Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reguli pentru plantarea pomilor primăvara. Un specialist în horticultură explică unde se greșește

Publicat

Prof. dr. Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură și prorector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a vorbit despre regulile ce trebuie respectate când vine vorba de plantarea pomilor. Ce greșeală se face des.

„Transportul pomilor de la pepiniere sau de la magazine trebuie făcut în automobile închise. Multă lume pune pomii pe portbagaj, cu rădăcinile în faţă şi goneşte cu maşina cu 100 de kilometri pe oră ca să ajungă repede să îi planteze.

Ori asta duce la deshidratarea rădăcinilor sau îngheţarea lor atunci când afară este frig.

Rădăcinile pomilor trebuie în permanență păstrate într-un mediu umed, nisip sau perlit pentru a nu se deshidrata”, a explicat prof. dr. Florin Stănică pentru DCNews.

Potrivit acestuia, pentru a respecta condiția, înainte de plantare, pomii trebuie ţinuţi cu rădăcinile în apă măcar 24 de ore; ideal ar fi 48 de ore.

„În momentul plantării, trebuie verificat ca rădăcinile să nu fie rupte.

Dacă este necesar, se scurtează rădăcinile rupte, cele mucegăite sau cele care au mici probleme. O rădăcină sănătoasă în secțiune trebuie să aibă o culoare albă sidefie şi să fie turgescentă”, a mai explicat dr. Florin Stănilă.

Zece sfaturi pentru plantarea pomilor

Perioadele de plantare sunt: primăvara devreme, toamna târziu înainte că pământul să înghețe și iarna, atunci când solul nu este acoperit de zăpadă, nu este înghețat și temperaturile sunt de cel puțin 2-3 º C.

Plantarea pomilor primăvara

Plantarea de primăvară se face, de obicei, din luna martie și până la sfârșitul lunii aprilie, înainte de începerea perioadei de vegetație, însă această este mai puțin eficientă pentru un număr mare de specii de pomi.

Acest lucru înseamnă că există un risc crescut că puieții să nu se prindă și sistemul radicular al plantei să aibă mai mult de suferit.

Pentru a nu intră în faza de vegetație, pomii sunt ținuți la rece. Odată ce aceștia au început procesul de înmugurire, plantarea nu mai este o soluție, întrucât puieții nu se vor prinde.

1. Alegerea pomilor

Trebuie să fie foarte riguroasă și în concordanță cu condițiile pedo-climatice pe care le are regiunea din care provine gospodăria/fermă/livada. Pomii se vor achiziționa din toamna, din pepiniere sau de la furnizori consacrați care pot garanta autenticitatea, calitatea și sănătatea pomului.

Pentru păstrare pe o perioada  mai mare, pomii se vor stratifică în șanțuri adânci de 30 – 40 cm și late de 50 cm. În aceste șanțuri, pomii se vor așeza înclinat, în legături și cu eticheta la vedere. Peste rădăcini și 30 cm din tulpină se așterne nisip sau pământ bine mărunțit.

2. Alegerea locului unde dorim să plantăm pomul

Dacă aveți în plan să plantați mai mulți pomi aveți grijă să curățați terenul de vegetație, pietre, să defrișați resturile de rădăcini rămase de la pomii vechi.

3. Săparea gropilor

Pentru arbușți gropile trebuie să aibă dimensiunea de 30  x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm.

Este recomandat  să săpați gropile cu cel puțin 2 săptămâni înainte de plantare pentru a activă microfloră din sol și aerarea pământului.

Atunci când săpați gropile e foarte important cum  musuroiti pământul rezultat din săpătură.

Primii 30 cm se așează în mușuroi pe partea dreapta a gropii și următorii 30 cm de pământ scos se musuroieste pe partea stânga.

De această așezare a straturilor de pământ se va ține cont la umplerea gropilor la plantare. Ideea e că pământul cel mai fertil să se găsească în zona rădăcinilor pomului.

4. Fasonarea rădăcinilor

Are drept scop eliminarea porțiunilor de rădăcina rupte, uscate, mucegăite dar totodată prin scurtarea cu 1/3 a rădăcinilor, se reînnoiesc secțiunile. Rădăcinile mai groase de 3-4 mm se fasonează scurt iar dacă acestea sunt rănite, fasonarea se face imediat deasupra rănii.

5. Mocirlirea rădăcinilor

Constă în scufundarea rădăcinilor fasonate într-un amestec de balegă proaspătă, pământ și apă. Dacă nu aveți balegă faceți mocirla doar din pământ și apă având grijă să aibă consistent unei smântâni. Acest amestec stimulează apariția de noi rădăcini și ajută la vindecarea rănilor.

6. Fertilizarea la plantare

Este esențial să aplicați îngrășământ la groapă. În stratul provenit de la suprafață  ( primii 30 cm musuroiti în partea dreapta ) se amestecă 10-15 kg de gunoi de grajd bine putrezit și câte 50 g de superfosfat și sare potasică, fiecare.

7. Plantarea propriu-zisă

Pomul se așază în groapă în așa fel încât punctual de altoire să rămână deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se aruncă 15- 20 cm pământ reavăn din stratul inferior pe care se vor sprijini rădăcinile pomului.

Se aruncă, apoi, pământ din cel amestecat cu îngrășăminte introducându-se cu degetele printre rădăcini. După ce rădăcinile au fost complet acoperite, se scutură ușor pomul pentru că pământul să pătrundă bine între rădăcini.

Se face primul călcat, adică se tasează solul în jurul tulpinii cu piciorul. Se adaugă o găleată de apă, se trage apoi tot pământul în groapă până la nivelul superior al acesteia și se execută al doilea călcat.

Dacă este cazul se mai adaugă mraniță ( 5 kg ), se tasează iar solul și se face un mușuroi larg în jurul trunchiului pentru a proteja rădăcinile de ger. Cu restul pământului se face o copcă în jurul pomului.

8. Udarea la plantare

În copcă se toarnă 1-2 găleți de apă care va drena granulele de pământ între rădăcinile pomului și va elibera aerul prevenind apariția mucegaiului.

După ce apă a pătruns în sol, se trage tot pământul în jurul pomului sub formă de mușuroi spre a proteja pomul de îngheț.

9. Tutorarea

Fiecare pom are nevoie de un tutore pentru că acesta să crească drept, să nu fie îndoit de vânt, zăpadă.

Așezați câte un tutore în dreptul fiecărui pom și legați în formă de 8 pomul de tutore cu rafie, sfoară sau chiar o curea din piele mai veche.

10. Fasonarea coroanei

Primăvară devreme  (sfârșit de februarie – început de martie) se fac tăieri de formare a coroanei. Axul se scurtează la 60–80 cm și se lasă 3 lăstari în vârf care au o poziție de 120 º între ei. Va rezultă un pom cu coroana în formă de vas.

Dacă preferați alt tip de formă de coroana atunci aplicați tăierile specifice formei pe care o doriți.

Pentru zonele unde există pericolul de atac al iepurilor sau rozătoarelor va sugerez să luați peturi din plastic pe care să le tăiați la ambele capete obținând un cilindru. Introduceți acest cilindru sau mai mulți pe axul pomului și “îmbrăcând” tulpină pomului.

Puteți folosi și substanțe repelente care se aplică cu pensula pe trunchiul pomilor.

Distanțele de plantare sunt de 3,5 – 4,5 m minim între rânduri și între pomi pe rând pentru a asigura spațiul de lumina necesar. Pentru nuci sunt necesari 8 m distanțe de plantare.

Țineți cont de zonarea speciilor  funcție de pretențiile fiecărei specii pentru lumina, căldură, rezistență la geruri, variații mari de temperatura sau accidente climatice.

Nu se recomandă plantarea în văi înguste, cu curenți de aer puternici, în zone cu înghețuri târzii de primăvară frecvente.

Măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin se cultivă în zona dealurilor subcarpatice iar în zonele calde de câmpie, cais, piersic, migdal, smochin dar și celelalte specii din zona colinara cu amendamentul că toate speciile  să fie plantate pe terenuri cu expoziție sudică, sud-vestică.

Plantarea propriu-zisă a pomilor implică respectarea următorilor pași:

 – Nivelul pomilor la plantare trebuie să fie stabilit astfel încât punctul de altoire al acestora să se afle cu câțiva centimetri deasupra solului sau chiar la același nivel cu acesta.

Poți folosi o șipcă pentru a stabili acest nivel, astfel încât punctul de altoire să nu fie îngropat sub pământ, ulterior.

 – Pomii trebuie așezați în gropi cu punctul de altoire în direcția nord.

 – Ai grijă să nu îndoi sau să suprimi rădăcinile atunci când le fixezi pe sol. Dacă acestea nu încap, este un semn că groapă mai trebuie extinsă puțin. Rădăcinile ar trebui să stea răsfirate pe sol.

 – În cazul pomilor mai firavi, aceștia pot fi sprijiniți de un suport, de care să fie legați cu o sfoară, însă cu grijă că această să nu sugrume pomul sau să îi rănească trunchiul.

 – Pământul din partea superioară a gropii trebuie așezat la fund, spre rădăcini, în timp ce acela pe care l-ai scos ultimul, de pe fundul gropii, să fie așezat la suprafață.

Pe măsură ce adaugi pământ peste rădăcini, tasează-l ușor, astfel încât pomul să fie susținut corect și să stea în poziție dreaptă, dar fără să îl bătătorești.

Pământul prea întărit sufocă rădăcinile și nu mai permite alimentarea acestora cu substanțe minerale la fel de eficient.

 – După ce ai terminat plantarea, udă pomul la baza, acolo unde pătrunde în pământ, până când apă ajunge la rădăcini.

Solul nu trebuie să fie îmbibat cu apă, întrucât riști că rădăcinile pomilor să putrezească sau solul să fie spălat de nutrienți.

 – Dacă plantarea are loc toamna, este necesar să ridici un mușuroi de pământ la baza tulpinii, de 30-40 de centimetri înălțime.

Acesta va proteja rădăcinile de îngheț pe timpul iernii și va menține o temperatura constanța la nivelul rădăcinilor.

 – Pomii fructiferi pot fi înveliți cu o plasa de rafie, pentru a-i proteja de rozătoare, mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu această problema în livada ta.

Cum trebuie să arate un pom când îl achiziționăm?

 • Să aibă 1-2 ani și o înălțime de peste 1 m
 • Rădăcinile principale să aibă cel puțin 30 cm, să fie sănătoase, fără răni
 • Tulpină și rădăcina nu trebuie să fie deshidratate
 • În cazul pomilor de 2-3 ani, coroana este deja formată.

surse: DCNews.ro, cartiagricole.ro

foto: arhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Mii de posturi noi aprobate la MAI. Locuri libere în structurile din Poliție, Jandarmerie, Pașapoarte și Imigrări

Publicat

politisti admitere

Guvernul a aprobat suplimentarea posturilor din cadrul structurilor Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cu 7.880. Cele mai multe, peste 5.600, sunt în cadrul Poliției, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Acesta a subliniat însă că nu vor fi făcute 7.880 de angajări.

El a precizat că noile posturi nu implică, în acest moment, eforturi bugetare suplimentare, potrivit Agerpres.

Sunt posturi necesare pentru a redimensiona structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală de Paşapoarte, Jandarmeria Română. Sunt structuri care au nevoie de mai multe posturi.

Cei de la Imigrări gestionează valul de refugiaţi care au intrat în România, dar sunt, de asemenea, posturi necesare şi pentru a gestiona situaţiile speciale pe care Poliţia le are în grijă, structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute sau operaţionalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică, a explicat Cărbunaru.

El a adăugat că măsura adoptată vizează organizarea şi configurarea organigramei MAI.

Nu este un anunţ privind angajări pe care să le facă Ministerul de Interne, este un anunţ care vizează organizarea şi configurarea organigramei ministerului, este vorba despre posturi şi nu despre oameni.

Nu vorbim despre angajări, 7.880 de angajări, ci de posturi în organigrama acestui minister. E o formă de organizare, nu este un anunţ de angajare, a spus Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, Executivul a aprobat şi uniformizarea normei de hrană în cadrul MAI în cazul anumitor categorii de personal.

Lista structurilor MAI în care vor fi distribuite noile posturi

„În acest context, urmare a analizei efectuate și în vederea reechilibrării structurilor Ministerului Afacerilor Interne afectate de procesele de restructurare din anii precedenți, raportat la solicitările acestora de suplimentare a numărului de posturi repartizate, pentru îndeplinirea în condiţii optime a misiunilor încredinţate a rezultat necesitatea modificării Anexei nr. 3 la HG nr.416/2007, în sensul suplimentării efectivelor structurilor Ministerului Afacerilor Interne pe timp de pace cu 7880 posturi.

 • 5.654 de poliţişti,
 • 975 de militari (391 ofiţeri şi 584 maiştri militari și subofiţeri),
 • 201 personal civil (funcționari publici și personal contractual)
 • 1.050 soldați și gradați profesioniști necesare înființării și redimensionării unor structuri din cadrul Aparatului central al M.A.I., Inspectoratului General pentru Imigrări, Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Direcției Generale de Pașapoarte, Direcției Medicale, Academiei de Poliție „A.I. Cuza”, C.S. „Dinamo” București, Inspectoratului General de Aviație al MAI și Jandarmeriei Române”, se arată în nota de fundamentare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Spații moderne de învățământ pentru studenții UTCN Alba Iulia, în locul unei cantine abandonate. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lansat marți, 24 mai, a treia licitație pentru execuția lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii de educație și formare la extensia din Alba Iulia, în vederea promovării învățământului terțiar universitar. 

Extensia Universitară Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj-Napoca urmează să fie extinsă prin transformarea unei foste cantine abandonate într-o clădire cu spații moderne de învățământ. 

Noua construcție va pune la dispoziția profesorilor și studenților amfiteatre, laboratoare și o bibliotecă. 

Valoarea investiției a fost majorată față de licitația anterioară, de la peste 7,5 milioane de lei la 9.095.894,52 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că la prima licitație, lansată în 14 martie, valoarea estimată a fost de 6.180.992 de lei. Procedura a fost anulată după ce nu au fost depuse oferte.

Potrivit documentației, construcția existentă, situată în Alba Iulia, pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 23, vizată spre extindere, este în prezent abandonată și degradată.

La interior finisajele sunt deteriorate, tâmplăriile și echipamentele lipsesc. La exterior construcția prezintă materiale lipsă, infiltrații de apă, burlane deteriorate.

Terenul este împrejmuit parțial pe latura de sud-vest si nord-vest, accesul în incintă se realizează direct de la stradă.

Structura funcțională cuprinde holuri de acces, o sală de mese, grupuri sanitare, zona de bucătărie cu anexe și un subsol parțial.

Situația propusă în cadrul proiectului

Pentru transformarea clădirii fostei cantine în spații de învățământ se propun lucrări de extindere în plan și pe verticală.

Extinderea pe verticală va presupune crearea unor amfiteatre la parter cu înălțime utilă mare, un etaj intermediar parțial în care se va extinde spațiul bibliotecii și un etaj deasupra spațiilor anterior menționate, care va cuprinde 3 laboratoare și grupurile sanitare aferente.

Clădirea va fi prevăzută cu următoarele echipamente și dotări: ascensor, mobilier și echipamente specifice funcțiunii și a activităților care se vor desfășura în interiorul clădirii.

Amenajarea terenului de amplasament va cuprinde soluțiile de amenajare a incintei cu alei pietonale și carosabile, o parcare cu 10 locuri, spații verzi amenajate și zone pentru recreere dotate cu mobilier urban pentru ședere.

Spațiul verde prevăzut va fi amenajat prin gazonare și plantări punctuale de vegetație înaltă.

Ce presupune realizarea investiției

Din punct de vedere constructiv se vor opera demolări ale pereților și ale planșeelor existente completându-se structura de rezistență astfel: fundații izolate sau continue, stâlpi grinzi și planșee din beton armat pentru toate nivelele, zidărie portantă din cărămidă cu goluri verticale cu centuri din beton armat.

Acoperișul va fi de tip terasă necirculabilă.

Circulația pe verticală se va realiza fie prin intermediul unui ascensor plasat în puț cu pereți din beton armat, fie prin intermediul scării interioare de acces realizată în două rampe din beton armat.

Pereții exterior propuși se vor realiza din cărămidă cu goluri verticale și grosime de 30 cm, iar pereții interiori din zidărie de cărămidă vor avea grosime de 25 cm, sau 12 cm.

Se vor reliza compartimentări suplimentare și din pereți din gips-carton. Pereții perimetrali se vor termoizola cu vată minerală bazaltică de 15 cm, iar termoizolarea plăcii pe sol și a soclului se va realiza cu polistiren extrudat de 5 cm.

La nivelul pardoselior, finisajele propuse vor include plăci de piatră pentru zonele de acces în clădire, gresie antiderapantă pentru grupurile sanitare, spațiile tehnice, de întreținere și depozitare.

În sălile de curs, amfiteatre și bibliotecă se va folosi parchet multistrat antiderapant pentru trafic intens.

Pereții se vor finisa cu zugraveală lavabilă. Se propun în majoritatea spațiilor tavane suspendate din gips-carton.

Amfiteatrele vor fi prevăzute cu plăci fonoabsorbante montate la nivelul pereților.

Funcțiuni propuse

Intrarea principală va fi poziționată central pe latura nordică a construcției și va permite accesul în clădire prin intermediul unui windfang.

Din zona de intrare, din foyer fluxurile utilizatorilor se pot distribui fie în cele 2 amiteatre de la parter, fie în holul care conduce la grupurile sanitare și garderoba, fie spre casa scării, care împreuna cu liftul, asigură distribuția pe verticală în interiorul clădirii.

Din interiorul casei de scară se poate accede la bibliotecă, spațiu care are asigurată o intrare dedicată pe fațada nordică a clădirii.

Din zona bibliotecii de la parter se poate urca la nivelul etajului intermediar unde se extinde spatiul acestei funcțiuni. Zona birourilor administrative situate tot la etajul intermediar se poate accesa din casa scării principale. (ab24)

La nivelul etajului din casa scării se accede la foyer, care la fel ca și la parter, distribuie fluxurile fie spre holul grupurilor sanitare, fie spre încăperile în care se desfășoară activitatea didactică.

Intrarea în sala de curs se realizează direct din foyer, în timp ce în laboratoare se va face din holul care face legatura între foyer și terasa circulabilă.

Capacitățile sălilor și amfiteatrelor sunt următoarele:

 • Amfiteatru 1 – 146 persoane
 • Amfiteatru 2 – 113 persoane
 • Sala de curs – 63 persoane
 • Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
 • Laborator de simulare, modelare și proiectare asistată – 25 persoane
 • Laborator pentru tehnologii inovative de fabricație – 17 persoane

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia alocă 130.000 de lei pentru repararea și întreținerea locurilor de joacă pentru copiii de pe raza municipiului

Publicat

Primăria Alba Iulia se pregătește pentru repararea și întreținerea locurilor de joacă din municipiu.

A lansat recent o procedură de atribuire a unui contract ce vizează „lucrări de reparații și întreținere pentru echipamente care deservesc locurile de joacă și alte spații de agrement”.

Potrivit documentației, echipamentele de joacă pentru copii montate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia sunt supuse uzurii prin utilizarea lor curentă, ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și totodată, pot fi deteriorate în urma utilizării necorespunzătoare sau unor acte de vandalism cu sau fără autori identificați.

Pentru menținerea tuturor acestor echipamente în stare corespunzătoare de folosință, sunt necesare lucrări de reparații a deteriorărilor constatate și lucrări de întreținere.

Aceste intervenții urmăresc ca echipamentul de joacă și mobilierul urban amplasat în perimetrul spațiilor de joacă și al celorlalte spații de agrement să fie în totalitate funcțional, la parametri optimi și să prezinte un aspect curat și îngrijit.

Locurile de joacă pentru copii de pe domeniul public al municipiului Alba Iulia se află în 26 de locații, respectiv:

 • Parc Electrica
 • Parc Liceul cu program sportiv
 • Loc de joacă Bărăbanț
 • Loc de joacă Partoș
 • Loc joacă Oarda de Jos – Garofița (strada Cărăbușului)
 • Loc joacă Oarda de Jos 1
 • Loc joacă Oarda de Jos 2
 • Loc de joacă strada Cloșca (lângă bloc B21)
 • Loc joacă strada Vasile Goldiș (bloc G3)
 • Loc joacă B-dul Transilvaniei (spate bloc 25)
 • Loc joacă strada Arnsberg (spate bloc 38)
 • Loc joacă Regina Maria (lângă Grădinița nr. 8)
 • Loc joacă Panoramic
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 1
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 2
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 3
 • Loc joacă traseu parc dendrologic 4
 • Loc joacă traseu Zăvoi – Micești
 • Loc joacă Ampoi III (în spate la Vinersar)
 • Loc joacă Ampoi III (MA)
 • Loc joacă zona Dedeman
 • Loc joacă strada Costache Negruzzi
 • Loc joacă strada Constantin Noica

Pentru echipamentele de joacă, pentru băncile, coșurile de gunoi, panourile de gard, lăzile cu nisip și/sau alte echipamente se vor efectua lucrări de reparații, înlocuiri de piese sau componente defecte, degradate, uzate, lucrări de întreținere periodică, verificare periodică și alte lucrări de completare cu nisip, pietriș sau scoarță de copac.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 130.000 de lei, fără TVA, durata contractului fiind de 12 luni.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ASTĂZI se redeschide circulația pe A1 între nodurile de la Cunța și Săliște. Fără restricții pe autostradă, de la Sebeș la Sibiu

Publicat

CNAIR anunță că restricțiile de circulație instituite pe A1 între localitățile Cunța și Săliște, pentru lucrările de la Viaductul Aciliu sunt ridicate, astăzi, lucrările fiind finalizate înainte de termen.

Pentru a permite executarea acestor lucrări, traficul rutier a fost închis complet pe sensul Sebeș – Sibiu, între nodurile Cunța și Săliște, iar circulația a fost deviată pe DN1.

CNAIR anunță că joi, 26.05.2022, începând cu ora 09:00, se va deschide circulația, fără restricții, pe sectorul Orăștie – Sibiu de pe A1, ca urmare a finalizării lucrărilor la rosturile de dilatație de la Viaductul Aciliu.

CNAIR precizează că, datorită condițiilor meteo favorabile, lucrările s-au finalizat înaintea termenului asumat de Antreprenor, care era estimată pentru data de 4 iunie 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax