Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reguli noi de impozitare în țările UE. Multinaționalele, taxate cu minim 15%. Motivul pentru care a fost luată decizia

Publicat

Reguli noi de impozitare în țările UE au intrat în vigoare de la 1 ianuarie. A fost introdusă o rată minimă de impozitare efectivă de 15 % pentru întreprinderile multinaționale care își desfășoară activitatea în statele membre ale UE.

Cadrul va aduce o mai mare echitate și stabilitate în peisajul fiscal din UE și de la nivel mondial, potrivit siteului Comisiei Europene.

Intrarea în vigoare a normelor minime de impozitare efectivă, convenite în unanimitate de statele membre în 2022, oficializează punerea în aplicare de către UE a așa-numitelor norme ale „pilonului 2” convenite în cadrul acordului global privind reforma fiscală internațională din 2021.

În timp ce aproape 140 de jurisdicții din întreaga lume au aderat la aceste norme, UE a fost lider în transpunerea lor în instrumente juridice obligatorii.

Prin reducerea stimulentelor pentru transferarea de către întreprinderi a profiturilor spre jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, pilonul 2 reduce așa-numita „uniformizare la un nivel inferior” – lupta dintre țări pentru a-și reduce ratele impozitului pe profit pentru a atrage investiții.

Aceasta dă deja rezultate, o serie de jurisdicții cu impozit zero anunțând introducerea unui impozit pe profit pentru societățile care intră în domeniul de aplicare.

”Intrarea în vigoare în Europa și în jurisdicțiile din întreaga lume a acestei reforme istorice marchează un pas important către un sistem mai echitabil de impozitare a societăților.

Prin reducerea stimulentelor pentru ca întreprinderile să transfere profiturile către jurisdicții cu un nivel redus de impozitare, noile norme vor contribui la reducerea așa-numitei „uniformizări la un nivel inferior” a ratelor impozitului pe profit în UE și la nivel mondial.

Încurajez toți semnatarii acordului fiscal global să meargă pe calea discuției și, de asemenea, să pună rapid în aplicare această reformă esențială, care are potențialul de a genera o sumă suplimentară de 220 miliarde anual pentru a ajuta țările din întreaga lume să finanțeze investiții esențiale și servicii publice de înaltă calitate” a transmis Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie.

Situația, în detaliu

Normele se vor aplica grupurilor multinaționale de societăți și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an.

Normele propuse se vor aplica oricărui grup mare de societăți, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare și de aplicare a unui „impozit suplimentar” datorat într-o anumită țară în cazul în care cota efectivă de impozitare este mai mică de 15 %.

În cazul în care o filială nu este supusă cotei efective minime într-o țară străină în care este situată, statul membru al societății-mamă va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urmă.

În plus, directiva asigură impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Reguli noi de impozitare în țările UE. Context

Prin această directivă istorică s-a concretizat angajamentul UE de a fi printre primele care implementează acordul OCDE privind reforma fiscală.

Asigurarea unui nivel minim de impozitare a societăților este una dintre cele două direcții de lucru ale acordului OCDE (pilonul 2), cealaltă fiind realocarea parțială a drepturilor de impozitare (cunoscută sub denumirea de pilonul 1).

Prin aceasta din urmă se vor adapta normele internaționale privind modul în care impozitarea profiturilor celor mai mari și mai profitabile societăți multinaționale este partajată între țări, pentru a reflecta natura schimbătoare a modelelor de afaceri și capacitatea societăților de a desfășura activități economice fără prezență fizică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax