Administrație
Reţele de iluminat public, vechi de zeci de ani: 7.500.000 de lei pentru modernizarea acestora

Statisticile iluminatului public: reţele vechi de mai bine de 20 de ani
Potrivit studiului de fezabilitate întocmit de specialişti, reţelele vechi de mai bine de 20 de ani şi încă în uz atrag cheltuieli de până la 14,5% din suma totală de 1.436.700,84 lei, înghiţită anual din bugetul local pentru întreţinerea sistemul de iluminat public, iar ponderea valorii de reparaţii şi întreţinere creşte, în medie, cu 2,25% pe an. Acelaşi studiu de fezabilitate mai arată că modernizarea, dotarea şi înlocuirea acestor reţele de iluminat, care abia dacă mai funcţionează la limita inferioară a necesităţii ar putea diminua cheltuielile de întreţinere cu aproximativ 2,5% şi ar reduce consumul de energie pentru SIP existent, cu 10%.
Din păcate pentru cei responsabili de administrarea acestei probleme, modernizarea Serviciului de Iluminat Public nu mai suportă amânare, în principal din cauza existenţei energiei electrice în instalaţiile de iluminat public, ce prezintă un risc potenţial mai mare decât în cazul instalaţiilor interioare. Orice cetăţean, indiferent de vârstă sau pregătire profesională are acces la aceste reţele, iar pericolul de eventuale incidente creşte considerabil. Studiile efectuate de specialişti au reliefat faptul că, în prezent, în Alba Iulia, 11 din cele 76 posturi de transformare nu au puncte de aprindere a iluminatului public situate exterior, iar 75% din corpurile de iluminat trebuie înlocuite.
Mai multe străzi din Alba Iulia sunt afectate. Pericol pentru cetăţeni
Mai mult decât atât, în municipiul Alba Iulia au fost create recent câteva zone de dezvoltare rezindenţiale care sunt deficitare în privinţa iluminatului public, iar asta, arată experţii, din cauza faptului că este nevoie de realizarea unor posturi de transformare care să deservească atât locuinţele, cât şi reţelele de iluminat public. Astfel de lucrări treabuie să fie demarate în cartierul Miceşti (dreapta faţă de Calea Moţilor -DN74), Zona Chip (Bulevardul Republicii – Ampoi III – Bărăbanţ), străzile Toporaşilor, Lalelelor şi Brânduşelor din Alba Iulia.
Informaţiile furnizate de specialişti demonstrează că, pentru soluţionarea integrală a problemei, este necesară executarea de urgenţă a acestor investiţii, iar suma totală estimată de aceştia se ridică la 7.500.000 de lei.
Studiul de fezabilitate realizat de Serviciul Administrare şi Monitorizare Utilităţi Publice din cadrul Primăriei Alba Iulia a fost prezentat spre aprobare consilierilor locali, iar în perioada următoare va avea loc o licitaţie publică în vederea concesiunii gestiunii SIP. Firma care va câştiga această licitaţie va administra Sistemul de Iluminat Public din Alba Iulia pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă 5 ani. Potrivit raportului de specialitate, până înprezent demararea acestei proceduri nu s-a realizat, tocmai pentru că nu exista un studiu de fezabilitate. Perioada maximă de realizare a investiţiilor, aprobată în Consiliul Local este de 24 de luni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News