Connect with us
Publicitate

Administrație

Retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia: Decizie definitivă la recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Publicat

Decizie importantă în procesul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a respins recursul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia ca nefondat, conform unei decizii luate în 25 mai 2021.

Decizia DEFINITIVĂ vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul la Curtea de Apel Alba-Iulia și a făcut recurs. 

ÎCCJ a luat o decizie după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a făcut recurs cu privire la retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum. 

Conform hotărârii instanței, ÎCCJ ”Respinge recursul declarat de Arhiepiscopia Româno-Catolică Alba Iulia împotriva sentinței 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curții de Apel Alba Iulia – Secția de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 mai 2021”. 

Inițial termenul stabilit era pentru sfârșitul anului 2021, pe data de 11 noimbrie, dar acesta a fost preschimbat pentru data de 25 mai.

Un ordin al fostului ministru Daniel Breaz  a influențat sentința

Daniel Breaz, care, în 2019, ca ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, anunța actul normativ ”prin care statul român să poată interveni, acolo unde se consideră, indiferent de dreptul de proprietate al clădirii respective, al cetăţii, al sitului, fără acordul proprietarilor, pentru a nu pierde anumite vestigii, pentru a nu pierde anumite obiective, unele turistice, altele istorice” scrie DCNews.

Cu privire la Biblioteca Batthyaneum, afirma că ”Termenul e în noiembrie 2021. Batthyaneum nu poate aştepta până atunci”. Și n-a așteptat! Decizia e venit mai devreme. Termenul era, într-adevăr 9 noiembrie 2021.

Miza Bibliotecii Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum funcţionează din secolul al XVIII-lea în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia şi unde se află cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României.

Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch.

Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

În vara lui 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de anulare a deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, printre care şi Codex Aureus.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar decizia de astăzi este definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate