Actualitate
Rolul norocului versus cel al abilităților în jocul de poker (P)
Chiar dacă face parte din categoria de jocuri de noroc, pokerul este, în viziunea multor oameni, mai degrabă un joc al abilităților. Desigur, norocul poate juca un rol important pe termen scurt, însă pe o durată mai îndelungată de timp diferența este făcută strict de abilități.
Când vei întreba un practicant experimentat de poker dacă este un joc de noroc sau unul de abilități, aproape sigur îți va răspunde cu a doua variantă. Asta deoarece jucători profesioniști sau cei mai experimentați reușesc să facă de foarte multe ori ca norocul să nu conteze cu ajutorul unor decizii mai bune decât cele ale adversarilor. În spatele jocului de poker se află multă matematică, dar și multe ore de studiu.
Pokerul nu îl joci împotriva Casei, ci împotriva unor oameni
Dacă îți dorești să joci pe o platformă online de Texas Holdem poker sau la mese live, o vei face împotriva unor oameni reali. Spre deosebire de alte jocuri de noroc, în care joci împotriva Casei, la poker lucrurile stau diferit. Din fondul de premiere prestabilit, casa percepe doar un mic comision pentru a-și susține costurile de operare și a avea o afacere sustenabilă.
Însă din start știi foarte clar cât la sută din buy-in merge către fondul de premiere și care sunt premiile puse în joc. Știi precis pentru ce lupți, iar organizatorul nu este implicat mai mult decât comisionul pe care îl percepe. Totul se anunță cu multă transparență, iar lupta pentru victorii se dă strict între jucători, organizatorul neavând niciun rol.
Pe termen lung, pokerul este un joc de îndemânare
Dacă un jucător experimentat întâlnește unul abia la început de drum, sunt șanse ca primele mâini să poată fi câștigate de al doilea. Poate că jucătorul experimentat va avea niște cărți mai proaste sau pur și simplu cel începător va fi mai inspirat. Însă dacă cei doi vor juca o perioadă mai mare de timp, în cele din urmă cel experimentat va ieși învingător.
O un alt element care susține ideea că pokerul este un joc de abilități și nu unul de noroc poate fi sesizat din rezultatele ultimilor ani de la World Series of Poker (WSOP), cel mai important eveniment al anului din acest joc. Americanul Phil Hellmuth Jr a câștigat 16 brățări WSOP și a terminat în bani de nu mai puțin de 188 de ori (cu tot cu evenimentele WSOP din afara SUA). Dacă norocul ar fi fost atât de important în poker, șansele ca el să reușească atâtea clasări în bani ar fi fost practic nule. Nu poți termina în bani aproape la fiecare participare dacă nu ai și abilități peste medie.
Iar cazul lui Phil Hellmuth Jr nu este însă singular. Sunt mulți jucători cu numeroase clasări în bani la WSOP, iar în istorie Phil Ivey, Doyle Brunson și Johnny Chan au reușit să câștige și ei câte 10 brățări. Așadar, este clar că abilitățile sunt mult mai importante în jocul de poker decât norocul.
Cum îți poți mări șansele de câștig la poker?
Abilitățile sunt importante în poker, dar cum faci să ajungi la ele? În primul rând, contează foarte mult să exersezi cât mai mult. În mediul online este cea mai simplă soluție, având în vedere că poți juca în turnee și partide cu mize accesibile oricui sau chiar și la turnee freeroll care nu au buy-in și îți poți mări și bankroll-ul dacă ai rezultate bune.
Apoi, jucătorii buni alocă un timp special studiului. Se citesc cărți despre poker, interviuri cu jucători mai experimentați, documentare și nu numai. Studierea jocului de poker este poate la fel de importantă ca jocul în sine, în viziunea multor nume mari din circuit. De asemenea, trebuie să alegi și jocul care este mai profitabil.
Statisticile oferite în lobby-ul turneelor din mediul online te pot ajuta să-ți dai seama care sunt mesele la care se află mai mulți începători. În cazul în care vezi că ai parte de câștiguri pe termen lung, e bine să ții cont și de volumul de joc. Cu cât mai multe mâini vei juca, cu atât profitul tău va fi mai mare.
Tocmai din această cauză, jucătorii experimentați preferă să activeze la mai multe mese deodată în mediul online, pentru a-ți crește volumul și implicit profitul. Iar bankroll managementul are și el un rol foarte important, căci degeaba joci bine, dacă nu știi cum să îți gestionezi banul și să faci față variațiilor care pot apărea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News