Connect with us
Advertisement

Eveniment

Răspuns vag al ministrului Sănătății la o întrebare a angajaților Spitalului Județean Alba lăsați fără stimulentul de risc

Publicat

Ministrul Sănătății a răspuns vag unei întrebări transmise de mai mulți angajați ai spitalelor din județ prin intermediul Alba24, care au semnalat că doar cadrele medicale care au lucrat cu pacienți CONFIRMAȚI cu COVID, pot încasa stimulentul de risc. 

Asta face, de exemplu, ca personalul care triază pacienții să nu primească acest supliment, dacă printre bolnavii examinați pe tura lor nu există unii la care virusul a fost confirmat.

Adică bani primește doar personalul care a venit în contact direct cu pacienții confirmati la teste, chiar dacă și ceilalți și-au asumat același risc.

Ce a răspuns ministrul: 

”Sunt anumite implicații parlamentare care au modificat aceste legi, iar listele vin de la managerii spitalelor. Noi am creat cadrul legistativ… am specificat la un moment dat că toți cei care au avut contact cu un pacient infectat cu Covid sau care au avut contact cu un suspect Covid confirmat ulterior ca și infectat, ăăă… primesc acel stimulent.

Politic, oamenii politici poate pot explica mai mult. Loterie nu este atâta timp cât (…) aceștia știu care sunt cadrele medicale care au intrat în contact cu un bolnav Covid sau cu un suspect de Covid, ulterior confirmat”.

În acest fel, Nelu Tătaru a confirmat situația.

”Este o schimbare radicală de discurs, în condițiile în care la începutul epidemiei, când medicii plecau din spitale pentru a-și proteja părinții și apropiații cu probleme medicale, când nu existau materiale sanitare, li s-a propus tuturor același lucru. Acum afli că doar dacă ai avut, cum să spun, norocul (vă dați seama cum sună asta) să ai pe tură un bolnav, primești acești vani” a declarat un medic din Alba, care a dorit să nu îi facem public numele.

Acum managerii de spitale trebuie să verifice graficele de prezență în raport cu pacienții confirmați și spitalele sunt vizate de un control al Curții de Conturi, derulat exact pe acest subiect.

În Alba, există situații în care personalul medical s-a prezentat benevol pentru triajul pacienților, iar situația în care s-a ajuns acum îi nemulțumește.

În cel puțin un spital din Alba, angajații s-au solidarizat și au decis să împartă banii cu cei lăsați pe dinafară.

Mai mult, unii dintre managerii de spitale au fost avertizați cu privire la întocmirea listelor cu angajații care primesc stimulentele și cu privire la faptul că toate acestea vor fi verificate în următoarele săptămâni de Curtea de Conturi.

Prevederile ordonanței 43 din 6 aprilie 2020:

(1) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii:

a) personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19;

b) personalul care furnizează servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și monitorizare a persoanelor diagnosticate pozitiv aflate în carantină;

c) personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicat în activități de recoltare pentru testare SARS-CoV-2, verificare, evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră și care asigură tratamentul persoanelor care prezintă risc de infectare SARS-CoV-2, respectiv pacienți diagnosticați cu COVID-19, precum și cel care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în spațiile în care a existat cel puțin un caz confirmat cu infecție SARS-CoV-2;

d) personalul din rețeaua de medicină legală implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor pacienților decedați diagnosticați cu COVID -19, inclusiv personalul din laboratoarele de toxicologie și histopatologie care efectuează analiza probelor aparținând pacienților decedați diagnosticați cu COVID-19;

e) personalul din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare direct implicate în activități de testare și diagnosticare a SARS-CoV-2 prin metode PCR în cadrul laboratoarelor de toxicologie proprii;

f) personalul militar și civil din cadrul structurilor Ministerului Apărării Naționale care execută activități similare celor prevăzute la lit. a)-e);g) personalul de la lit. a)-f) care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19.

Lista personalului din cadrul categoriilor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, pentru activitatea desfășurată în cadrul unității, inclusiv pentru activitatea desfășurată în condițiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

Conducătorul unității angajatoare este responsabil pentru desemnarea personalului implicat în activitățile prevăzute.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Un cetatean

    vineri, 12.06.2020 at 17:18

    Mai sunt si cadre medicale care au intrat in contact cu persoane confirmate pozitiv inainte de 10 aprilie. Nici acestea nu primesc stimulentul, deoarece acesta se acorda doar de la data intrarii in vigoare a ordonantei, respectiv 10 aprilie. E corect?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement