Actualitate
Reprezentanţii Băncii Mondiale au chestionat echipa de management a proiectului de reabilitare a Colegiului Naţional „Bethlen Gábor” Aiud
Delegaţia Băncii Mondiale care a fost prezentă în această săptămână în judeţul Alba s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Primăriei Aiud. Subiectul principal al discuţiilor a fost proiectul de reabilitare a sediului Colegiul Naţional „Bethlen Gábor”.
Primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan a primit, marţi, vizita reprezentanţilor Băncii Mondiale, în scopul purtării unor discuţii despre modul în care se derulează implementarea programelor cu finanţare europeană la nivelul municipalităţii aiudene.
Întâlnirea s-a axat, în mare parte, pe analizarea aspectelor referitoare la proiectul Reabilitare structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional „Bethlen Gábor”, care reprezintă cel mai important proiect cu finanţare europeană accesat de autorităţile administraţiei publice locale din Aiud.
Reprezentanţii Primăriei au transmis că este vorba despre cel mai important proiect din România accesat prin Programul Operaţional Regional, la capitolul învăţământ, ce beneficiază de o finanţare de peste 5 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Administraţia locală a prezentat modul de derulare a proiectului, inclusiv dificultăţi apărute sau posibil a fi identificate pe parcurs. „Discuţiile purtate au fost edificatoare sub aspectul furnizării indicatorilor pe baza cărora se poate efectua o evaluare, în termeni reali a condiţiilor existente şi a stadiului la care a ajuns proiectul. Pentru că acesta este, în definitiv scopul asumat de reprezentanţii Băncii Mondiale, de a sonda în mod concret starea de fapt existentă în ceea ce priveşte implementarea celor mai importante proiecte, pe baza criteriilor de performanţă existente”, au comunicat reprezentanţii Primăriei Aiud.
Reprezentanţii Băncii Mondiale au chestionat echipa de management a proiectului, formată din funcţionari din cadrul Primăriei municipiului Aiud. Scopul acestui interviu a fost acela de a evalua comunicarea şi colaborarea dintre Autoritatea de Management şi Organismele intermediare ale Programului Operaţional Regional şi facilitarea sprijinului direct şi proactiv pentru beneficiari.
Răspunsurile furnizate au contribuit, din acest punct de vedere la evaluarea mecanismelor de sprijin disponibile beneficiarilor pe întreg parcursul proiectului şi la colectarea informaţiilor despre dificultăţile întâmpinate în accesarea fondurilor POR şi posibile recomandări pentru rezolvarea lor.
De asemenea, s-a urmărit obţinerea de informaţii despre colaborarea dintre reprezentanţii Primăriei municipiului Aiud şi cei ai ADR şi AMPOR, inclusiv în domeniul comunicării, despre mecanismele de sprijinire a beneficiarilor, despre eficienţa acestora şi nu în ultimul rând, despre propunerile de întărire a asistenţei acordate.
„Prin răspunsurile şi datele pe care le-am furnizat celor de la Banca Mondială, sperăm că am contribuit la succesul acestui demers, care pe lângă faptul că doreşte să constate modul în care funcţionează concret mecanismele complexe angrenate în procesul de derulare a proiectelor cu finanţare europeană, îşi propune totodată să identifice soluţii şi sugestii pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre acestea. Acţiuni de acest gen nu pot decât să ne bucure, pentru că scopul lor este într-adevăr acela de a veni în sprijinul comunităţilor care beneficiază de finanţările europene. Totodată, faptul că reprezentanţii Băncii Mondiale au ales să vină în municipiul nostru spune multe, este o dovadă a preocupării noastre constante pentru accesarea de proiecte cu finanţare europeană. Suntem, pe deplin convinşi că experienţa pe care am dobândit-o în timp şi-a spus şi îşi va spune cuvântul, de fiecare dată când instituţii de asemenea anvergură analizează activitatea noastră şi contribuţiile avute în implementarea acestui gen de proiecte. De asemenea, sperăm să fim un exemplu demn de urmat cu privire la oportunitatea atragerii acestui gen de finanţări, de o anvergură atât de mare, pentru instituţiile de învăţământ cu tradiţie şi valoare culturală de patrimoniu”, a declarat primarul municipiului Aiud, Mihai Horaţiu Josan.
Informaţii despre proiect
Contractul pentru executarea lucrărilor de reparaţii capitale la Colegiul „Bethlen Gabor” din Aiud, în valoare de 16.368.000 de lei, a fost semnat în iunie 2012 cu firma „Newamport Compani” Bistra, care a câştigat licitaţia electronică. Aceasta a concurat la depunerea ofertelor cu „Grup Corint” Alba Iulia şi „Euras” Satu Mare. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit pentru august 2014.
„Depus în 2009 la sediul ADR Centru, proiectul urmăreşte îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi asigurarea unui proces educaţional la standarde europene prin modernizarea Colegiului Naţional <Bethlen Gabor> din Aiud, unitate de învăţământ cu predare în limba maghiară. Colegiului Naţional <Bethlen Gabor> din Aiud, unul dintre cele mai reprezentative grupuri şcolare din Transilvania, este alcătuit dintr-un ansamblu de 8 clădiri şi şcolarizeaza anual, cu ajutorul a 58 de profesori, peste 500 de elevi. Trei dintre cele 8 clădiri ale colegiului, aflate într-o stare avansată de degradare, reprezinta obiectul de reabilitare al proiectului, respectiv clădirea principală, şcoala primară şi internatul de băieţi. Igrasia, infiltraţiile, tencuiala deteriorată, lumina redusă, grupurile sanitare insuficiente şi necorespunzătoare, instalaţia termica degradată din 1979 au justificat depunerea acestui proiect şi solicitarea a 23,47 milioane lei fonduri nerambursabile, la care Consiliul Local Aiud va contribui cu 479 mii lei. Timp de 48 luni, din bugetul proiectului, se vor realiza lucrări de intervenţii la structura celor 3 clădiri, se va reface instalaţia electrică, termică, de gaze naturale şi de apa-canal. Prin proiect se vor efectua lucrări de arhitectură şi finisaje exterioare şi interioare, se va restaura şi înlocui mobilierul, va fi amenajată curtea interioară şi vor fi dotate 17 săli de clasă cu echipamente IT şi alte 10 săli de clasă şi laboratoare vor obţine echipamente moderne. Finanţarea proiectului se va face prin domeniul major de intervenţie 3.4 al programului Regio”, se arată în prezentarea proiectului pe site-ul ADR Centru.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dana
sâmbătă, 09.02.2013 at 18:31
Vai si amar de capul tau, domnule Josan!