Eveniment
Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Primăria comunei Ocoliș se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructura de mediu, prin realizarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare. Investiția este estimată la 12.147.000 de lei și va permite un management eficient al apelor uzate, oferind beneficii pe termen lung atât locuitorilor cât și investitorilor din zonă.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la finalul lunii martie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Ocoliș – faza Studiu de Fezabilitate”.
Valoarea totală a investiției este estimată la 12.147.000 de lei.
Potrivit memoriului de prezentare, la ora actuală în comuna Ocoliș există un sistem funcțional de alimentare cu apă.
În ceea ce privește colectarea și tratarea apelor uzate menajere, comuna Ocoliș nu dispune de un sistem centralizat, gospodăriile individuale și pensiunile turistice și agroturistice din
zonă utilizând fose septice improvizate, de tip latrină uscată, respectiv bazine betonate vidanjabile.
Dacă în cazul gospodăriilor, deversarea apelor uzate menajere conduce la poluarea directă și indirectă a cursurilor de apă din zonă, în cazul pensiunilor recent construite, vidanjarea bazinelor de retenție conduce la costuri de transport prohibitive, cea mai apropiată stație de epurare în funcțiune și care are abilitatea tehnică de a prelua acete debite suplimentare este în orașul Baia de Aries, situat la cca. 25 km V, pe DN 75.
Prin proiectarea și execuția unui sistem propriu de colectare și tratare a apelor uzate menajere, comuna Ocoliș se va conforma normelor europene pentru protecța apelor și a mediului, asigurând un cadru adecvat, din punctul de vedere al normelor de igienă și sănătate, pentru dezvoltarea economică a localităților sale și creșterea nivelului de trai al populației.
Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș
Reţeaua de canalizare menajeră proiectată va funcţiona în sistem separativ şi va colecta apele uzate menajere provenite de la utilizatori casnici și agenţi economici sau din turism, prin intermediul căminelor de racord şi a racordurilor conectate la căminele de vizitare sau la ramificaţiile intercalate pe colectoare. Tot în rețeaua de canalizare gravitațională este prevăzută refularea apelor uzate din stațiile de pompare ape uzate.
Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 5.150 m. Pe toată lungimea reţelei de canalizare, s-au prevăzut 130 cămine de vizitare/aerisire/gratar, în aliniamentul colectoarelor, la capete şi în intersecţiile dintre colectoare.
Pentru dirijarea apelor uzate menajere în zonele unde nu este posibil transportul gravitațional, este necesară amplasarea a 2 staţii de pompare ape uzate pe reţeaua de canalizare menajeră.
Transportul apelor uzate de la stațiile de pompare a apelor uzate (SPAU) la o cotă superioară se va face prin intermediul conductelor de refulare realizate din PEID PN 6 cu diametrul Dn 110 mm. Lungimea totală a conductelor de refulare este de 1.800 m.
Pentru tratarea apelor uzate, înainte de deversarea în emisar, râul Arieș, este propusă execuţia unei staţii de epurare, pe malul stâng al acestuia. Stația de epurare a fost proiectată pentru un număr maxim de 500 locuitori.
Soluția tehnică pentru proiectarea și realizarea rețelei de canalizare în comuna Ocoliș include:
- conductă PVC Dn 250mm – 5.150 m
- conducte refulare din stații de pompare PEHD, De 110 mm – 1.800 m
- cămine de vizitare – 121 buc.
- cămine aerisire, cămine grătar la stații pompare – 9 buc.
- stații de pompare – 2 buc.
- racorduri individuale – 150 buc.
- stație de epurare – 1 buc.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News