Connect with us
Advertisement

Economie

Renunțarea la facilitățile fiscale în IT poate duce la accentuarea crizei pe piața muncii și creșterea competiției între candidați

Publicat

Eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul IT accelerează o criză deja resimţită pe piaţa muncii, iar competiţia între candidaţi va creşte şi mai mult. Măsurile îi vor determina pe angajatori să se orienteze spre candidați mai tineri, care să se încadreze în limita salarială neimpozitabilă.

Pe de altă parte, vor fi tot mai mulți candidați din domeniul IT care nu își vor mai găsi la fel de repede un loc de muncă potrivit.

Anul 2023 a fost unul dificil pentru sectorul IT, atât la nivel global, dar mai ales în România. Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat foarte mulţi candidaţi în căutare de job într-o piaţă cu pretenţii tot mai ridicate.

Pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei brut, măsură care ar urma să fie implementată din această toamnă, pune presiune pe recrutare şi îi poate determina pe angajatori să se orienteze către candidaţii mai tineri, care să se încadreze în limita salarială neimpozitabilă, se arată într-o analiz[ realizată de o platformă de recrutare online din România, scrie Agerpres.

Citește și: Salarii ENORME pentru 5 posturi scoase la concurs de Casa de Asigurări de Sănătate. Câți bani oferă pentru un post de IT-ist

Numărul de joburi din IT disponibile pe platforma de recrutare bestjobs s-au menţinut la nivelul lunii ianuarie, în timp ce numărul aplicărilor înregistrate de candidaţi în ultima lună este cu 15% mai mare decât la începutul anului.

În domeniul IT, în continuare există specializări pentru care găsirea candidaţilor potriviţi rămâne o problemă.

Acestea sunt, de regulă, cele legate de tehnologiile noi sau în dezvoltare precum automatizările, Inteligenţa Artificială sau securitatea cibernetică, pentru care ofertele salariale sunt cu mult peste media pieţei.

Exemple de posturi și salarii în domeniul IT

  • un Cybersecurity Engineer poate câştiga între 1.500 şi 2.300 euro net
  • un Ofiţer în securitatea datelor, între 1.000 şi 1.500 euro net
  • un Automation QA Engineer, între 1.900 şi 2.500 euro net

Concedieri masive în sectorul IT

De altfel, cei mai mulţi angajaţi din IT, în special cei care lucrează în programare şi ale căror salarii depăşesc 10.000 de lei brut, pot viza alte tipuri de contracte care să îi avantajeze mai mult, precum cele de colaborare prin PFA sau microîntreprindere.

La polul opus, eforturile marilor companii din IT de a-şi ajusta numărul de angajaţi recrutaţi în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul anului 2022 şi încă au ecou pe piaţa muncii.

Foarte mulţi candidaţi sunt încă disponibili după perioade lungi de căutări şi, în contextul eliminării facilităţilor fiscale, vor fi nevoiţi să îşi reducă considerabil şi aşteptările financiare.

Unii candidaţi au dificultăţi în a-şi găsi rapid un job potrivit

„După mulţi ani în care sectorul IT s-a confruntat cu un mare deficit de specialişti, în ciuda ofertelor mari salariale, anul acesta se conturează un schimb în raportul de forţe dintre angajatori şi candidaţi, avantajul trecând de partea angajatorilor.

Cu toate acestea, unele specializări o duc mai bine decât altele, dar la nivelul recrutărilor se simte o tensiune tot mai mare, în contextul în care unii candidaţi au dificultăţi în a-şi găsi rapid un job potrivit”, spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement