Actualitate
Raport AJPIS Alba 2012: Inspectorii sociali au confirmat 245 de suspiciuni de fraudă în dosare pentru ajutoare sociale şi alocaţia pentru susţinerea familiei
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a prezentat, marţi, activitatea în anul 2012 şi primul trimestru al anului 2013. Inspectorii sociali au identificat 245 de cazuri de fraudă în dosare pentru ajutoare sociale şi alocaţia pentru susţinerea familiei, în alte aproximativ 1.000 de situaţii fiind găsite nereguli în acordarea ajutoarelor pentru încălzire sau indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului.
La nivel judeţului Alba, anul trecut, 4.788 de beneficiari au primit, în medie, ajutor social, costul aferent plăţii fiind de 9.685.095 lei. Reprezentanţii AJPIS Alba au efectuat controale privind modul de stabilire, acordare şi plată a ajutorului social la toate primăriile din judeţ, au verificat 2.389 dosare (50 % din totalul dosarelor aflate în plată). În cadrul controalelor inopinate au fost verificate administrativ din punct de vedere al venitului minim garantat două dosare. Au fost identificate 134 dosare cu nereguli (3,5% din totalul dosarelor aflate în plată), iar în 125 de cazuri au fost confirmate suspiciuni de fraudă. În nouă cazuri, neregulile constatate au fost de natură administrativă (neefectuarea anchetelor sociale), în rest fiind întâlnite erori de genul: deţinerea unor bunuri care conduc la excluderea acordării dreptului la venitul minim garantat. S-au dispus 10 măsuri de încetare a dosarelor şi 101 de recuperare a sumelor încasate necuvenit, 10 de suspendare a dosarelor, efectuare a anchetelor sociale la termenele stabilite de lege. A fost aplicată în o amendă contravenţională, în cuantum de 1000 lei, pentru neîntocmirea de către asistentul social din Primăria Şona a anchetelor sociale la intervale de 3 luni.
De alocaţia pentru susţinerea familiei, în Alba, anul trecut, au beneficiat în medie 4.872 de titulari. Costul aferent plăţii alocaţiei pentru susţinerea familiei la nivelul judeţului a fost 3.253.535 lei. Au fost verificate 2.450 dosare (50% din totalul dosarelor aflate în plată), iar în 145 de cazuri au fost identificate nereguli (2,98% din totalul dosarelor aflate în plată). Un număr de 120 dosare au fost confirmate pentru fraudă şi s-a dispus încetarea acestora şi recuperarea sumelor încasate necuvenit. Pentru 25 de dosare, neregulile constatate au fost de natură administativă (neefectuarea anchetelor sociale, completarea dosarelor cu cupoane de alocaţie şi modificare cuantum).
De ajutor de încălzire au beneficiat anul trecut 18.948 de persoane, pentru care s-au plătit 2683 lei (încălzirea termică), 1.726.509 lei (încălzirea cu lemne) şi 5.103.677 lei (încălzirea cu gaze). Din cele 12.055 dosare (65% din totalul celor aflate în plată), 381 au fost cu nereguli, pentru care au fost confirmate suspiciunile de fraudă, cazuri în care s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit.
Tot anul trecut, AJPIS Alba a efectuat plăţi de 30.567.967 lei, aferente indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului, pentru 5.504 de beneficiari. Au fost verificate 612 dosare (100% din totalul eşantionului validat la nivelul judeţului Alba), iar în toate cazurile au fost constatate nereguli de natură administrativă. Nu au fost identificate suspiciuni de frauda sau corupţie.
La capitolul beneficii acordate persoanelor cu nevoi speciale, au fost în plată 15.849 de beneficiari cu handicap (din care 1.627 copii şi 14.222 adulţi), pentru care a fost achitată suma totală de 1.219.996 lei. Controalele inspectorilor sociali au vizat primăriile Meteş, Ocna Mureş, Aiud, Vidra şi Blaj. Din cele 31 de dosare verificate, într-un singur caz s-a efectuat incorect plata. La Ocna Mureş, au fost cazuri de plată către beneficiari decedaţi, iar APL a făcut demersuri pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit.
Au fost verificate şi cazurile de mame minore instrumentate în anul 2009-2011. A fost constatat un caz de gravidă minoră la Centrul de Servicii “Sfânta Veronica” Dumbrava. Tânăra a beneficiat de consiliere, sprijin şi informare din partea echipelor de profesionişti din cadrul centrului, iar finalitatea cazului este reintegrarea în familia naturală.
Inspectorii sociali şi reprezentanţii ITM au verificat şi 19 societăţi comerciale, descoperind un minor de 16 ani care muncea fără forme legale. A fost dispusă amendă în valoare de 10.000 lei. La Primăria Teiuş, a fost un alt caz de copil exploatat prin muncă, acesta fiind plasat într-un centru pentru minori din Alba Iulia. La nivelul DGASPC Alba, din cele trei cazuri de copii exploataţi prin muncă, doar două au fost confirmate şi minorii au ajuns la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Pinochio Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News