Eveniment
Răsturnare de situație într-un caz de distrugere din Alba. Curtea de Apel a ”reparat” o sentință eronată a Judecătoriei Aiud
Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au schimbat radical o sentință a Judecătoriei Aiud, într-un dosar de distrugere. În linii mari este vorba despre un dosar minor de distrugere, unde un bărbat a avariat un automat de cumpărat lapte.
Dacă în primă instanță magistrații din Aiud l-au achitat pe un bărbatul care a distrus automatul, la instanța superioară din județ, Curtea de Apel Alba, judecătorii l-au condamnat pe acesta, pe baza probelor din dosar.
Este vorba despre o faptă petrecută în 2021, într-un dosar în care primă condamnare a venit în 13 decembrie 2022, iar o decizie definitivă a fost dată abia opt luni mai târzium, în 20 iulie 2022.
Rechizitoriul întocmit de procurori a fost unul simplu.
Potrivit acestora ”la data de 27.06.2021 inculpatul a consumat băuturi alcoolice la mai multe localuri de pe raza localității Ocna Mureș după care s-a deplasat pe raza aceleiași localități, unde persoana vătămată a amplasat un dozator de lapte.
Astfel, având asupra sa o sticlă cu ulei ars, inculpatul a stropit în mod intenționat dozatorul de lapte.
Un martor a constatat că dozatorul este stropit cu ulei ars și a informat persoana vătămată despre acest aspect. La momentul la care aceasta din urmă s-a deplasat la dozatorul de lapte a constatat că dozatorul era stropit cu uleiul ars, iar placa de bază a acestuia nu mai funcționează, ca urmare a producerii unui scurtcircuit la interacțiunea dintre uleiul ars și circuitele plăcii.
Prejudiciul cauzat este în cuantum de 2.463 lei, constând în placa de bază înlocuită”, se arată în documentul citat.
La instanța de fond judecătorii au considerat că nu sunt destule probe încât să reiasă faptul că acțiunea de aruncare cu ulei ars pe aparat a dus la distrugerea acestuia.
De asemenea au ținut cont și de declarația unui martor care a spus că a mers și a cumpărat lapte, chiar dacă aparatul era stropit cu ulei.
Drept urmare l-au achitat pe bărbat pentru distrugere.
Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia
Procurorii au făcut apel, iar dosarul a ajuns la instanța superioară, Curtea de Apel Alba Iulia.
În apel, magistrații Curții au considerat ”că instanţa de fond a reţinut o situaţie de fapt parțial corectă, realizând totodată o interpretare şi apreciere eronată a mijloacelor de probă administrate în cursul urmăririi penale și al judecății în primă instanță în raport de exigenţele impuse așa încât s-a dispus în mod greșit achitarea inculpatului, Curtea reținând că, din probele existente la dosar, rezultă atât existenţa faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, cât şi săvârşirea acesteia de către inculpat cu vinovăţie, în forma cerută de lege, după cum urmează:
Curtea constată că situaţia de fapt a fost parțial corect stabilită de către prima instanţă, reţinându-se în sarcina inculpatului că la data de 27.06.2021 a aruncat intenționat cu o substanță vâscoasă pe dozatorul de lapte aparținând persoanei vătămate , amplasat în Ocna Mureș, însă apreciind prima instanță în mod greșit că probațiunea nu a înlăturat dubiul în ceea ce privește legătura de cauzalitate între acțiunea inculpatului și urmarea imediată constând în aducerea în stare de neîntrebuințare a plăcii de bază a dozatorului, în valoare de aproximativ 2.463 de lei.
Raportat la criticile procurorului sub acest aspect, Curtea constată, în deplin acord cu acuzarea și în dezacord cu instanța de fond, că materialul probator administrat în cauză atât în cursul urmăririi penale, dar și al judecății pe fond confirmă săvârșirea de către inculpatul a infracțiunii de distrugere neimpunându-se achitarea inculpatului pentru săvârșirea acesteia, apreciind ca dovedită nu doar împrejurarea că inculpatul a aruncat, cu intenție, cu ulei ars pe dozatorul de lapte în discuție, dar și împrejurarea că, urmare a acestei acțiuni a inculpatului, placa electronică a dozatorului s-a defectat în urma unui scurtcircuit, dozatorul fiind adus în stare de nefuncționare, așa încât a fost necesară înlocuirea plăcii de bază, prin fapta sa inculpatul provocând în dauna persoanei vătămate un prejudiciu de 2.463 de lei, contravaloarea plăcii electronice înlocuite” au precizat magistrații instanței superioare în motivarea instanței.
Drept urmare, judecătorii instanței superioare au decis ca Judecătoria Aiud a greșit și au desființat decizia instanței de fond. L-au condamnat pe bărbat la pedeapsa de 1800 lei cu titlu de amendă penală și la plata sumei de 2463 lei către partea civilă cu titlu de prejudiciu reprezentând daune materiale.
Decizia a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News