Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reformă la Inspectoratul de Stat în Construcții: structurile regionale, desființate. În 2020 au „înghițit” 21,3 milioane de lei

Publicat

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și al administrației, Cseke Attila, a anunțat că vrea să desființeze structurile intermediare din Inspectoratul de Stat în Construcții și să reducă astfel cheltuielile.

La minister se lucrează la elaborarea unui proiect de act normativ privind reforma instituțională a Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), potrivit unui comunicat de presă al MDLPA.

În prezent, ISC are atât aparat central, cât și inspectorate regionale și județene. O analiză asupra activității inspectoratului a relevat o ”suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean”, arată ministrul Dezvoltării.

”19 atribuții ale inspectorilor șefi regionali se regăsesc și în atribuțiile inspectorilor șefi județeni, iar 29 de atribuții ale inspectoratelor șefilor de serviciu regionali se regăsesc și la nivel județean ale acelorași posturi. Totodată, registraturile acestor niveluri deservesc același scop. Întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. Din aceste considerente este necesară o reformă instituțională privind eliminarea nivelului intermediar, și păstrarea, pe lângă organismul central, a nivelului care este cel mai aproape de cetățean, cel județean”, a spus Cseke Attila.

ISC este un organism prin care statul exercită controlul asupra calității lucrărilor în construcții.

Din analiza prezentată de noul ministru a reieșit că ISC avea, la finele anului 2020, un număr total de 397 de inspectori, dintre care doar 14 la nivelul regional. Astfel, activitatea de control a fost desfășurată într-o măsură covârșitoare la nivel județean.

Totodată, Inspectoratul Regional în Construcții Sud-Est, care are atribuții de control în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea construcțiilor, nu are niciun inspector, atribuțiile de control din această regiune fiind deservite exclusiv de inspectorii județeni, a atenționat ministrul.

ISC are, la nivel național, 1.016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate.

Nivelul regional al ISC a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli.

”Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, spune ministrul, care a subliniat că toate celelalte unități din subordinea ministerului au cel mult două niveluri de organizare.

Proiectul de act normativ privind eficientizarea ISC, prin desființarea structurii regionale, va fi supus dezbaterii publice săptămâna viitoare.

Inspectoratul de Stat în Construcții a fost înființat prin Ordonanța de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 26 din 2013 a fost organizat nivelul regional al structurii acestei unități.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    joi, 04.02.2021 at 19:19

    Am avut si eu de-a cu ”specialistii” astia, si dupa 33 de zile de la reclamatie a venit o tipa care a anuntat tot felul de institutii, sa fie cat mai multi, sa ma intimideze si tot nu mi-au dat nici un raspuns. Aut cu nestiutorii.

  2. Pamfil

    joi, 04.02.2021 at 21:06

    da’ pe spagari cand ii da afara. Blocul nou in care stau, nu are receptia facuta… Receptia aia in care trebuia facuta Anexa 2 si alte rahaturi…

    In „curtea” inspectoratului -amintit in articol- Alba ii ditamai blocul… bagat la inghesuiala…

  3. pilu

    duminică, 07.02.2021 at 17:21

    Acolo se lucreaza sub acoperire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax