Connect with us
Publicitate

Actualitate

Reprezentanţi ai Carpatica Asigurări şi ASF, vizaţi de DNA într-un dosar de corupţie. Percheziţii la Sibiu şi Bucureşti. Soţia ministrului Chiţoiu, cercetată pentru abuz

Publicat

Reprezentanţi ai societăţii Carpatica Asigurări, deţinută de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea şi funcţionari din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt vizaţi într-un dosar de corupţie. Procurorii DNA au coordonat, marţi, 17 percheziţii la Sibiu şi Bucureşti, la sedii şi domiciliile unor suspecţi pentru dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. ASF a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor.

UPDATE2: Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv, prin decizie a Tribunalului Bucureşti, care a admis solicitarea procurorilor DNA. Aceştia au precizat că precizat că Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

UPDATE1: În acest dosar este urmărit penal şi fostul şef al ASF, Daniel George Tudor, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit procurorilor, “în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.
Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Tudor Daniel – George, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.
În perioada martie – aprilie 2013, Tudor Daniel – George, calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii A.S.F care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficiențelor.”

UPDATE: Potrivit unui comunicat DNA, soţia ministrului Finanţelor, Laura Elena Chiţoiu, este urmărită penal în acest dosar. În calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) la data faptelor, aceasta este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Procurorii DNA i-au prezentat, marţi, acuzaţiile care i se aduc.

Procurorii arată, în Rezoluţia de începere a urmăririi penale, că în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unui membru neexecutiv din conducerea Autoritatăţii de Supraveghere Financiară (ASF), „care urmărea interesele unei societăţi de asigurări”, Laura Elena Chiţoiu a făcut în aşa fel încât, deşi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, acesta să fie devansat pentru 19 iunie 2013.

„Pentru a se asigura că funcţia de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chiţoiu Laura Elena a modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al societăţii de asigurări”, a precizat DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Laura Elena Chiţoiu i-a asigurat un folos nepatrimonial persoanei care a ocupat funcţia de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenţia. Acest lucru a fost de natură „să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări”, susţin procurorii DNA.

„Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare”, se arată într-un comunicat ASF.

În dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane, între care doi foşti reprezentanţi Carpatica Asig. Unul dintre aceştia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi totodată preşedintele Biroului de Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, care ar fi, şi el, vizat în această anchetă, sub suspiciunea că le-ar fi oferit funcţii lui Mustăţea şi Mîrzac.

Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influenţat controlul ASF, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor, potrivit unor surse citate de Mediafax. Mîrzac i-ar fi transmis informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

Percheziţiile au loc la mai multe sedii ale Carpatica Asigurări din municipiul Sibiu, precum şi la locuinţele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar şi ale membrilor familiei acestuia. De la locuinţa din Sibiu a fiului lui Carabulea, unde percheziţiile s-au finalizat, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

Procurorii DNA fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals.

Marţi dimineaţa, în faţa sediului aflat în incinta Centrului de Afaceri Sibiu se aflau mai multe maşini ale MAI şi ale Jandarmeriei, majoritatea angajaţilor din birouri fiind trimişi acasă.

Din sediul Carpatica Asigurări aflat în incinta Centrului de Afaceri Sibiu fusese scoasă de anchetatori o femeie care a fost dusă la audieri.

Centrul de Afaceri Sibiu este deţinut tot de Ilie Carabulea, clădirea, aflată în zona centrală a oraşului, fiind realizată din fonduri europene în perioada 2009-2012, valoarea totală a proiectului depăşind 87 de milioane de lei.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în această cauză se fac cercetări privind fapte de corupţie şi asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

„În cursul dimineţii de 28 ianuarie 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 17 locaţii situate în municipiile Bucureşti şi Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Acţiunea procurorilor DNA este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Reamintim că omul de afaceri Ilie Carabulea, care ispăşea în Penitenciarul Aiud o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită, a fost eliberat, în octombrie 2013, după ce Tribunalul Alba a respins recursul înaintat de procurorii DNA împotriva deciziei de eliberare condiţionată a acestuia.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat, în 26 aprilie, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica (BCC), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 de lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

AICI, mai multe date despre dosar.

sursa: mediafax

sursa foto: sibiul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate