Actualitate
Raport Protecţia Consumatorului Alba: Amenzi de aproape 100.000 de lei aplicate de comisari, în ianuarie. Peste 300 de acţiuni de control
Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au desfăşurat, în ianuarie, 308 de acţiuni de control, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de aproape 100.000 de lei şi au oprit de la comercializare marfă estimată la 1.300 de lei. O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a celor aflaţi în mediul rural.
Tematicile de control ANPC din ianuarie au fost axate pe verificarea respectării prevederilor legale privind modul de distribuţie a produselor alimentare, privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore; modul de asigurare a informării consumatorilor si a modului de afişare a preţurilor (Protocolul de colaborare pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi a produselor de panificaţie); verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea detergenţilor şi a altor produse de curăţat, cu accent pe controlul detergenților lichizi comercializați în vrac.
De asemenea, CJPC Alba a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la încheierea contractelor de credit de consum, în cazul achiziţionării de produse de la comercianţi, cu plata în rate.
În plus, comisarii au urmărit respectarea legislaţiei în prestarea serviciilor de alimentaţie publică.
În urma celor 308 acţiuni de control, s-au întocmit 199 de procese verbale de constatare a contravenţiei, dintre care 106 pentru produse alimentare, 60 pentru produse nealimentare, 18 pentru servicii nealimentare, unul pentru servicii alimentare şi 14 pentru alte segmente.
O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a celor aflaţi în mediul rural.
Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
Scopul acestor acţiuni a fost de a împiedica punerea pe piaţă a unor produse nesigure sau neconforme şi reducerea controalelor la operatorii economici care vând aceste produse.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.
Valoarea totală a mărfurilor comunitare neconforme controlate oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului este de 1.040 lei, iar valoarea totală a mărfurilor extracomunitare neconforme controlate în perioada raportată oprite definitiv de la comercializare şi eliminate din circuitul consumului uman produse este de 340 lei.
Restul mărfurilor depistate cu abateri au fost oprite temporar de la comercializare şi s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
Valoarea produselor distruse cu menţionare în procese verbale de constatare a contravenţiei este de 320 lei, respective a celor distruse cu alte acte, de 1.294 lei.
În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 97.750 lei.
Sesizări şi reclamaţii
În ianuarie, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor în 40 reclamaţii înregistrate, fiind cercetate, în total 54 de reclamaţii, din care nouă au fost închise cu rezolvare amiabilă, şapte au fost concluzionate ca fiind întemeiate, 23 neîntemeiate, cinci au fost redirecţionate, alte cinci clasate, respectiv nesoluţionabile şi patru sunt în curs de cercetare.
Valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 2.100 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Marius
vineri, 21.02.2014 at 13:30
Cel mai corect este să se publice lista integrală cu firmele amendate și ce au făcut ca să știe tot omul cu cine are de-a face în viitor. O listă cu abaterea sancționată și cu suma. Pe lângă amenda plătită trebuie să se umple de rușinea de a fi încălcat legea. Unii reacționează mai bine dacă e vorba de rușinea de a da față cu oamenii și a fi întrebat ce a făcut decât să plătească amenzi.