Economie
Reducerea vârstei de pensionare: Doua comune din Alba, în lista localităților în care populația se poate pensiona mai devreme
Lista localităților intens poluate în care persoanele care au locuit acolo cel puțin 30 de ani pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare, va fi extinsă din nou.
Potrivit Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările pentru pensionare anticipată. În caz normal la pensionarea anticipată parțială se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.
Comunele din Alba introduse în lista localităților în care populația se poate pensiona mai devreme
Două comune din Alba sunt incluse în proiectul de lege aflat la Senat. Este vorba de comunele Sălciua și Bistra din județul Alba. Împreună cu aceste localități în listă au fost introduse și Comănești din județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.
Potrivit avocatnet.ro sunt deja trei proiecte legislative ce au primit luni votul senatorilor, iar un al patrulea fiind adoptat deja acum câteva zile.
Legile care au trecut la Senat permit reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani în patru localități din Arad: Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc și în municipiul Pitești din județul Argeș.
Localitățile au fost adăugate în lista celor care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor etc.
O altă lege a fost adoptată luni de senatori au inclus în listă alte 8 localități din județul Maramureș: Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur. Cu câteva zile înainte și municipiul Codlea din județul Brașov a fost introdus în lista în care locuitorii se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări.
(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metallurgic, prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor.
Lista actualizată a localităților în care vârsta de pensionare este redusă cu doi ani
Pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, conform legii promulgate de către şeful statului.
- Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Avram Iancu şi Zlatna din judeţul Alba,
- Băiţa din judeţul Bihor,
- Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău
- Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud;
- Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov
- Brăila, Tichileşti şi Chişcani din judeţul Brăila
- Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin;
- Călărași din județul Călărași
- Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj
- Năvodari din judeţul Constanţa,
- Baraolt din judeţul Covasna,
- Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa
- Slatina din județul Olt
- Işalniţa din judeţul Dolj,
- Galaţi din judeţul Galaţi;
- Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj
- Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita;
- Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara;
- Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa
- Drobeta-Turnu Severin din județul Mehedinți
- Târgu Mureş, Târnăveni, din județul Mureș
- Baia Mare, Borşa din judeţul Maramureş,
- Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ,
- Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova,
- Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava,
- Copşa Mică din județul Sibiu
- Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş;
- Mina Altân Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea,
- Turnu Măgurele din județul Teleorman
- Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
miercuri, 08.03.2023 at 19:37
Comuna Salciua este ( sau a fost ) POLUATA ????? Cum ????????????????????????????????????????????
Jurj Daniel
miercuri, 08.03.2023 at 21:52
Și Sebeș trebuie adăugat pt.poluarea și bolile datorate Kronoșpan- Kronochem.
pilu
joi, 09.03.2023 at 15:29
Gele Stoian
Aici cred că se referă la loc. Vinţa, dar care este parte componentă a comunei Sălciua. Şti cum e, dacă beneficiază unul din neam, beneficiază tot neamul. Made în Parlamentul ălora care caută cu lumânarea mărirea zilelor nelucrătoare.