Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

RECALCULAREA PENSIEI: Cine poate cere majorarea veniturilor din pensii. Ce prevede legea

Publicat

O categorie de persoane poate cere recalcularea pensiei, potrivit legislației în vigoare. Implicit, procedura aduce acestora venituri mai mari.

Este vorba despre pensionarii care muncesc și după limita legală de pensionare. Adică adună perioade de lucru și după pensionare, pentru care se plătesc taxe la stat.

Deși Guvernul emitea o nouă lege, care anula cumul de pensie cu salariul la această categorie socială, totuși legislația actuală permite acest lucru.

Cum poate fi recalculată pensia

Legea 263/2010 (a pensiilor) arată că:

”Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, potrivit avocatnet.ro.

Recalcularea pensiei se poate cere inclusiv dacă persoana în cauză obține documente care n-au fost luate în calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă.

De exemplu, cazul unei persoane care trebuie să apeleze la instanțe pentru a obține recunoașterea unor perioade lucrate în trecut.

Cum se depune cererea de recalculare a pensiei

Cererea de recalculare a pensiei se depune la Casa de Pensii (aici, cererea online).

Se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.

După aprobare, pensia recalculată i se va acorda petentului din luna următoare.

Recalcularea pensiei, o singură dată pe an

Actuala Lege 263/2010 va fi modificată începând cu data de 1 septembrie 2023 cu Legea 127/2019. Potrivit acestor acte normative, recalcularea se va face o singură dată pe an.

Pensia pentru limită de vârstă se poate obține atunci când se atinge vârsta standard de pensionare (în principiu, 65 de ani).

Condiția este să aibă vechimea în muncă necesară (adică stagiul minim de cotizare de 15 ani).

sursă: avocatnet.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax