Eveniment
RISC de TORNADĂ în România. Alertă de nivel 3, emisă de Estofex. Meteorolog român: ”Este o prognoză experimentală”
Risc de tornadă în România, în jumătatea de nord a țării, potrivit unei alerte emise de European Storm Forecast Experiment (Estofex).
A fost emisă o alertă de nivelul trei, care ar putea însemna grindină de peste 5 centimetri, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră, dar și risc de tornadă.
Alerta a fost emisă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a vorbit joi la Digi24, despre acest lucru și a spus că este important să ținem seama totuși că este vorba despre o prognoză experimentală.
”Trebuie să fac o precizare, că aceasta este o prognoză experimentală și că pentru detalii legate de România trebuie să urmărim datele de la ANM (…) Alerta aceasta înseamnă practic vreme extremă.
Datele pentru acest sistem de vreme indică că vom avea grindină de mari dimensiuni și vânt puternic, a adăugat el.
Centrul Estofex: Risc de tornadă în România
”Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.
Un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale dăunătoare de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei” precizează Estofex pe siteul propriu, consultat de Alba24.
”În general, pentru toate tipurile de fenomene de acest fel trebuie să avem instabilitate atmosferică, umiditate și schimbarea direcției vânturilor” a spus Bogdan Antonescu.
El a spus că am avut tornade și anterior, în România, însă mai rar în regiunea vizată acum și mai des în partea de sud a țării.
European Storm Forecast Experiment este o inițiativă a unei echipe de meteorologi europeni și studenți în meteorologie și servește drept platformă pentru schimbul de cunoștințe despre prognozarea furtunilor convective severe în Europa și în alte părți.
Directorul ANM: Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme
Elena Mateescu, director ANM, a explicat la Antena 3, cum va evolua vremea în România în perioada următoare.
„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.
De altfel, de la ora 15:00 a intrat în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu ce vizează jumătatea nordică a țării, practic vestul, centru, nordul, nord-estul României, acolo unde vijeliile vor fi unele puternice, rafalele de vânt putând depăși 70-90km/h, izolat chiar peste 100km/h.
Vorbim și de posibilitatea să înregistrăm grindină de medii și mari dimensiuni și pe intervale scurte de timp, să mai cumulăm valori de precipitații de peste 50-60l/m² în mai puțin de o oră.
În timp ce jumătatea sudică a țării traversează astăzi cel mai intens val de căldură din această săptămână.
Cum se definește o tornada
”Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.
Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.
Noi am emis alerta meteorologică de cod portocaliu încă din această dimineață, ea intrat în vigoare la ora 15:00 rămâne în vigoare până mâine dimineață și nu în ultimul rând, amendăm alertele de cod portocaliu, care înseamnă un grad de agravare crescut din perspectiva probabilității de producere a acestor tipuri de fenomene și prin alertele meteorologice de tip nowcasting de cod roșu.
La acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de cod portocaliu general”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
ANM: O „cupola de foc” cuprinde România. Au fost temperaturi și de 45 de grade
„Într-adevăr, este un blocaj la nivelul continentului, mai ales pentru jumătatea sudică a continentului european și mă refer aici la partea de sud-sud-est, zona în care ne aflăm și noi, comparativ cu regiunile nordice, nord-estice.
Masa de aer foarte cald dinspre nordul Africii afectează această parte a continentului și iată că și zona de sud-vest, sud-sud-est a României este afectată astăzi cea mai caldă zi, cum spuneam și în intervențiile anterioare, cu valori care la umbră au înregistrat deja 38° la această oră, dar temperaturile resimțite tocmai datorită gradului mare de umezeală din atmosferă au depășit 44, s-au apropiat chiar de 45° la Băile Herculane, în Capitală, 44°.
Valul de căldură va fi simțit și săptămâna viitoare
Valul de căldură va rămâne de interes și pe parcursul săptămânii viitoare, chiar dacă temperaturile în următoarele două zile se vor mai pondera la valori de 35-38° în asociere și cu nopțile tropicale, adică minime care nu vor coborî sub 20-24°C.
Disconfortul termic va fi de lungă durată și pe parcursul zilei și al nopții și cu siguranță și săptămâna viitoare vom vorbi de val de căldură persistent, pentru că deja Centrul Climatologic European, cu sediul la Ofenbach a actualizat informațiile din această perspectivă și există o estimare care anticipează posibilitatea ca acest val de căldură să persiste pentru următoarele două săptămâni.
Vor fi coduri roșii de caniculă
Nu excludem posibilitatea de a emite Coduri Roşii de caniculă dacă ne apropiem de maximele absolute ale perioadei și intervalului respectiv, atunci când vom consemna, datorită datelor de care dispunem, că ne apropiem de 43-44°, dar cu siguranță codul portocaliu iată că confirmă, până la urmă, așa cum menționa în toate intervențiile, că este foarte importantă durata intervalului valului de căldură persistența și accentuare a acestuia și nu trebuie să maximizăm doar valoarea de 44° pentru că atunci când avem zile consecutive cu valori de peste 38° la umbră chiar 40° și nopți tropicale cu valori care nu coboară sub 20° disconfortul termic este unul foarte accentuat și de lungă durată”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News