Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli pentru ITP în 2023. Cât costă inspecția tehnică și care este amenda pentru ITP expirat. Ce trebuie să știe șoferii

Publicat

itp service

ITP 2023: Pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri publice în România, este obligatorie Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Șoferii care circulă cu autovehicule ce au ITP expirat riscă sancțiuni.

Amenzile pentru această contravenție se încadrează în clasa IV de sancțiuni, potrivit Codului Rutier.

Legislația pentru efectuarea ITP

Potrivit RAR, în conformitate cu OG nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin OG nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005:

  • vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică.

Suplimentar, conform OG nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea OG nr. 195/2002 (Codul Rutier):

  • la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

Ce se verifică la ITP

În cadrul unei inspecţii tehnice periodice se verifică noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. La ITP mai sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor, potrivit antena3.ro

Categorii de defecte:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore (documente ilizibile, scurgeri de lichid în zona casetei de direcție – fără formare de picătură etc.);
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante (plăcuță de înmatriculare ilizibilă sau confecționată artizanal, cod sau serie motor falsificat/falsificată, cursă excesivă a pedalei de frână, cablul frânei de mână deteriorat sau cu noduri, sistem de direcție greu manevrabil etc.);
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului (dispozitiv de acționare a frânei deformat excesiv, fisurat sau rupt, cablul frânei de mână deteriorat – funcționarea frânei e afectată, fixare slabă sau joc vizibil în cazul casetei de direcție și altele).

Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.

Când trebuie reînnoit ITP

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face:

  • la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani
  • la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani
  • la 3 ani pentru autoturismele noi.

În ceea ce priveşte maşinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea fac ITP-ul la şase luni şi în 2023, potrivit sursei citate.

Ce se întâmplă dacă ITP-ul este expirat

Inspecția tehnică periodică se efectuează în stații autorizate sau în reprezentanțe R.A.R., conform legislației în vigoare.

Pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția mașinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, a autovehiculelor cu șenile, a tramvaielor și a vehiculelor cu tracțiune animală, se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare.

Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Constatarea deficiențelor vehiculelor se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege.

Potrivit Codului Rutier (art. 102), conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care prezintă deficiențe periculoase sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni

Codul Rutier art 112: ”Dacă vehiculul înregistrat nu are efectuată inspecția tehnică periodică valabilă ori aceasta este anulată, Poliția Rutieră reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia”.

Amenda pentru ITP expirat în 2023

Pentru ITP expirat, considerat contravenție, Poliția Rutieră poate da amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni: între 9 şi 20 puncte de amendă.

Punctul de amendă este de 145 lei şi în 2023. Prin urmare, amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.

Cât costă ITP în 2023

Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului.

Poate fi între 110 și 200 de lei, în funcție și de service-ul ales.

Pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 ajunge la 120-150 de lei. Pentru mașini 4×4 sau autoutilitare, prețul poate varia între 160 și 200 de lei.

Pentru motociclete şi mopede, poate fi între 80 și 100 de lei, potrivit antena3.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Valentin

    marți, 24.01.2023 at 09:01

    Nu prea ai cum să primești amenda daca statia la care îți faci ITP-ul te anunță înainte să îți expire revizia. pe mine mă anunță mereu, au o aplicație care se numește SOGA, sau cam așa ceva.

  2. c-tin fagarasanu

    marți, 24.01.2023 at 09:14

    25km/h ? … păi cum rămâne cu noile trotinete electrice sau biciclete electrice care sunt participanți la traficul rutier pe drumurile publice și depășesc această,, limită ” de viteză ??? 😠

  3. George

    miercuri, 25.01.2023 at 08:38

    O intrebare am si eu daca nu deranjez. Buna dimineata.Soselele din capitală și cele din comune cind se repara?????Sau facut niste lucrări pe carosabil iar după ce sau încheiat lucrările în loc de șosea dreapta a rămas o mare groapă.unde sint responabiliii cu drumurile?Ca daca eu sau tu ne rupem mașinile nu intereseaza pe nimeni.Cu draag

  4. AdrianD

    miercuri, 25.01.2023 at 18:21

    Acum vreo 4 ani am cumparat o autoutilitara 3,5 t noua in Hu. Acolo avea verificarea technica din oficiu 4 ani, am adus-o si am inm in Ro, an de an a trebuit sa o duc la v.t. la romani sa-mi ia banii (japca). Acuma s-au trezit ca e 3 ani, buna-dimineata, tot tara second hand,* ramine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax