Actualitate
Recomandări de la Poliţia Română pentru vacanţă de iarnă în siguranţă. În weekend, traficul rutier pe DN1 şi DN7, monitorizat cu elicopterul MAI
De sâmbătă, copiii au intrat în vacanţa de iarnă, pentru trei săptămâni, iar Poliţia Română transmite o serie de recomandări pentru prevenirea evenimentelor nedorite. Părinţii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie sporită respectării regulilor de circulaţie, dar şi în alte situaţii.
De asemenea, în weekend, pentru creşterea siguranţei traficului rutier şi a preîntâmpina producerea unor evenimente grave, poliţiştii rutieri se vor afla în teren, pe principalele drumuri naţionale.
Sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au fost luate măsuri suplimentare de asigurare a fluenţei traficului rutier, pentru a preîntâmpina producerea de accidente de circulaţie.
Până la data de 20 decembrie, poliţiştii vor intensifica activităţile de fluidizare şi supraveghere a traficului.
Poliţiştii vor monitoriza traficul rutier, pe DN 1, DN 2, DN 6 şi DN 7 şi îi vor sancţiona pe cei care încalcă regulile de circulaţie, în special pe cele care stabilesc regimul legal de viteză. Pentru un plus de siguranţă, traficul de pe DN 1, DN 2 şi DN 7 va fi supravegheat din aer, cu ajutorul unui elicopter al I.G.Av. – MAI. AICI, VIDEO.
Recomandări pentru şoferi
Poliţia Română recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată la condiţiile meteorologice, să adopte o manieră preventivă de condus, să respecte regulile de circulaţie și pe ceilalți participanți la trafic.
Având în vedere faptul că este posibil ca partea carosabilă să fie umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Recomandări pentru părinţi:
Discutaţi deschis cu copilul vostru, despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
Supravegheaţi-vă permanent copiii pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie, răniri, etc).
Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului, toate acestea îi pot pune sănătatea în pericol.
Asiguraţi-vă că cei mici se joacă în locuri special amenajate sau ferite de orice pericol.
Explicaţi-le copiilor că nu trebuie să se îndepărteze de casă şi nu trebuie să intre în discuţii cu persoane străine.
Nu le permiteţi copiilor să folosească drept sănii pungi de plastic sau alte obiecte casnice, deoarece pot fi răniţi.
Dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci.
Îmbrăcaţi copilul cu mai multe rânduri de haine, corespunzător timpului. Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi aflarea copiilor în locuri deschise, suflate de vânt.
Recomandări pentru copii:
Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață
Cercetaţi pârtia (derdeluş). Trebuie să fie lipsită de obstacole precum copaci, stâlpi și garduri, să fie prevăzută la bază cu o plasă de siguranță.
După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.
Strada nu este loc de joacă!
Copii, să evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie!
Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia!
Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni. Nu fugiţi pe trecerea pentru pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai la această culoare!
Culoarea verde a semaforului arată că se poate traversa în siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu există semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News