Economie
Investigație RiseProject: Afaceri cu legionari, prinţi şi prelaţi pe fostele terenuri ale Blassius SA Blaj
Mai multe bunuri ale statului au fost preluate, în anul 2000, de o asociație a Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj. Terenurile statului, fostele ferme Blasius SA Blaj, au intrat apoi în exploatarea companiei Eco Vert SRL, înființată de liderul legionarilor din România, Coriolan Baciu și controlată apoi de Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj. Acestea au fost pierdute în urma unor plângeri care arătau că au fost preluate cu acte frauduloase.
Liderul legionarilor din România, Coriolan Baciu, a cooptat într-o fermă privată un prinț moștenitor al unei vechi familii austriece, un parlamentar și mai multe organizații religioase, potrivit riseproject.ro.
Coriolan Grigore Baciu (52 de ani), este președintele partidului Totul pentru Țară, continuatorul mișcării legionare. Fiul unui fost prefect legionar de Alba, Baciu a organizat mai multe manifestări pentru comemorarea lui Horia Sima, important lider al mișcării din perioada interbelică. În prezent, el luptă să salveze partidul, dizolvat în primă instanță la cererea procurorilor. Baciu a fost atât fondator al firmei Eco Vert, cât și consilier și director al unei asociații caritabile a Bisericii Greco – Catolice. Asociația religioasă a preluat terenurile statului și apoi le-a dat în exploatare firmei Eco Vert.
În tranzacţie a fost implicat şi Gerald Schweighofer (56 ani), afacerist austriac – cel mai important jucător de pe piața lemnului din România. A ieşit din firmă în 2013.
De-a lungul anilor, Baciu a fost om de bază în asociația Bisericii: consilier juridic, director executiv, iar ulterior membru în consiliul director.
RISE Project a descoperit că pe terenurile respective se aflau, de fapt, fermele Blasius SA Blaj – o întreprindere de stat care a dat faliment în iunie 2000, lăsând în urmă datorii de milioane de lei către bugetele publice.
Un raport al lichidatorului companiei Blasius din 2012 arată modul în care bunurile statului au ajuns în administrarea Bisericii, prin mai multe “acte frauduloase”, toate încheiate în anul falimentului
Baciu a ieșit din firmă, dar a rămas membru în consiliul director al asociației Caritas, care controlează și astăzi afacerea, alături de austrieci. Apoi, el a devenit și membru în Consiliul de Administrație al Agenției Domeniilor Statului – chiar instituția care a concesionat terenurile Bisericii: ”Am fost în ADS în timpul guvernului Tăriceanu”.
În jur de 400 de hectare din terenurile retrocedate sunt lucrate astăzi de Eco Vert, firma Bisericii, însă Baciu susţine că firma mai lucrează în jur de 250 de hectare.
Citeşte mai mult pe riseproject.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News