Eveniment
Consilierii locali USL critică modul de justificare a cheltuirii banilor pentru acţiuni culturale
Potrivit unui comunicat primit la redacţie, semnat de grupul consilierilor locali din Alba Iulia ai USL, o parte dintre proiectele supuse la vot în şedinţa de CL de săptămâna aceasta, privind manifestări culturale, nu au fost prezentate cu „transparenţă” privind informaţiile de alocare a fondurilor.
Aceştia exprimă, în contextul competiţiei pentru nominalizarea la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2020, susţinerea consensului politic pentru valorificarea și promovarea eficientă a patrimoniului istoric și cultural al oraşului Alba Iulia. În acelaşi timp, membrii Uniunii Social-Liberale din Alba Iulia aduc în atenţie că: „sub masca salvgardării, sau promovării actului cultural, Primăria Alba Iulia încearcă să disimuleze acțiuni care nu sunt suficient justificate și care nu fac parte din nicio strategie locală pentru crearea și susținerea unui act cultural autentic.”
Pentru exemplificare, aceştia au menţionat contextul în care le-a fost prezentat, în recenta ședință de CL, la punctul 3 de pe ordinea de zi, „un proiect de hotărâre ce viza alocarea a peste 2,5 miliarde lei vechi (252.000 RON), în total pentru 9 proiecte punctuale, toate diferite. Aceste sume au fost completate de solicitarea, prin proiectul de la poziția 31 de pe aceeași Ordine de zi, de alocare a încă 16.000 RON pentru două acțiuni destinate premierii studenților merituoși și colaborării româno-japoneze.” Membrii USL Alba Iulia susţin că „proiectul de la punctul 31 nu a avut nici Raportul de specialitate și nici nu ne-a fost prezentat în termenul legal spre analiză în cadrul Comisiei de specialitate” şi că „membrii PD-L nu au dorit, sub nicio formă, discutarea separată a fiecărei propuneri în parte”. Este vorba şi despre acțiuni ca ”Lansarea programului de reduceri Euro-26 pe 2011” (174 milioane lei vechi), participarea la Expoziția Internațională de Vacanțe Elvețiene (400 milioane lei vechi) sau pentru programul de încurajare a inițiativelor tinerilor de liceu (150 milioane lei vechi).
De asemenea, semnatarii au precizat că „nimeni nu ne-a putut preciza cât s-a strâns din sponsorizări și cât va fi cota publică, pe care o vor plăti toți cetățenii, pentru organizarea Ediției I a Festivalului „Dilema Veche”. Teoretic, bugetul local poate fi împovărat cu 1,5 miliarde lei vechi pentru acest eveniment”.
În încheiere, aceştia au precizat că nu au fost împotriva proiectului PD-L, însă „ne vom abține oricând să aruncăm banii publici pe acțiuni care nu sunt bine justificate și nu fac parte dintr-o strategie coerentă”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News