Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

REACȚIE: Viceprimarul Voicu Paul îi „urechează” pe consilierii locali USL care se abțin de la votarea activităților culturale

Publicat

Abținerea de la vot a consilierilor USL privind alocarea unor sume de bani pentru activități culturale este aspru sancționată de viceprimarul Voicu Paul. Acesta se simte obligat să își exprime punctul de vedere cu privire la modul în care reprezentanții Opoziției, de altfel promotori ai proiectului Alba Iulia Capitala Culturală 2020, resping sau se abțin de la aprobarea unor bugete destinate exclusiv activităților culturale.

Reamintim că mărul discordiei dintre consilierii locali USL și PDL Alba a fost „mușcat” în momentul în care, la ultima ședință ordinară, reprezentanții alianței sau abținut de la votarea mai multor proiecte prin care se dorea alocarea unor sume de bani pentru activități culturale. Printre acestea, și bugetul Festivalului „Dilema Veche”. Consilierii USL au declarat atunci că Primăria Alba Iulia subvenționează activități care nu sunt suficient justificate, sub masca promovării actului cultural. Declarațiile integrale ale consilierilor USL au fost publicate de noi într-un alt material și pot fi recitite aici.

Vă prezentăm, așadar, părerea viceprimarului Voicu Paul privind „abținerile” consilierilor USL:

„Cum ar putea fi definită «abţinerea»? În sens larg şi convenabil tuturor, «abţinerea» reprezintă nuanţa dintre «afirmare şi negare». În egală măsură, a te abţine poate însemna a ţine în frâu toate practicile nocive ale prezentului, expresia publică a dorinţei de a nu deranja sau felul cel mai simplu de a te proteja de convingerile altora. În mod ideal, democraţia a consacrat acest termen aflat la intersecţia dintre «da şi nu», iar politicul l-a desăvârşit.  Pe un teren de duel permanent, cu conflicte şi afronturi radicale, politica a legitimat «abţinerea» ca o soluţie convenabilă, un compromis universal, o necesitate de neînfrânt a politicienilor fără argumente.

«Politica e un joc subtil şi fără legi, care dă dreptul celor mulţi să decidă»

Normele de administrare ale oraşelor au preluat principiul votului ca instrument de lucru pentru cei care reprezintă interesele comunităţii – consilierii locali. O întreagă tradiţie regăsibilă în mai toate statele europene face ca soarta unor proiecte arhitecturale, de investiţii sau nevoi pe care orice oraş le are să fie filtrate prin acest mecanism. Pentru, împotrivă, abţineri sunt cuvintele care decid ceea ce se face şi ceea ce nu se face. E  adevărat că la Alba Iulia supremaţia numerică a consilierilor PD-L  lasă rareori loc pentru capriciile Opoziţiei. Politica e un joc subtil şi fără legi, care dă dreptul celor mulţi să decidă, iar celorlalţi posibilitatea să constate ce s-a hotărât. Excluşi de la viaţa publică şi cuprinşi de sentimentul izolării împărtăşite, singura consolare pentru consilierii Opoziţiei o reprezintă folosirea abţinerii, egală într-o şedinţă de consiliu local cu «votul împotrivă». A devenit un exerciţiu de obişnuinţă, planificat în laboratoarele politice ale Opoziţiei practica «veto»-ului. Deseori, efectul este unul teatral, caricatural, evocat de presă în mod repetat şi care abia dacă mai stârneşte curiozitatea albaiulienilor.

Ne-am permis aceste consideraţii, motivaţi de recenta luare de poziţie a grupului consilierilor USL din Consiliul Local. Aceştia şi-au manifestat dezaprobarea faţă de formula de neclintit prin care consilierii PDL au adoptat mai multe proiecte de hotărâre. Experienţa individuală a celor care au formulat diverse acuze este dizolvată şi adusă cu laşitate la una de grup,  grupul consilierilor USL. Ei bine, dorim să le amintim celor sfătuiţi să se «abţină» că cele mai recente proiecte culturale, ca de altfel multe din trecut nu s-au născut din iniţiativa politică. Există în Primărie oameni care manifestă un ataşament necondiţionat faţă de dorinţele locuitorilor acestui oraş şi faţă de oraş chiar neînregimentaţi politic.

«Nu pretindem acestor politicieni să dea dovadă de raţiune şi să observe că cineva munceşte pentru ca ei să se poată abţină»

Este clar că orice încercare de a scoate oraşul nostru din anonimat a fost aspru criticată şi sabotată cu orice prilej. Probabil doar atunci s-au simţit competenţi şi eficienţi. Le cerem doar să înţeleagă că devine teribil de plicticos să încerci să schimbi opinia comunităţii prin deformarea realităţii. Lăsând la o parte «tirania majorităţii» care-i încurcă de aproape 3 ani, este dezonorant să reduci experienţa unui mandat într-un consiliu local la clişee politice dictate de superiori. Recomandările sau imperativele primite «la partid» ar trebui să pălească de ruşine atunci când un nucleu de intelectuali precum cel de la Dilema doresc să nască un festival la Alba Iulia. Ezitarea dânşilor se traduce prin teama de a fi surprinşi de evoluţie, neobişnuiţi cu prezenţa unor oameni ce şi-au câştigat faima doar prin faptul că au spus ceea ce gândesc, cu cuvintele lor, fără compromisuri. Ce linie trebuie adoptată atunci când accentul cade pe copii? Fie că aceştia dansează într-o competiţie naţională sau îşi dezvoltă aptitudini într-un atelier de creaţie, ar trebui evitate în mod categoric expresii precum «şuşanale» sau «aranjamente». Interesant este că ipocrizia îi împinge ulterior la a fi prezenţi oriunde s-a cheltuit un ban pentru vârstnici sau copii. Cât ar putea câştiga cineva din sprijinul pe care primăria îl acordă cu suma de 2.600 de lei Atelierului Creativ sau cu suma de 6.000 de lei Clubului «Dance tu sunrise»? Credem că educaţia prin orice metode nu e vorbă goală, iar sumele nu presupun ipotecarea oraşului. Cât e de nociv şi imoral un program de reduceri destinat tinerilor din Alba Iulia şi lansarea acestuia printr-un concert? Care ar fi risipa de bani atunci când, în urma asumării unui logo turistic, Alba Iulia este promovată în World Heritage? Cât este de just să aplauzi un mare muzician precum Alexandru Tomescu, când cu câteva zile înainte te «abţineai» să subscrii invitaţiei pe care i-a adresat-o oraşul? Crede cineva că «parandaratul» este o formulă de viaţă pentru oricare dintre cei menţionati anterior?

«Le sugerăm consilierilor locali USL să se inspire din atitudinea ceva mai onorabilă a consilierilor judeţeni USL»

Capacităţile critice ne sunt amorţite şi poate ar trebui să opunem acelui comunicat poziţia fiecărei entităţi juridice sau fizice care a colaborat într-un fel sau altul cu Consiliul Local sau Primăria. Realitatea ne îndeamnă să afirmăm că nimeni n-a avut parte «de şuşanele» atunci când a cerut sprijin în realizarea oricărui proiect cultural. Le sugerăm consilierilor locali USL să se inspire din atitudinea ceva mai onorabilă a consilierilor judeţeni USL. La aceleaşi proiecte «provinciale» pentru care se alocă sume de bani în oglindă, reacţiile sunt mult mai clare şi cel mai adesea pozitive. Cu siguranţă, aceştia au lipsit la instruirile de partid în care li se spune că Primăria este zona magică, încifrată şi care trebuie cucerită.

«Apreciem că încă nu se zăreşte onestitatea unei perioade pre electorale, de pe acum deslușită»

În problema opţiunii, credem în continuare că «abţinerea» va rămâne pentru unii viclenia care te fereşte de disconfortul unei decizii pentru oraş, iar votul prin «abţinere» poate fi interpretat ca o constrângere a politicului în detrimentul raţiunii. Este drept că trăim vremuri de o dureroasă austeritate. Banii cheltuiţi în acest an pentru evenimente culturale nu reprezintă nici jumătate din cât s-a alocat la bugetul iniţial. Însă credem că, pentru un oraş care pretinde că vrea să respire liber aerul tare al culturii, e momentul să aprindem mai târziu luminile şi să deschidem mai devreme porţile Cetăţii.

Voicu Paul, consilier local”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax