Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Râmeț: Comuna din Alba cu 14 angajați la școală și 13 elevi. Numărul călugărițelor este un sfert din populație

Publicat


22863601 Comuna Râmeţ din Alba este una dintre cele mai mici din ţară din punct de vedere a numărului populaţiei, cu ceva mai mult de 500 de locuitori, împrăştiaţi în 13 sate. Râmeţul este, însă, comuna din România cu cele mai multe călugăriţe din raportat la numărul de locuitori.

Aproape un sfert din populaţia comunei o reprezintă măcuiţele de la Mănăstirea Râmeţ, una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute din Transilvania. Aici, în satul Valea Mănăstirii, sălăşuiesc 100 de măicuţe. O altă curiozitate a acestei localităţi din Apuseni este faptul că şcoala are 13 copii şi 14 angajaţi, inclusiv profesori, învăţători şi personal auxiliar.    Centrul comunei cuprinde cinci clădiri: primăria, şcoala, un bloc, un centru social şi sediul poliţiei.

Cel mai recomandat drum de acces spre Manăstire este cel prin Teiuș- Stremț. O altă suluție ar fi drumul judeţean nr. 107 I, denumit şi Transalpina de Apuseni, are între Aiudul de Sus şi Mogoş o lungime de aproximativ 65 de kilometri, iar dacă se adaugă şi porţiunea dintre Mogoş şi Bucium se ajunge la aproape 80 de kilometri.   Şoseaua ”pleacă” din localitatea Aiudul de Sus, unde se intersectează cu drumul judeţean 107 M Aiud – Buru şi traversează întreaga zonă sudică a Apusenilor (ramura Munţilor Trascău) prin Râmeţ şi Ponor până în comuna Bucium şi de aici ajunge la DN74, în apropiere de oraşul Abrud. Şoseaua este asfalată la extremităţi, respectiv între Aiudul de Sus şi mijlocul pădurii Sloboda (7 kilometri) şi între DN74 şi Mogoş (23 kilometri). Consiliul Judeţean Alba a iniţiat un proiect de modernizare a drumului, cu fonduri europene. La Rîmeţ s-a înregistrat prima naştere după 10 ani, în satul Valea Mănăstirii, mult mai aproape de civilizaţie decat centrul de comună.

Şcoala generală din Râmeţ

„Dacă ritmul depopulării continuă în ritmul actual, în 10-15 ani nu cred că vor mai exista locuitori la noi în comună. O şansă ar fi dacă s-a asfalta drumul judeţean şi sperăm să se întâmple. Toţi tinerii au plecat sau pleacă la oraş. Sunt câţiva oameni mai tineri care ar putea contribui la creşterea natalităţii, dar nu îi interesează decât băutura. Daca le dai o femeie şi o sticlă de băutură, aleg sticla. Nu prea mai avem speranţe”, ne-a spus, cu umor, viceprimarul Vasile Raica.

Cheile Râmeţului

Manastirea_Ramet Comuna are, însă, o frumuseţe a peisajului cu totul deosebită. Pe teritoriul Râmeţului se află, pe lângă Mănăstirea Râmeţ, care a devenit un obiectiv turistic foarte important pentru întreaga zonă, Cheile Mănăstirii, Cheile Râmeţului şi Platorul Tarcăului. Cheile Mănăstirii se află la 600 metri în amonte de Mănăstirea Râmeţ pe Valea Geoagiului. Aici se practică în tot cursul anului alpinismul. Cheile Rîmeţului sunt la 4 km în amonte de Mănăstirea Rîmeţ, au o  lungime de 850 metri şi sunt recunoscute pentru sălbăticia şi frumuseţea lor unică. Alte rezervaţii naturale de pe teritoriul comunei sunt: Cheile Tecşeştilor, Cheile Geogelului, Cheile Piatra Bălţii, Cheile Pravului, Piatră Cetii, Poiana Narciselor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax