Connect with us
Publicitate

Eveniment

REPORTAJ ALBA 24: Bacalaureatul prin ochii unor elevi din Alba Iulia. Patru ani de liceu, comprimați în nouă ore de examen

Publicat

Presiune, stres, susținerea părinților, zeci de culegeri, comentarii literare, ore de meditații și mai puțin timp liber, totul pentru ”examenul maturității”. Patru ani de studiu comprimați în 9 ore de examinare. 

În mai puțin de 24 de ore, sălile centrelor de examinare din Alba vor fi pline cu peste 2.500 de elevi, pentru prima probă scrisă la Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.

Între camere de supraveghere, metodologii, procese verbale, procese scrise, profesori supraveghetori (câteodată mai stresați decât elevii) directori, inspectori și un set de subiecte, se va decide viitorul celor au terminat patru ani de liceu. 

Alba24 a stat de vorbă cu patru elevi din Alba Iulia pentru a afla cum arată ”examenul maturității” prin ochii celor care de mâine vor fi în sălile de examinare. 

Elena Zah, absolventă de mate-info engleză intensiv, a Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia. Într-o scurtă descriere voluntariatul, limbile străine și visele mari sunt vitale pentru aceasta. 

”E un examen. Punct. E reflecția cunoștințelor dobândite pe parcursul liceului. Și consider bacul ca fiind la mijlocul dintre „util” și ‘inutil”. Româna mi-a plăcut mult în liceu, dar pot spune că a devenit din ce în se mai structurală, mai teoretică decât ar trebui, mai ales vizând cerințele pentru BAC.

elena zah

Sursă foto: Orși Novak

Dacă tot e literatură și nu gramatică, de ce nu se încurajează o altă abordare : mai creativă, mai umană? Matematica ține de exercițiul constant, altfel nu ai cum să o stăpânești pentru o notă decentă.

Iar biologia, ei bine, ea e destinată memorării cuvânt cu cuvânt, n-ai ce-i face, dar include în cea mai mare parte informații de cultură generală.

În mare, bacul nu a ajuns la cea mai eficientă formă de examinare, dar nici cea mai absurdă.

După ”examenul maturității” Elena se va îndrepta către un domeniu tehnic, din cadrul Universității din Cluj Napoca. 

Adrian Savonea este proaspăt absolvent al Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. Un tânăr activ civic, implicat în societate, care deși vede lumea matematic, adoră socializarea și interacțiunea cu cei din jurul său. Va da bacul la română, matematică M2 și geografie.

La matematică nu își face mari probleme, acolo lucrurile sunt mai clare spune Adi, în schimb nesiguranța vine la română. 

Ca orice absolvent de liceu, m-am pregătit pentru BAC în funcție de materie. Sunt materii la care ai început să te pregătești de acum patru ani, materii la care ai început să te pregătești de la începutul clasei a XII-a și materii care nu-ți plac, motiv pentru care le-ai tot amânat până pe final. Se simte presiunea.

adrian savonea

sursă foto: Cosmin Bumbuț

Pe lângă importanța pe care o acordăm noi examenului, presiunea care vine din partea părinților (ei nu te stresează mult, dar tot nu vrei să-i dezamăgești), mai există și o oarecare presiune din partea prietenilor. Cum suntem a XII-a, avem mulți prieteni care știu că dăm BAC-ul și se vor interesa de rezultatele noastre.

Va mai dura până să fim răsplătiți pentru notele din BAC, dar până atunci, în funcție de cât luăm, restul verii va fi mai mult sau mai puțin plăcut pentru noi.”

După bacaluareat, pașii îl vor purta la Cluj-Napoca, alături de mai mulți colegi și prieteni. Va opta pentru o specializare din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Mai mult, la Cluj alături de viitorii săi colegi de facultate, vor încerca să extindă ONG-ul Forum Apulum din Alba Iulia, în care acesta activează. 

Mădălina Coroiu, ” fata care a fost la toate concursurile posibile de istorie și geografie”, este proaspăt absolventă de științe sociale a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. 

”Bacalaureatul pentru mulți liceeni a înseamnat și înseamnă examenul maturității. O cale prin care treci la adevarata provocare, viața.

Examenul în sine reprezintă doar un hop în realizarea mea ca om. Consider că nu trebuie sa ne lăsam conduși de emoție pe ultima suta de metri, ci să ne focusăm pe ceea ce dorim să devenim în viitor.

madalina coroiu

sursă foto: Fplus

Pe parcursul anilor, participând la diverse concursuri, am dobândit abilitățile necesare pentru a trece Bacalaureatul cu brio. Astfel, examenul a necesitat destul de puțină pregătire din punct de vedere al modului de rezolvare al cerințelor, fiind obișnuită cu asemenea testări.

Le doresc tuturor mult succes!” 

După examenul de Bacalaureat, Mădălina se va înscrie la profilul Marketing din cadrul Facultății de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. 

Florin Râșteiu, elev al Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor. Băiatul blond care intră regulat în polemici pe Facebook, fie că este vorba despre politică, familie tradițională, referendum sau implicarea tinerilor în societate. Mereu cu drepturile și obligațiile elevului la îndemână, Florin s-a făcut remarcat prin spiritul civic și libertatea de expresie. 

florin râsteiu

”Examenul de Bacalaureat, din păcate, testează informațiile pe care le-am acumulat în 4 ani de școală, nu competențele dobândite. Astfel, în ultimele 5 zile am tocit comentarii peste comentarii ca să pot să iau o notă decentă care să-mi asigure intrarea la facultate. Până la urmă la asta se rezuma BAC-ul, vânăm calea cea mai scurtă spre o notă bună.”

La fel ca și colegii săi, Florin va urma calea spre Cluj-Napoca la Facultatea de Științe politice. 

Potrivit IŞJ Alba, la sesiunea de vară – Bacalaureat 2019, sunt înscriși 2.523 de absolvenți, din care 2.202 sunt din promoția curentă (24 de la seral și 2.178 la zi).

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2019: MODELE de SUBIECTE pentru examen, publicate de Ministerul Educaţiei. Testele oficiale

La probele scrise, începând cu 1 iulie, sunt așteptați 2.333 de absolvenți la Limba și literatura română, 90 la Limba și literatura maternă, 2.387 la proba obligatorie a profilului și 2.390 la Proba la alegere a profilului și specializării.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tux

    duminică, 30.06.2019 at 20:55

    Interesant articol. Unii elevi vad acest BAC ca un examen al maturitatii, altii il vad ca un hop inutil de „sarit”, altii il vad ca pe o trecere in alta dimensiune a vietii etc.
    BAC-ul practic este la fel ca examenul de capacitate dat la sfarsitul clasei a VIII, doar ca la alte discipline si cu ceva mai multa informatie acumulata sau nu in cei 4 ani de liceu.
    Consider gresita si daunatoare gandirea lui FLorin cu privire la invatat (5 zile de tocit comentarii) si sper ca daca vei deveni om politic, sa nu iti pastrezi aceasta gandire, nu de alta, dar este la fel ca a celor care ne-au guvernat in ultimii 30 de ani si … cam vedem toti unde suntem. Ideea era ca in cei 4 ani in care ai mers zilnic la scoala, sa fi invatat ceea ce ti s-a predat, nu sa ai gandirea aceea negativa, care domina in mintea tinerilor din ziua de astazi „la ce imi folosete mie sa fac integrale, la ce am nevoie de comentarii etc.”.
    Nu trebuie sa priviti informatiile dobandite pe parcursul liceului ca ceva ce o sa va foloseasca in viata ci mai degraba ca un antrenament prin care ati antrenat creierul sa acumuleze si sa foloseasca informatii dupa ce o sa ajungeti sa va loviti de problemele reale ale exitentei voastre (in special cand nu o sa mai locuiti cu mama si tata, cand o sa luati viata in piept). Este la fel ca in sport, degeaba ai talent, daca nu te antrenezi zilnic nu vei ajunge sa faci performanta.
    Si inca ceva, exista viata si dupa BAC, cum spunea un nepot cea va da si el BAC-ul acum. NU e un capat de lume daca nu luati acest examen, aveti sansa sa il dati de mai multe ori si daca esti o persoana perseverenta si ambitiosa e imposibil sa nu il luati, mai alesa ca acum din cate am vazut, este cel putin de doua ori mia usor decat era acest examen acum 20 de ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate