Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Regiunile care lasă România în urmă. Vestul și centrul țării avansează rapid spre nivelul de viață din UE. Date Eurostat

Publicat

Datele Eurostat arată că două regiuni ale României se distanțează de restul țării în privința dezvoltării. Este vorba despre regiunile Vest și Centru, din care face parte și județul Alba. 

Prima este regiunea „Vest”, care iese din categoria celor sărace, atingând peste 24.000 de euro PIP/cap de locuitor raportat la standardul puterii de cumpărare.

În acest fel regiunea primește o mai mare cofinanțarea locală, după cum explică europarlamentarul Alin Mituța.

„Avem oficial prima regiune a României, în afară de București, care iese din categoria celor sărace atingând pragul de 75% din media europeană.

Este vorba de regiunea Vest care a atins 24 300 euro PIB/cap de locuitor raportat la standardul puterii de cumpărare și intră în categoria regiunilor așa zise de tranziție, adică cu o medie de dezvoltare între 75% și 100% din media europeană.

Foarte aproape de acest prag psihologic sunt și regiunile Centru și Nord-Vest, în timp ce celelalte sunt relativ departe, deși au avansat și ele destul de mult de la aderare, majoritatea dublându-și sau aproape triplându-și economia.”, a transmis acesta.

Datele sunt din 2021 și este de aștepta ca cele din 2022 să arată și mai bine pentru aceste regiuni.

Concret, Regiunea Vest a avut în 2021 un PIB pe cap de locuitor 24.300 de euro (75%) din media UE, iar regiunea Vest 22.900 de euro (71%).

Pe locul 3 se află regiunea Nord – Vest (în care se află și județul Cluj), cu 22.600 de euro.

Datele confirmă avansul pe care l-a luat vestul țării în raport cu restul regiunilor. De remarcat este și că toate cele 3 regiuni fruntașe sunt străbătute de autostrăzi și sunt legate de acestea cu vestul Europei.

Cât rău de face UE?

În general, progresul României e remarcabil, chiar dacă inegal. Diferențele față de perioada anterioară intrării în UE sunt enorme.

La nivel de țară, România a plecat de la un PIB de 98 de miliarde de euro în 2006, în ultimul an în afara UE și a ajuns la aproximativ 240 de miliarde în 2022.

Cel mai bine stă Bucureștiul, care a avansat cel mai vizibil în materie de cumpărare. PIB-ul pe cap de locuitori este de 53.900 de euro, adică 166% din media UE.

Dezinformare masivă pe subiectul intrării în UE: Cum arată de fapt datele

De remarcat că în 2007, anul în care România a intrat în UE, valoarea exporturilor era de puțin peste 13 miliarde de euro.

Prin comparație, în 2021, exporturile țării au depășit 68,6 miliarde de euro, la o populație mai mică cu 3 milioane față de perioada de dinainte de 1989.

Dacă extindem comparația cu o altă țară, non-UE, cum ar fi Serbia, mult mai ”occidentală” decât România în 1990, cu un nivel de trai net superior, descoperim din nou diferențe majore.

PIB-ul României a fost în 2021 de 284 de miliarde de dolari, iar al Serbiei de 63 de miliarde.

Ținând cont că Serbia este o țară mai mică, putem merge la același indicator, calculat per capita: produsul intern brut pe cap de locuitor în România a fost în 2021 de 14.795 de dolari, iar cel din țara vecină de 9.178 de dolari, potrivit countryeconomy.com.

S-ar mai putea argumenta și că Serbia a trecut prin război în ultimii 30 de ani, dar acest lucru nu face decât să arate încă un aspect: acela că pacea și stabilitatea reprezintă alte ”achiziții” importante în blocul comunitar.

Comparația poate fi extinsă și la alte țări care au rămas în afara UE sau chiar în zona de influență a Rusiei, cum este Belarus, al cărei PIB a ajuns la 68 de miliarde de dolari în 2021 (doar puțin peste 7.000 de dolari per capita).

Evoluția României este evidentă și, cel mai probabil, nu poate fi pusă pe seama unui management politic sau administrativ performant ci mai degrabă pe progresele făcute în contextul european, pe finanțări și pe influența pe care au avut-o țările occidentale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    sâmbătă, 25.02.2023 at 18:34

    europa este casa mea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax