Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ ALBA 24: Bacalaureatul prin ochii unor elevi din Alba Iulia. Patru ani de liceu, comprimați în nouă ore de examen

Publicat

Presiune, stres, susținerea părinților, zeci de culegeri, comentarii literare, ore de meditații și mai puțin timp liber, totul pentru ”examenul maturității”. Patru ani de studiu comprimați în 9 ore de examinare. 

În mai puțin de 24 de ore, sălile centrelor de examinare din Alba vor fi pline cu peste 2.500 de elevi, pentru prima probă scrisă la Limba și Literatura Română, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.

Între camere de supraveghere, metodologii, procese verbale, procese scrise, profesori supraveghetori (câteodată mai stresați decât elevii) directori, inspectori și un set de subiecte, se va decide viitorul celor au terminat patru ani de liceu. 

Alba24 a stat de vorbă cu patru elevi din Alba Iulia pentru a afla cum arată ”examenul maturității” prin ochii celor care de mâine vor fi în sălile de examinare. 

Elena Zah, absolventă de mate-info engleză intensiv, a Colegiului Național ”Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia. Într-o scurtă descriere voluntariatul, limbile străine și visele mari sunt vitale pentru aceasta. 

”E un examen. Punct. E reflecția cunoștințelor dobândite pe parcursul liceului. Și consider bacul ca fiind la mijlocul dintre „util” și ‘inutil”. Româna mi-a plăcut mult în liceu, dar pot spune că a devenit din ce în se mai structurală, mai teoretică decât ar trebui, mai ales vizând cerințele pentru BAC.

elena zah

Sursă foto: Orși Novak

Dacă tot e literatură și nu gramatică, de ce nu se încurajează o altă abordare : mai creativă, mai umană? Matematica ține de exercițiul constant, altfel nu ai cum să o stăpânești pentru o notă decentă.

Iar biologia, ei bine, ea e destinată memorării cuvânt cu cuvânt, n-ai ce-i face, dar include în cea mai mare parte informații de cultură generală.

În mare, bacul nu a ajuns la cea mai eficientă formă de examinare, dar nici cea mai absurdă.

După ”examenul maturității” Elena se va îndrepta către un domeniu tehnic, din cadrul Universității din Cluj Napoca. 

Adrian Savonea este proaspăt absolvent al Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia. Un tânăr activ civic, implicat în societate, care deși vede lumea matematic, adoră socializarea și interacțiunea cu cei din jurul său. Va da bacul la română, matematică M2 și geografie.

La matematică nu își face mari probleme, acolo lucrurile sunt mai clare spune Adi, în schimb nesiguranța vine la română. 

Ca orice absolvent de liceu, m-am pregătit pentru BAC în funcție de materie. Sunt materii la care ai început să te pregătești de acum patru ani, materii la care ai început să te pregătești de la începutul clasei a XII-a și materii care nu-ți plac, motiv pentru care le-ai tot amânat până pe final. Se simte presiunea.

adrian savonea

sursă foto: Cosmin Bumbuț

Pe lângă importanța pe care o acordăm noi examenului, presiunea care vine din partea părinților (ei nu te stresează mult, dar tot nu vrei să-i dezamăgești), mai există și o oarecare presiune din partea prietenilor. Cum suntem a XII-a, avem mulți prieteni care știu că dăm BAC-ul și se vor interesa de rezultatele noastre.

Va mai dura până să fim răsplătiți pentru notele din BAC, dar până atunci, în funcție de cât luăm, restul verii va fi mai mult sau mai puțin plăcut pentru noi.”

După bacaluareat, pașii îl vor purta la Cluj-Napoca, alături de mai mulți colegi și prieteni. Va opta pentru o specializare din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Mai mult, la Cluj alături de viitorii săi colegi de facultate, vor încerca să extindă ONG-ul Forum Apulum din Alba Iulia, în care acesta activează. 

Mădălina Coroiu, ” fata care a fost la toate concursurile posibile de istorie și geografie”, este proaspăt absolventă de științe sociale a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. 

”Bacalaureatul pentru mulți liceeni a înseamnat și înseamnă examenul maturității. O cale prin care treci la adevarata provocare, viața.

Examenul în sine reprezintă doar un hop în realizarea mea ca om. Consider că nu trebuie sa ne lăsam conduși de emoție pe ultima suta de metri, ci să ne focusăm pe ceea ce dorim să devenim în viitor.

madalina coroiu

sursă foto: Fplus

Pe parcursul anilor, participând la diverse concursuri, am dobândit abilitățile necesare pentru a trece Bacalaureatul cu brio. Astfel, examenul a necesitat destul de puțină pregătire din punct de vedere al modului de rezolvare al cerințelor, fiind obișnuită cu asemenea testări.

Le doresc tuturor mult succes!” 

După examenul de Bacalaureat, Mădălina se va înscrie la profilul Marketing din cadrul Facultății de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca. 

Florin Râșteiu, elev al Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și Vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor. Băiatul blond care intră regulat în polemici pe Facebook, fie că este vorba despre politică, familie tradițională, referendum sau implicarea tinerilor în societate. Mereu cu drepturile și obligațiile elevului la îndemână, Florin s-a făcut remarcat prin spiritul civic și libertatea de expresie. 

florin râsteiu

”Examenul de Bacalaureat, din păcate, testează informațiile pe care le-am acumulat în 4 ani de școală, nu competențele dobândite. Astfel, în ultimele 5 zile am tocit comentarii peste comentarii ca să pot să iau o notă decentă care să-mi asigure intrarea la facultate. Până la urmă la asta se rezuma BAC-ul, vânăm calea cea mai scurtă spre o notă bună.”

La fel ca și colegii săi, Florin va urma calea spre Cluj-Napoca la Facultatea de Științe politice. 

Potrivit IŞJ Alba, la sesiunea de vară – Bacalaureat 2019, sunt înscriși 2.523 de absolvenți, din care 2.202 sunt din promoția curentă (24 de la seral și 2.178 la zi).

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2019: MODELE de SUBIECTE pentru examen, publicate de Ministerul Educaţiei. Testele oficiale

La probele scrise, începând cu 1 iulie, sunt așteptați 2.333 de absolvenți la Limba și literatura română, 90 la Limba și literatura maternă, 2.387 la proba obligatorie a profilului și 2.390 la Proba la alegere a profilului și specializării.

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. tux

  duminică, 30.06.2019 at 20:55

  Interesant articol. Unii elevi vad acest BAC ca un examen al maturitatii, altii il vad ca un hop inutil de „sarit”, altii il vad ca pe o trecere in alta dimensiune a vietii etc.
  BAC-ul practic este la fel ca examenul de capacitate dat la sfarsitul clasei a VIII, doar ca la alte discipline si cu ceva mai multa informatie acumulata sau nu in cei 4 ani de liceu.
  Consider gresita si daunatoare gandirea lui FLorin cu privire la invatat (5 zile de tocit comentarii) si sper ca daca vei deveni om politic, sa nu iti pastrezi aceasta gandire, nu de alta, dar este la fel ca a celor care ne-au guvernat in ultimii 30 de ani si … cam vedem toti unde suntem. Ideea era ca in cei 4 ani in care ai mers zilnic la scoala, sa fi invatat ceea ce ti s-a predat, nu sa ai gandirea aceea negativa, care domina in mintea tinerilor din ziua de astazi „la ce imi folosete mie sa fac integrale, la ce am nevoie de comentarii etc.”.
  Nu trebuie sa priviti informatiile dobandite pe parcursul liceului ca ceva ce o sa va foloseasca in viata ci mai degraba ca un antrenament prin care ati antrenat creierul sa acumuleze si sa foloseasca informatii dupa ce o sa ajungeti sa va loviti de problemele reale ale exitentei voastre (in special cand nu o sa mai locuiti cu mama si tata, cand o sa luati viata in piept). Este la fel ca in sport, degeaba ai talent, daca nu te antrenezi zilnic nu vei ajunge sa faci performanta.
  Si inca ceva, exista viata si dupa BAC, cum spunea un nepot cea va da si el BAC-ul acum. NU e un capat de lume daca nu luati acest examen, aveti sansa sa il dati de mai multe ori si daca esti o persoana perseverenta si ambitiosa e imposibil sa nu il luati, mai alesa ca acum din cate am vazut, este cel putin de doua ori mia usor decat era acest examen acum 20 de ani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Fenomene spectaculoase pe cer în luna iulie 2022: Mersul planetelor, ce este interesant de urmărit în luna lui Cuptor

Publicat

Fenomenele spectaculoase pe cer continuă și în călduroasa lună a lui Cuptor. Saturn răsare primul pe la ora 23. Jupiter îl urmează după o oră, iar Marte după alta. Venus se vede înainte de răsăritul Soarelui.

Observatorul astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” a publicat calendarul lunii iulie cu fenomenele de urmărit pentru pasionații de astronomie pentru această lună.

Prima planetă care răsare este Saturn, pe la miezul nopții.

Apare ca o stea strălucitoare înspre sud-est, cu o alta sub ea, mai puțin strălucitoare. Ca orice planetă, Saturn nu pâlpâie, dar steaua de sub ea, da.

Se află în constelația Capricornus și pe la ora 4 dimineața se vede înspre sud.

În fiecare zi, Saturn răsare cu 3-4 minute mai devreme, deci în următoarele luni se va vedea mai de devreme.

Chiar și acum, cei care doresc să o vadă prin telescop au la dispoziție 2-3 ore până când răsare Soarele.

Luna trece prin zonă în nopțile de 15-17 iulie. În noaptea de 15 spre 16 iulie, Saturn se va afla chiar deasupra Lunii.

 

Jupiter răsare la miezul nopții și se vede bine începând cu ora 1 noaptea. Puțin mai târziu, dacă priviți spre sud-est, apare ca o stea foarte strălucitoare, gălbuie.

Se află în constelația Peștilor, o zonă de cer fără stele strălucitoare.

În noaptea de 18 spre 19 iulie, Jupiter se va afla chiar deasupra Lunii.

Marte, a treia planetă care se vede dimineața, răsare pe la ora 1.

Se vede în stânga lui Jupiter, ca un astru portocaliu. Deasupra planetei se văd două stele care fac parte din constelația Berbec.

Marte este luna aceasta la 190 de milioane de km de Pământ, dar în fiecare zi este puțin mai aproape. Strălucirea planetei crește pe zi ce trece și va fi la maxim în decembrie 2022.

Luna se va afla în preajma planetei în diminețile de 21 și 22 iulie. Se vor vedea înspre răsărit, începând cu ora 2 dimineața.

Și Venus se vede, dar destul de greu.

Răsare pe la ora 4 dimineața, când este deja lumină, dar pentru că este foarte strălcitoare se vede chiar și pe cer luminos.

Planeta se apropie de Soare și se mai vede doar o lună.

Luna se va afla în preajma lui Venus în diminețile de 26 și 27 iulie.

Pe cer se află și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se văd cu ochiul liber.

sursa: site Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, sursa foto: pexels.com free

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O furtună geomagnetică lovește Pământul miercuri. Ce efecte ar putea să producă acest fenomen

Publicat

O furtună geomagnetică este de așteptat să lovească câmpul magnetic al Pământului miercuri, 6 iulie.

Vestea vine după ce la începutul săptămânii trecute, o erupție solară masivă aproape a lovit planeta noastră. Deși nu a afectat Pământul, erupția „a aruncat o plasmă densă de vânt solar în direcția noastră”, conform SpaceWeather.com.

Acum, experții de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) preconizează că o furtună geomagnetică minoră de clasă G1 va lovi pe 6 iulie, potrivit jurnaliștilor britanici de la The Sun.

Cum afectează fenomenul planeta și oamenii

O clasificare de furtună geomagnetică G1 înseamnă că evenimentul solar nu va afecta oamenii de pe Pământ, dar poate cauza întreruperi ale rețelelor electrice și operațiunilor prin satelit.

Această furtună va produce, de asemenea, aurore care pot fi vizibile pentru cei care trăiesc în multe state nordice ale SUA.

Specialiștii în fenomene atmosferice au remarcat că fluxul de vânt solar vine dintr-o „gaură similară unui ciclop din atmosfera soarelui”.

Găurile din atmosfera soarelui sunt numite găuri coronare. Este vorba de zone din atmosfera soarelui care apar întunecate în imaginile cu raze X și ultraviolete.

Găurile coronale sunt foarte fierbinți și constau într-un strat exterior strălucitor de atmosferă care înconjoară soarele.

Prin aceste găuri pot scăpa particulele. Ele sunt, de asemenea, o sursă majoră de fluxuri de vânt solar de mare viteză.

Atunci când particulele solare lovesc Pământul, ele pot provoca furtuni geomagnetice.

Erupțiile și furtunile solare: ce efecte produc

O erupție solară este o erupție de radiație intensă de înaltă energie de la suprafața soarelui.

Când erupțiile solare lovesc câmpul magnetic al Pământului, devin  furtuni solare.

În primul rând, fenomenul poate provoca furtuni geomagnetice care poate afecta grav sateliții și rețeaua electrică.

Fiecare furtună solară care lovește Pământul este clasificată în funcție de gravitate.

Unele cauzează întreruperi radio și pot reprezenta o amenințare chiar și pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Un efect pozitiv despre furtunile solare este că pot produce aurore deosebite.

Aurorele sunt manifestări ale câmpului magnetic al Pământului bombardat de vântul solar, care creează peisaje uimitoare de verde și albastru.

sursa: Știrile Pro Tv, The Sun, sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Alba Iulia amenințat cu moartea de către un bărbat pe care îl legitimase. Cum s-a terminat incidentul

Publicat

Un bărbat a fost condamnat recent, după ce a amenințat cu moartea un polițist, care s-a oprit să îl legitimeze. Fapta s-a petrecut în noaptea de 20 decembrie 2021, în Alba Iulia, iar o primă condamnare în instanță a venit în data de 30 iunie 2022. 

Mai exact, polițistul în cauză s-a oprit la o mașină în care se aflau mai multe persoane și le-a cerut acestora să se legitimeze. Potrivit motivării instanței, ”legitimarea a fost realizată doar de către agentul de poliție, acesta interacționând cu persoanele în cauză.

Cu ocazia legitimării – spre deosebire de restul persoanelor verificate – inculpatul, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, a manifestat un comportament agresiv faţă de agentul de poliție, împiedicându-l să-și desfășoare atribuțiile, respectiv s-a deplasat la geamul autospecialei de poliție, i-a solicitat polițistului să-i restituie cartea de identitate, i-a adresat cuvinte jignitoare, a început să urle, a pus mâinile pe capota autospecialei, totodată ameninţând cu acte de violenţă spunând polițistului: am făcut pușcărie și mai fac.

Deoarece inculpatul împiedica desfășurarea procedurii de legitimare, acesta a fost încătușat și condus la sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, iar cu ocazia introducerii în autospeciala de poliție, inculpatul l-a amenințat pe agentul cu bătaia, spunând-i:…boschetarule, să vezi ce bătaie îți dau…bulangiule…să vezi ce palme îți dau eu ție!

Ajuns la sediul poliției, inculpatul a fost așezat pe o bancă, iar agentul de poliție – aflat în aceeași încăpere la o distanță de aproximativ 3 metri de inculpat – a început să întocmească documentele legale urmare a conducerii la sediu și să completez un proces verbal de sancționare contravențională a inculpatului pentru tulburarea liniștii publice, pentru fapta comisă pe bld. Transilvaniei, cu ocazia legitimării.

Astfel, la sediul poliției, inculpatul  a continuat să adreseze injurii şi cuvinte jignitoare persoanei vătămate, apoi ameninţări, afirmând: cu mâinile la spate te bat boschetarule… iar ulterior i-a spus: familia ta nu circulă…stai așa că vă arăt eu…

În cele ce au urmat, inculpatul a continuat amenințările, spunându-i agentului de poliţie  că îi omoară familia, afirmând: am făcut pușcărie pentru omor ! Îți omor ție familia, dacă vrei! Inculpatul a încetat să mai adreseze amenințări și cuvinte jignitoare în momentul în care, la sediul poliției și-a făcut apariția avocatul său ales , care l-a sfătuit apoi să-și ceară scuze, lucru ce s-a și întâmplat”, se arată în motivarea instanței.

Pentru fapta sa, bărbatul a fost condamnat la opt luni de închisoare și plata a 2000 de lei cu titlul de daune morale către polițist.

Decizia magistraților Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii care nu au făcut armata vor putea fi înrolați. MApN vrea să înființeze categoria de ”militar voluntar în termen”

Publicat

MApN propune modificarea legii prin înființarea categoriei de militar voluntar în termen. Ministerul Apărării Naționale a postat marți, pe pagina proprie de internet, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale.

Documentul poate fi consultat AICI: Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare

Conform proiectului, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace se arată în documentul publicat pe siteul MApN.

Militar voluntar în termen: Câți bani vor primi recruții

Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute.

Rezerviștii pot fi concentrați pentru misiuni pe perioadă determinată

O altă prevedere a proiectului se referă la „crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”.

Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Cadru legal pentru recrutare și încorporare pe timp de război

Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

Ce prevederi se abrogă prin noua lege

De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.

Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege, anunță MApN.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare, precizează MApN.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax