Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei.

Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă pot fi cumpărate produse agroalimentare precum lapte, brânză și alte produse lactate, miere și produse apicole, legume și fructe proaspete/uscate. În ceea ce privește comercializarea produselor tip brânză și alte produse lactate, se acordă prioritate vânzătorilor care utilizează exclusiv laptele produs de propriile animale aflate în gospodăriile din Alba Iulia. Taxa pe care trebuie să o achite comercianții pentru locul de vânzare este de 6 lei/mp/zi.

Primăria intenționează astfel să sprijine atât micii producători din Alba Iulia și satele învecinate, pentru a-și vinde direct produsele obținute în gospodăriile proprii, cât și locuitorii orașului, care să le poată cumpăra mai aproape de casă.

De asemenea, se urmărește promovarea produselor alimentare tradițional autentice, locale, dar și organizarea de târguri și expoziții.

Piața volantă este administrată de Serviciul Administrare Piețe, Târguri și Gestionarea Câinilor fără Stăpân, care pune la dispoziția comercianților standuri cu copertină, mese pliante, utilități (apă, canal, electricitate), pe lângă spațiul din parcarea publică de lângă policlinică.

Piața funcționează pe baza autorizației de funcționare emisă de Primăria Alba Iulia și avizului emis de DSVSA Alba și funcționează săptămânal, vinerea, între orele 7.00 și 14.00. Dispune de un spațiu de 400 mp.

Producătorii sunt responsabili de calitatea produselor oferite la vânzare, în fața consumatorilor și autorităților de control. Răspund pentru respectarea prevederilor legale privind igiena, producerea, prelucrarea, transportul și comercializarea produselor, inclusiv privind fiscalizarea activității.

Pentru produsele de origine animală destinate comercializării, producătorii au obligația de a se înregistra la DSVSA Alba.

Vânzarea produselor se face doar pe mesele, standurile și locurile atribuite de administratorul pieței. Este interzisă vânzarea produselor și mărfurilor pe suprafața căilor de circulație, trotuare, spații verzi sau alte locuri decât cele atribuite.

Este interzisă comercializarea produselor alcoolice sau jocurile de noroc.

Produsele lactate se acoperă cu tifon curat, capac metalic sau hârtie albă.

Este interzisă practicarea jocurilor de noroc sau comercializarea de substanțe toxice, inflamabile ori expozive, precum și a armelor de foc și muniției.

Obligații pentru comercianți:

Să aibă atestat de producători, carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, fișă de sănătate pentru animale sau familiile de albine , adeverință medicală pentru personalul care manipulează produsele și certificat constatator de la Registrul Comerțului, după caz.

Să respecte cerințele legate de igienă și sănătate, să afișeze denumirea produsului și prețurilor la vânzare, denumirea/numele, numărul, data atestatului de producători, nr. Autorizației pentru persoanele înregistrate la RC, zona de proveniență, produs în fermă/gospodărie proprie.

Să asigure echipamentul de protecție adecvat, curat, conform prevederilor legale (halat, șorț,  mănuși, bonetă) cu aspect îngrijit, mâini curate, fără leziuni, păr prins.

Producătorii care vând în piața volantă pot fi persoane care vând produse din gospodăria proprie, înregistrați legal, PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, cooperative agricole dar și persoane juridice, cu obiect de activitate producție și procesare produse agricole primare, individual sau asociativ.  Sunt acceptate societățile comerciale ce vând doar producția din propria fermă, gospodărie sau obținute prin procesarea exclusivă a materiei prime produse în ferma proprie, cu cod de înregistrare fiscală și activitate princpală cultivare/producție sși dovada deținerii de animale și/sau terenuri cultivate.

Accesul în piața volantă

Accesul pietonal și auto se face de pe Bd. Transilvaniei și strada Gladiolelor.

Mijloacele de transport ale producătorilor agricoli au acces în piață între orele 6.30 și 7.30, apoi vor fi parcate sub îndrumarea reprezentanților pieței în parcarea de vizavi.

Eliberarea pieței se face ordonat, după ora 14.00, odată cu predarea mobilierului, umbrelelor și celorlalte materiale, reprezentantului pieței.

Platoul pieței cuprinde 2 sectoare:

1. Legume, fructe, miere, altele – 33 locuri

2. Lapte, brânză și alte produse lactate – 12 locuri.

Este permisă modificarea intersectorială a numărului de locuri cu maximum 20%, fără afectarea capacității maxime de 45 de puncte de vânzare în total.

Mobilierul utilizat în cadrul pieței este depozitat în curtea spitalului județean, într-un spațiu propriu amenajat, Cântarul de control se așează la loc vizibil și accesibil cumpărătorilor și se verifică metrologic, periodic. Grupurile sanitare disponibile publicului sunt toalete ecologice mobile, situate la marginea nordică a pieței.

Comercianții au acces la șase chiuvete pentru alimentarea cu apă potabilă.

Contravenții și amenzi

Sunt considerate contravenții și se sancționează cu amenzi între 500 de lei și 1000 de lei:

– extinderea suprafețelor atribuite în folosință după perceperea taxei aferente sau mutare ori relocarea meselor, fără acordul SAPTGCS

– neasigurarea curățeniei de mese și pe căile de acces în perimetrul închiriat

– desfacerea produselor în locuri neamenajate în piață

– blocarea căilor de acces, parcarea în locuri nepermise sau în afara programului de aprovizionare

– distrugerea sau deteriorarea bunurilor aparținând primăriei

– nerespectarea de către utilizatorii pieței, a locurilor pentru desfacerea produselor agroalimentare (zonarea pentru producători agricoli, persoane juridice și asociații familiale, tipuri de activități)

Se sancționează cu amenzi între 1000 de lei și 2000 de lei intervenția în orice mod asupra mijloacelor de cântărire în scopul abaterii de la funcționarea normală a acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax