Connect with us
Publicitate

CUGIR

Reînnoirea autorizației de funcționare în condiții de siguranță pentru barajul Cugir: Licitație pentru realizarea documentațiilor

Publicat

Hidroelectrica vrea să reînnoiască autorizația de funcționare în condiții de siguranță pentru barajul Cugir. În acest sens a fost lansată o licitație pentru realizarea documentațiilor de evaluare a stării de siguranță în exploatare. 

SPEEH Hidroelectrica SA a lansat miercuri, 23 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru documentații de evaluare a stării de siguranță în exploatare în vederea reînnoirii autorizației de funcționare în condiții de siguranță pentru barajul Cugir.

Valoarea totală estimată este de 48.500 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, se urmărește reînnoirea autorizației de funcționare în condiții de siguranță pentru barajul Cugir, autorizație care expiră în data de 30 decembrie 2023. Reînnoirea/prelungirea autorizației de funcționare în condiții de siguranță se obține în baza documentațiilor de evaluare a stării de siguranță a barajului (expertize) sau a rapoartelor de conformare.

Acumularea Cugir este amplasată pe râul Cugirul Mare, care face parte din bazinul râului Mureș. Râul Cugirul Mare are un bazin de 92 kmp. Debitul instalat al aducțiunii Cugirul Mare, care transportă apa din lacul Cugir în stația de pompe Gîlceag este de 6,1 mc/s.

Barajul Cugir are o înălțime de 48 metri, grosimea la coronament este de 2 metri, iar grosimea la bază în secțiunea maestră este de 6,7 metri. Lungimea desfășurată a coronamentului este de 120 metri, iar raza medie la coronament este de 63 metri. Cota coronamentului este de 1013,50 mdM, NNR-ul fiind situat la cota 1007 mdM.

Corpul barajului este împărțit în 11 ploturi. Ploturile barajului sunt separate prin rosturi de contracție elicoidale.

Barajul este trasat cu arce de cerc îngroșate spre nașteri. Arcele se termină în fundație cu un soclu realizat din treptele de betonare. Drenarea fundației se realizează cu ajutorul a 33 de foraje de drenaj amplasate pe soclul aval. Adâncimea forajelor de drenaj în rocă este de 15 metri.

Golirea de fund este situată la cota 983 mdM și se află în plotul 6 al barajului. Priza golirii de fund este prevăzută cu un grătar rar. Golirea de fund se închide în aval cu o vană segment de 1,32 x 2,64 mp , iar în amonte cu un batardou metalic.

Lacul de acumulare Cugir are următoarele caracteristici:

  • volumul lacului la NNR – 985.000 mc
  • volumul lacului la nivel maxim – 1.770.000 mc
  • lungimea lacului – 1,5 km
  • adâncimea lacului – 36 m

Apa din acumularea Cugir este utilizată în scopuri hidroenergetice.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax