Connect with us
Advertisement

Economie

ROBOR la 3 luni a scăzut, la o zi după ce guvernatorul BNR a acuzat băncile că majorează artificial indicele

Publicat

Robor la 3 luni scade miercuri la 8,06%, de la 8,14% marţi, după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acuzat cu o zi înainte că băncile majorează artificial indicele.

În numai o săptămână, Robor a crescut de la 7,85% la 8,14%. La începutul anului, Robor la 3 luni era sub 3%.

Indicele Robor din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat, băncile „sărind calul“ şi ducând Robor-ul mult peste rata-cheie, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR potrivit ZF

Robor la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în această lună a fost majorată de BNR la 5,5%.

Dobânda la facilitatea de creditare Lombard a urcat în iulie la 5,75%, iar acum este 6,5%.

Mugur Isărescu: Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de prezentare a raportul trimestrial asupra inflației. Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a transmis că „băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie”. Mugur Isărescu a mai declarat și că vremea dobânzilor mici a trecut.

Conform guvernatorului Mugur Isărescu, BNR vede o temperare a consumului și crede că în semestrul 2 se va simți și mai mult. „Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, care a precizat, de asemenea, că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.

Guvernatorul BNR a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea ROBOR, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

„Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus guvernatorul BNR.

Recomandarea lui Isărescu: în ce monedă să facem creditele la bancă

Întrebat care ar fi moneda pe care ar recomanda-o oamenilor să o folosească atunci când își fac credite, Mugur Isărescu a precizat că românii trebuie să-și facă credite prin moneda prin care aceștia sunt remunerați la locul de muncă.

Leul s-a depreciat față de celelalte valute

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9132 lei, în creştere cu 0,82 bani (+0,17%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9050 lei.

De asemenea, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8027 lei, în creştere cu 1,22 bani (+0,25%), comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,7905 lei, potrivit Agerpres.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,0576 lei, în creştere cu 2,86 bani (+0,56%), faţă de 5,0290 lei, cotaţia anterioară.

Gramul de aur s-a scumpit miercuri până la valoarea de 277,1595 lei, de la 275,5907 lei, în şedinţa precedentă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Minciunica tacita

    miercuri, 10.08.2022 at 15:27

    Te-ai trezit mai nea guve ? Inseamna ca atunci cind aprobai cresterile dormeai ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement