km/oră);

– 90 km/oră pe drumuri naţionale, judeţene, comunale

– 100 km/oră pe drumuri expres sau drumuri naţionale europene

– 130 km/oră pe autostrăzi.

Dacă depăşiţi aceste limite maxime admise de viteză riscaţi sancţiuni, astfel:

– pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/oră, se calculează 2 sau 3 puncte-amendă, plus două puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 21-30 km/oră: 4 sau 5 puncte-amendă plus trei puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 31-40 km/oră: între 6 şi 8 puncte-amendă, plus patru puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 41-50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, plus sase puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu mai mult de 50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă, dar şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă – art. 336 Cod Penal.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Femeile care se trezesc în timpul nopții au un risc crescut de boli cardiovasculare. Studiul efectelor ”Veghei inconștiente”

Publicat

insomnie

Femeile sunt de aproape două ori mai predispuse să sufere de probleme cardiace grave atunci când au în mod regulat de tulburări de somn.

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe o perioadă de 6-11 ani pe un eșation de 8000 de bărbați și femei.

Cercetările efectuate de Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda au examinat impactul „veghei inconștiente” asupra riscului unei persoane de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit Sky News.

Astfel experții celor două universități au realizat un studiu pe un eșantion de 8.000 de femei și bărbați.

Scopul a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, pe care o experimentează orice individ, un stadiu cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Micile zvâcniri din timpul somnului fac parte din mecanismul de apărare al organismului împotriva unor factori cu potențial periculos, cum ar fi: durerea, zgomotul, temperatura și luminile.

Apneea, care cauzează dificultăți ale respirației și este responsabilă pentru sforăit, constituie un alt element ce cauzează trezirea bruscă din timpul somnului.

8000 de persoane observate o perioadă de 6-11 ani

Cercetătorii australieni consideră că dacă aceste simptome persistă perioade mai lungi de timp, pot contribui la creșterea tensiuni arteriale.

În timpul studiului, somnul participanților a fost monitorizat și au fost măsurate perioadele de timp în care aceștia au stat treji și perioadele în care au dormit.

Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani.

Una dintre concluzii a fost că femeile se trezesc de mai puține ori în timpul nopții decât bărbații.

Somnul agitat și insuficient afectează mai mult femeile

Experții au mai notat că un somn întrerupt le afectează mai mult pe femei, acestea prezintă un risc între 60% și 100% mai mare de boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient.

Studiul a 8.000 de bărbați și femei a constatat că femeile care se confruntă cu starea de veghe inconștientă cel mai des și pentru perioade mai lungi au avut aproape dublu riscul de a muri din cauza unei probleme cardiace.

În general, riscul de a muri din orice cauză a fost de 21% în rândul femeilor din populația generală, care a crescut la 31,5% în rândul femeilor cu o povară de excitare de peste 6,5%.

„Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului”, a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

Sursa: Skynews

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Publicat

La nici o sută de metri, în spatele Primăriei Alba Iulia, în centrul orașului, fosta clădire a cinematografului Columna a devenit în timp o veritabilă ”groapă de gunoi cu acoperiș”.

Vremurile în care tinerii se întâlneau în fața cinematografului sunt istorie și au rămas doar amintiri.

La fel s-au dus și vremurile în care, în locul cinematografului a funcționat un club de noapte, club în fața căruia scandalurile și bătăile erau ceva obișnuit weekend de weekend. 

Mai mult, în ultimii ani clădirea a devenit adăpost pentru o familie fără locuință, care timp de câteva ierni s-a adăpostit înăuntru alături de mai mulți copii.

În 2020, fostul viceprimar, Voicu Paul, în plină campanie electorală declara că a reușit ce nu putut fostul primar Hava: să preia de la RADEF „România Film” clădirea, iar planurile erau să o transforme într-o parcare.

Acum noua administrație vrea același lucru: să demoleze clădirea și să amenajeze o parcare, însă la fel, demolarea ține de birocrație.

Am intrat în interiorul clădirii pentru a vedea ce s-a ales de fostul cinematograf

Toate intrările au fost sudate sau acoperite cu gratii de către angajații primăriei pentru a bloca aceesul oamenilor străzii în interior.

Încă de la intrarea în clădire ești ”întâmpinat” de un morman de haine, gunoaie și un miros la care și cel mai puternic stomac se întoarce pe dos.

Culoarul care pe vremuri ducea în sala de vizonare adăpostește o imagine dezolantă: un cărucior de copii stă părăsit într-un colț, printre resturi de moloz și gunoaie. Familia care se adăpostea în cinematograf obișnuia își plimba copiii prin centrul orașului, în timp ce adulții apelau la mila trecătorilor.

La nici 10 metri, încălțămintea unui copil stă părăsită pe o bucată de beton.

Scările nu se mai disting unele de altele, fiind acoperite de moloz.

Însă momentul în care devii șocat de ceea ce a ajuns cinematograful este cel în care ajungi în sala de vizionare: spațiul uraș, tipic comunist, a ajuns într-o stare imensă de degradare.

O parte a tavanului s-a prăbușit la un moment dat, iar o altă parte acum atârnă de armături.

Locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de „munți” de moloz, presărați cu gunoaie.

De a lungul timpului oamenii străzii au depozitat în clădire tot ce au găsit la tomberoanele de gunoi care flanchează fostul cinema: pet-uri, bucăți de mobilă, saltele, cutii de carton.

În timp ce urci scările către sala de proiecție și spațiile anexe ale cinematografului, mirosul devine din ce în ce mai puternic.

Într-o cameră, oamenii străzii și-au amenajat un spațiu de dormit: un pat, un dulap pe care erau mai multe lumânări ce reprezentau sursa de lumină și o saltea, înconjurate de haine și gunoaie.

Pe pereți erau lipite mai multe postere, dar și câteva icoane. Astfel arată locul în care au dormit cei care s-a adăpostit în clădire.

Mai mult de atât, între două uși și-au improvizat și o frânghie pentru întins rufele.

Camera de proiecție a devenit între timp WC-ul celor care și-au făcut veacul în vechiul cinematograf.

Când ar putea fi demolată clădirea

După câștigarea alegerilor locale, Gabriel Pleșa declara că demolarea ar putea demara la începutul primăverii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Gabriel Pleșa, a declarat pentru alba24.ro, că primăria trebuie să realizeze o serie de documentații pentru deomolare. Momentan trebuie realizată documentația pentru planul urbanistic de detaliu (PUD), pentru care trebuie realizată o achiziție.

Apoi, trebuie realizată o achiziție pentru demolarea propriu zisă. În total procedura de demolare a clădirii ar costa undeva la 200 de mii de lei, bani din bugetul local.

Demolarea, cel mai probabil ar începe undeva în lunile iunie, iulie ale anului în curs.

Simpaticul Domn R

Perioada de glorie a cinematografului a fost în anii comunismului. Pe 22 februarie 1980, la Alba Iulia se inaugura modernul Cinema Columna, cu o capacitate de 500 de locuri.

Cinema Columna, pe vremea regimului comunist. sursă foto: Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale

Primul film proiectat în noua sala de cinematograf, în clădirea din centrul orașului, a fost ”Simpaticul Domn R”, un film românesc din anul 1969, regizat de Ștefan Traian Roman.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate