Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rețea de apă potabilă de rezervă, pentru utilizare în timpul verii, lângă Alba Iulia. Lucrări complexe în trei localități

Publicat

În apropiere de Alba Iulia sunt în pregătire lucrări complexe pentru construirea unei rețele de apă potabilă ce va fi utilizată pe timp de vară și în perioadele cu secetă.

Investiția este de ”îmbunătățire alimentare cu apă potabilă pentru zona industrială a municipiului Alba Iulia, comuna Ciugud și comuna Berghin” și are o valoare de 21.545.847,82 lei.

Lucrările de construcții-montaj sunt estimate la 15.212.018,01 lei, cu TVA inclus.

Justificarea investiției. Consumuri foarte mari de apă

Comunele Ciugud și Berghin, localitățile Dumitra și Totoi din comuna Sântimbru, precum și localitățile Ohaba, Colibi, Secășel din comuna Ohaba sunt alimentate cu apă potabilă printr-o rețea comună racordată la magistrala de apă FIR II.

”În ultimii ani, în perioada verii, s-a constatat o dublare a consumului de apă potabilă în comunele Ciugud și Berghin. Din cauza consumurilor foarte mari, tot mai mulți consumatori reclamă întreruperi ale furnizării apei. O parte din abonați si-au dublat consumul lăsându-i pe consumatorii de la capetele rețelei fără apă”, se arată în documentația prezentată consilierilor județeni în ședința din 10 octombrie.

Se are în vedere îmbunătățirea alimentării cu apă potabilă a consumatorilor din comunele Ciugud si Berghin, în perioada caniculară și secetoasă din timpul verii. În restul anului, furnizarea apei se va face tot pe rețeaua actuală, potrivit sursei citate.

Simultan se pregătește și alimentarea cu apă a zonei industriale din municipiul Alba Iulia, luând în considerare perspectiva dezvoltării acesteia.

Rețea de alimentare cu apă de 12 km

Lungimea rețelei de alimentare cu apă va fi de 12.915 m.

Vor fi montate 35 de cămine, din care: 17 cămine de vane, 6 cămine de aerisire-dezaerisire, un cămin cu filtru Y inainte (amonte) de apometru, un cămin de apometru echipat cu contor apă rece DN 150 mm, QN 312,5 mc/h, PN 16 bar, 7 cămine de golire si trei cămine de bypass (legatura între rețeaua existentă și cea proiectată)

Rețeaua va avea o stație de pompare cu montaj subteran – Q=16,5 l/s, H=180 m col. apă

  • durata de realizare a investiției este de 44 luni
  • durata de execuție a lucrărilor 36 luni
  • sursa de finanțare: proiectul se va depune spre finanțare din Fondul de mediu

Rețeaua proiectată are lungimea totală de 12,915 km, fiind amplasată pe drum public.

La cota 300 se amplasează o stație de pompare cu parametrii Q=16,5 l/s, H=180 m col apă pentru a transporta apa în rezervoarele de la Straja amplasate la cota 469. S-a prevăzut o instalație de supraveghere și antiefracție, cu transmiterea datelor la dispeceratul central (transmitere date antiefracție, supraveghere video, transmitere date tehnice: prezență-lipsă tensiune electrică, presiune apă pe aspirație și pe refulare).

De-a lungul conductei de extindere se prevede fir de cupru 1.5 mmp. Conducta proiectată va fi amplasată la adâncimea de 1,2 m, pe generatoarea superioară și se va așeza între straturi de nisip de 15 cm.

Conducte sub drumuri, râul Mureș, pârâuri și magistrală de gaz

Subtraversarea râului Mureș se va executa prin foraj cu două conducte de alimentare cu apă potabilă, una de rezervă.

Celelalte subtraversări de pârâuri și rigole se vor realiza prin foraj.

Căminele vor fi executate din bolțari de beton de fundație, carosabile în care se vor monta instalațiile aferente. Dimensiunile căminelor sunt în funcţie de numărul, mărimea vanelor care urmează a fi montate în interiorul lor şi adâncimile de pozare a conductelor. În zona din aval de subtraversarea Mureșului, unde conductele își schimbă direcția cu 180 grade, se construiesc două masive de ancoraj în baza unui studiu de soluție întocmit de un proiectant de specialitate.

Pentru alimentarea cu energie electrică a stației de pompare este necesar un branșament la rețeaua de energie electrică în baza unui studiu de soluție întocmit de un proiectant de specialitate.

Pe traseul conductei de apă proiectate sunt necesare 10 subtraversări de drumuri, râu Mureș, pârâuri, rigole, conductă magistrală de gaze naturale, din care 9 subtraversări se vor executa prin foraj, iar cea de gaz se va realiza prin sapatură deschisă.

Terenul de amplasament al obiectivului studiat este situat teritoriul administrativ a trei unități administrativ teritoriale din județul Alba: municipiul Alba Iulia, comuna Ciugud și comuna Berghin. Conductele și căminele, se amplasează numai pe domeniul public al celor trei unități administrativ teritoriale.

Obiectivele investiției

Prin investiția propusă se va urmări:

  • obținerea unui grad ridicat de asigurare cu apă
  • siguranță marită în exploatare și rezistență la presiuni
  • durată garantată de viață de minim 50 ani
  • obținerea unei calități de igienă a apei superioară
  • executarea de lucrări cu tehnologii și materiale noi, care vor asigura o calitate ridicată a rețelei și o durată de viață mai mare a acesteia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax