Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ritmul de defrișare a pădurilor s-a redus la jumătate în ultimii 25 de ani. Concluziile unui studiu internaţional

Publicat

paduriSuprafața forestieră a lumii continuă să se diminueze, însă în ultimii 25 de ani această dispariție s-a făcut într-un ritm mai lent, deoarece pădurile sunt mai bine gestionate, arată un raport publicat luni de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează AFP.

„Chiar dacă la scară mondială suprafața acoperită de păduri continuă să se reducă pe fondul creșterii demografice și a convertirii terenurilor forestiere pentru agricultură, în ultimii 25 de ani ritmul de pierdere a pădurilor a scăzut cu peste 50%”, arată documentul FAO publicat cu ocazia inaugurării celui de al 14-lea Congres forestier mondial, care are loc săptămâna aceasta la Durban (Africa de Sud).

Potrivit FAO, aproximativ 129 de milioane de hectare, o suprafață de teren similară cu cea a Africii de Sud, au fost pierdute după 1990. Cu toate acestea, suprafețe din ce în ce mai mari de păduri au fost puse sub protecție și mai multe țări și-au îmbunătățit managementul pădurilor. Acest lucru s-a făcut prin legislație și include măsuri pentru măsurarea și monitorizarea resurselor forestiere, precum și o mai mare implicare a comunităților locale în planificarea și dezvoltarea de politici.

„Pădurile joacă un rol fundamental în combaterea sărăciei rurale, asigurarea securități alimentare și furnizarea mijloacelor de trai. În plus, pădurile asigură servicii de mediu vitale precum aer și apă curată, conservarea biodiversității și combaterea încălzirii climatice”, a subliniat directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Jose Graziano da Silva.

Studiul FAO, intitulat Global Forest Resources Assessment 2015, care acoperă 234 de țări și teritorii, susține că în 1990 pădurile acopereau 31,6% din suprafața terestră a lumii, sau 4,128 miliarde de hectare. În 2015 pădurile mai acopereau doar 30,6% din suprafața terestră a lumii, sau 3,999 miliarde de hectare. În schimb, ritmul mediu anual de pierdere a pădurilor a încetinit de la 0,18% la începutul anilor 1990 la 0,08% în perioada 2010-2015.

În prezent, cea mai mare parte (93%) din suprafața împădurită a lumii este formată din păduri naturale. Pădurile plantate acoperă 7% din suprafața forestieră a lumii, după ce au crescut cu peste 110 milioane de hectare după 1990.

Raportul FAO subliniază importanța vitală a pădurilor la economia globală în condițiile în care acest sector contribuie cu 600 de miliarde de dolari anual la PIB-ul mondial și asigură locuri de muncă pentru peste 50 de milioane de persoane.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement