Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Raport agenție UE: Drepturile fundamentale ale omului pot fi amenințate de Inteligența Artificială


Publicat

De la urmărirea răspândirii COVID-19 până la a decide cine va primi beneficii sociale, inteligența artificială (AI) afectează viețile a milioane de europeni. Automatizarea poate îmbunătăți luarea deciziilor, însă inteligența artificială poate duce la greșeli și discriminare. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îşi consolideze legislaţia pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor în raport cu inteligenţa artificială, potrivit unui raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene, aflată în Viena.

„Inteligenţa Artificială (AI) nu este infailibilă, este produsul oamenilor iar oamenii pot face greşeli. De aceea, oamenii trebuie să fie conştienţi atunci când AI este utilizată, despre modul în care funcţionează şi cum pot fi contestate deciziile automatizate”, susţine directorul FRA, Michael O’Flaherty.

Potrivit raportului citat, inteligența artificială poate afecta nu doar intimitatea și datele personale, ci poate duce și la discriminări și în aplicare justiției, iar legislația trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. Oameni trebuie să poată contesta deciziile AI, iar organizațiile care o folosesc să explice cum o fac. Trebuie de asemeni evaluate potențialele efecte negative ale utilizării AI înainte de a o folosi.

AI poate de asemenea crea discriminări la angajare dacă anumite criterii exclud categoriile de populaţie pe baza numelui de familie sau a adresei.

Conform documentului citat, circa 42% din companiile europene au recurs la AI, cele mai multe în Cehia (61%), dar și Bulgaria (54%) şi Lituania (54%) sunt ţările unde recursul la AI este cel mai răspândit. Numărul companiilor care folosesc AI este de asemenea mare și în România (48%), cele mai multe fiind firme de soft.

„O mare parte a interesului pentru inteligența artificială (AI) se concentrează pe sprijinul său potenţial pentru creşterea economică. Modul în care poate afecta drepturile fundamentale a primit mai puţină atenţie”, spune raportul „Getting the future right – Artificial intelligence and fundamental rights in the EU”.

Raportul FRA vine în contextul în care Comisia Europeană se pregătește să elaboreze o legislaţie care să acopere sectoarele cu un risc ridicat precum sănătatea, energia, transporturile şi unele părţi din sectorul public. Documentul este bazat pe mai mult de 100 de interviuri cu organizaţii publice şi private care utilizează deja Inteligenţa Artificială din Spania, Estonia, Finlanda, Franţa şi Olanda.

sursa: fra.europa.euȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Rablele care circulă în Apuseni, vânate de polițiști și angajații RAR. Trei certificate de înmatriculare, reținute după control

Publicat

control trafic RAR Politia

Poliţiştii din Abrud împreună cu angajații RAR au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost depistate 6 autoturisme care prezentau defecțiuni.

La data de 27 ianuarie 2021, poliţiştii rutieri din Abrud, sprijiniți de polițiștii din Bucium, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza orașului Abrud, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 24 de sancțiuni contravenționale pentru abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice, din care 9 pentru defecțiuni tehnice și au reținut 3 certificate de înmatriculare.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.235 de lei.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un bărbat care și-a amenințat și agresat soția s-a ales cu dosar penal. Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție

Publicat

pumn agresiune

Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-a amenințat și agresat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie și amenințare.

Potrivit IPJ Alba, la data de 27 ianuarie 2021, polițiștii din Blaj au fost sesizați, de către o femeie din localitatea Petrești, cu privire la faptul că ar fi fost amenințată cu acte de violență și agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbat, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile și au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Polițiștii din Câmpeni au confiscat lemnul dintr-un camion staționat într-o parcare. Șoferul nu avea acte pentru el

Publicat

lemne masina politia

Polițiștii din Câmpeni au confiscat 13 metri cubi de cherestea care era încărcată într-un camion aflat într-o parcare a DN 75. Proprietarul acestuia nu a putut prezenta documente legale pentru încărcătură, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

La data de 27 ianuarie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Albac împreună cu silvicultorii din cadrul Ocolului Silvic Horea Apuseni, într-o parcare situată pe DN 74, au depistat un camion încărcat cu 13,3 metri cubi de cherestea, pentru care proprietarul nu a putut prezenta documente legale de proveniență.

Întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată, iar bărbatul a fost sancționat contravențional, conform art. 19 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

Polițiștii continuă verificărilor, întrucât există suspiciunea că anterior depistării, acesta ar fi efectuat mai multe transporturi de material lemnos, folosind același aviz de însoțire.

Foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 230 de șoferi au fost AMENDAȚI de polițiștii din Alba, după ce au depășit viteza legală. Trei au rămas fără permis

Publicat

Polițiștii au acționat, miercuri, pentru combaterea excesului de viteză. Au fost amendați 237 de conducători auto care au depășit limita legală. Trei au rămas fără permis după ce au fost surprinși conducând cu o viteză care a depășit cu peste 50 de kilometri/oră limita maximă admisă.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat seria acțiunilor pentru creșterea siguranței traficului pe arterele rutiere ale județului Alba.

Miercuri, 27 ianuarie, 12 aparate radar au fost folosite în zonele identificate cu risc de producere a accidentelor cauzate de excesul de viteză și au fost identificați 237 de conducători auto care au depășit limita legală. Alți 100 de conducători auto au fost amendați pentru alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute 6 permise de conducere, din care 3 pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 de kilometri / oră, două pentru consum de alcool și unul pentru depășire.

A fost constatată o infracțiune de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate