Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune. Cum văd jurnaliștii americani viitorul energiei în țara noastră

Publicat

România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune, scrie New York Times într-o analiză dedicată pieței energiei din țara noastră. Jurnaliștii americani vorbesc despre centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, reactoarele nucleare de mici dimensiuni și despre rezervele de gaz din Marea Neagră.

Cele 2 reactoare de la Nuclearelectrica furnizează foarte ieftin aproximativ 20% din energia electrică a României.

”Eforturile Nuclearelectrica de a susține atingerea independenței energetice a României includ proiecte importante în domeniul industriei nucleare, precum finalizarea a două dintre unitățile de la Cernavodă (Unitățile 3 și 4) și deschiderea drumului către un nou tip de tehnologie nucleară, Reactoarele Modulare Mici-SMR”, se arată într-o postare pe Facebook.

Nuclearelectrica: investiții de 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare

Complexul nuclear este deținut de Nuclearelectrica, o companie controlată de stat și care plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu.

„Aceste proiecte sunt extrem de importante pentru țara noastră.

Energia nucleară va ajuta România să atingă o multitudine de obiective, de la reducerea emisiilor de carbon la stabilitate energetică în regiune”, a declarat Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica, într-o postare pe Facebook.

România, prin Nuclearelectrica și proiectele majore de investiții ale companiei, și-a luat angajamentul de a crește nivelul de securitate energetică, de a asigura stabilitatea piețelor energetice și de a contribui la atingerea țintelor climatice asumate la nivelul UE până în 2030.

Complexul nuclear de la Cernavodă a fost conceput în timpul regimului Ceaușescu care a vrut să izoleze România de influența Uniunii Sovietice, asigurându-și propria electricitate.

La peste 30 de ani de la căderea regimului, România beneficiază această gândire, notează jurnaliștii  americani.

Viitorul energetic al României: ”Este o oportunitate imensă”

România are și energie hidroelectrică, iar barajele de pe râuri generează aproape 30% din necesarul de electricitate.

Acest potențial a atras interesul Statelor Unite.

În 2020, încurajată de administrația Trump, România a întrerupt negocierile cu China pentru finalizarea reactoarelor de la Cernavodă și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear.

În plus, guvernul român și administrația Biden au anunțat și un acord preliminar pentru construirea unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) pe locul unei centrale electrice pe cărbune.

România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, în aprilie, compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

Pentru o țară ca România, cu o forță de muncă bine pregătită și ieftină, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții cu care au vorbit jurnaliștii americani.

„Cred că este o oportunitate imensă”, a declarat Ted Jones, director senior pentru programe strategice și internaționale la Institutul de Energie Nucleară din Washington.

Jurnaliștii americani arată cum, în contextul invaziei Ucrainei, nevoia de independență energetică a României a crescut.

Planul său ambițios este de a finaliza cele două unități de la Cernavodă și de a deveni lider regional cu privire la implementarea unui nou tip de tehnologie nucleară cu ajutorul reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

De asemenea și avantajul zăcămintelor de gaze din Marea Neagră este în considerare, potrivit nytimes.com.

Zăcămintele de gaze din Marea Neagră, care au început să fie exploatate de miercuri, 15 iunie, vor fi valorificate și vor asigura în viitor aproximativ 10% din necesarul României.

Cu toate acestea, jurnaliștii americani avertizează că sistemul de impozitare din România este cel mai dur din Europa și descurajează investitorii.

„Activitatea în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale.

Guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”, se mai arată în articolul publicat de New York Times.

sursa: Facebook Nuclearelectrica Oficial, NY Times

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Gheorghe

  sâmbătă, 18.06.2022 at 07:50

  cine?
  nici dracu nu va mai crede!
  sapa de lemn, cucuruz, fasole, au ma, vin astia care sug peteolul la ce industrie si motoare au!
  rusine tuturor tradatorilor!!!
  la vot? niciodata!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: școala nu asigură un nivel de cel puțin nota 7, fără meditații

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că în prezent școala nu asigură elevilor minimum de nota 7, fără meditații.

Declarația a fost făcută în contextul în care doar 6% din elevii de clasa a VIII-a au scris perfect în limba română, la Evaluarea Națională.

„Școala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7, cu ceea ce înveți în școală, fără teme și fără meditații.

Din păcate, școala nu asigură acest nivel minim 7 dacă nu chiar 8 pentru un elev care învață doar la școală.

Despre meditații pot să vă spun următorul lucru. În orice stat al acestei lumi este normal pentru un părinte să-și dorească să investească în educația propriului copil, să investească pentru performanță, pentru nota 10. Nu ar trebui să se întâmple acest lucru pentru note medii de 7, de exemplu”, spune Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.

Ministerul Educației publică joi, 30 iunie, notele și mediile finale la Evaluare Națională 2022, după soluționarea contestațiilor. Media la examen contează în proporție de 80% pentru admiterea la liceu. Până în 1 iulie va fi disponibilă ierarhia mediilor pe județe, iar din 4 iulie încep înscrierile la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 14 iulie. AICI, detalii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Premieră în România, la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu: Întâlnire cu celebra actriță Laetitia Casta

Publicat

Vineri, 1 iulie, de la ora 13:00, la Filarmonica de Stat, publicul are ocazia să o întâlnească în premieră pe Laetitia Casta într-un dialog extraordinar cu profesorul și teatrologul Octavian Saiu.

Accesul este liber, în limita locurilor din sală.

Laetitia Casta – cariera de actriță

Laetitia Casta și-a început cariera de actriță în 1999 cu rolul Falbala din filmul „Asterix și Obelix contra lui Cezar”. Un an mai târziu apărea în serialul „Bicicleta albastră” regizat de Thierry Binisti, în 2001 fanii ei o puteau urmări în pelicula „Suflete puternice”, alături de John Malkovich, iar în 2002, în regia lui Patrice Leconte, strălucea în „Strada plăcerilor”.

Doi ani mai târziu, Laetitia Casta apare și pe scena teatrului, în „Ondine”, de Jean Giraudoux, în regia lui Jacques Weber.

În 2006 revine pe micul ecran, în filmul lui Pascal Thomas, „E loc pentru toată lumea”, apoi joacă, în regia lui Gilles Legrand, în „Angele și lupii”, în „Născuți în ‘68”, cu Olivier Ducastel și Jacques Martineau. În același an, 2008, are unul din rolurile principale în „Visage”, film regizat de Tsai Ming-Liang și prezentat în selecția oficială la Festivalul de la Cannes, în 2009.

În tot acest timp nu neglijează nici scena și apare, la Théâtre de la Madeleine, în „Elle t’attend”, scenariu și regia: Florian Zeller.

În 2010, felul excepțional în care joacă rolul Brigitte Bardot în filmul „Gainsbourg, viața eroică” îi aduce o nominalizare pentru rol secundar la Premiile César, dar și colaborarea cu Kamen Kalev în filmul „Insula”, selecționat pentru Cannes Quinzaine des Réalisateurs în 2011.

În 2012, joacă în „Nu deranja”, regia Yvan Attal, în „ La nouvelle guerre des boutons”, de Christophe Barratier, și în thriller-ul „Arbitrage”, alături de Susan Sarandon și Richard Gere.

În 2013 reapare în „Des Lendemains qui chantant”, regia: Nicolas Castro, cu Pïo Marmaï, Ramzy Bedia și Gaspard Proust. În 2014, joacă „Sub fustele fetelor” cu (printre alții): Isabelle Adjani, Marina Hands, Alice Taglioni și Vanessa Paradis.

În 2015, difuzarea la televiziunea publică franceză a filmului „Arletty, o pasiune vinovată”, regia: Arnaud Sélignac, îi aduce premiul Laurier d’or.

Laetitia Casta revine pe scenă, la Théâtre de l’Œuvre, în 2017, în „Scenes from a Marriage”, de Ingmar Bergman, regia: Safy Nebbou, unde joacă alături de Raphaël Personnaz, spectacol care se bucură de un real succes în timpul turneului mondial, cu precădere în Italia și China.

În 2018 Laetitia joacă alături de Jacques Gamblin în „L’incroyable histoire du Facteur Cheval”, regia: Nils Tavernier, și în „l’Homme Fidèle”, regia: Louis Garrel, film distribuit și în România.

În 2019 Laetitia Casta apare în filmul lui Delphine Lehericey „Le milieu de l’Horizon” cu Clémence Poesy, și o vom revedea curând pe Arte TV în seria „Insula”, regia: Julien Trousselier.

Concomitent cu cariera ei de actriță, Laetitia Casta a fost Ambasador UNICEF și Art Director pentru Cointreau, unde a promovat inițiative creative conduse de femei.

Laetitia Casta a primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de la Ministrul Culturii, Frédéric Mitterrand, în 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Un vlogger critică Primăria Alba Iulia, pentru proiectul prin care vor fi lăudate investițiile din fonduri UE. Ce argumente are

Publicat

Un vlogger din România critică proiectul prin care Primăria Alba Iulia vrea să plătească din fonduri UE, un vlogger cu minim un milon de urmăritori care să promoveze investițiile din fonduri europene implementate în oraș. 

Este vorba despre vloggerul Meps, care are un canal de YouTube și care vorbește despre platforma în sine, cum să faci bani din video-uri pe Youtube, în linii mari un canal dedicat celor ce folosesc platforma.

Vloggerul pornește de la articolul apărut pe alba24.ro și explică de ce primăria gândește greșit modul de abordare al proiectului.

Mai mult de atât, la sfârșitul video-ului său, Meps își provoacă urmăritorii: să propună ei ce vlogger ar putea promova proiectele europene din Alba Iulia, iar ironiile nu au întârziat să apară.

Despre ce proiect este vorba

Alba24.ro a scris că primăria Alba Iulia a câștigat un proiect finanțat din fonduri UE,  mai exact un grant de 237.968 euro. Din banii respectivi, Primăria vrea să plătească un vlogger care să promoveze proiectele finanțate și implementate în oraș, din fonduri UE.

Însă, există și o condiție, vloggerul să aibă minim 1 milion de abonați pe Youtube.

Citește articolul complet: Primăria Alba Iulia va plăti cu bani europeni un vlogger, care să laude proiectele implementate în oraș din fonduri UE

Ce spune vloggerul

”Cu cât citesc mai mult articolul, cu atât îmi dau seama că oamenii care lucrează în astfel de instituții, înțeleg foarte puțin fenomenul, asta ca să nu mă gândesc la alte lucruri necurate”, precizează acesta la începutul video-ului.

De asemenea, acesta critică și limbajul de lemn, prin care reprezentații primăriei au ales să comunice datele despre proiect, precum paragraful de mai jos.

”Primăria Alba Iulia, în calitate de coordonator, va implementa un proiect care vizează creșterea gradului de conștientizare a politicii de coeziune europeană la nivelul Regiunii Centru, împreună cu partenerul UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării”.

”Omul care a făcut regula asta habar nu are cum funcționează social media”

Meps explică și de ce oamenii din primăria Alba Iulia ”gândesc greșit”. În primul rând, referitor la condiția de un milion de abonați, vloggerul spune: ”omul care a făcut regula asta habar nu are cum funcționează social media”.

Acesta a dat și câteva exemple aleatorii de canale de Youtube care ar putea participa: Dani Mocanu, Noaptea Târziu, BUG Mafia sau Cristi Munteanu.

Vloggerul explică că principala condiție nu este una definitorie pentru proiect și că este nevoie ca cel care câștigă licitația să fie specializat pe o anume temă și care să se preteze pe proiect.

În linii mari mai explică că cel care va câștiga trebuie să aibă anumite condiții: să fie urmărit de un public cheie, mai exact public care să fie interesat de subiect, care să aibă urmăritori și din Alba Iulia și care să înțeleagă ce prezintă.

În final, acesta le-a spus urmăritorilor săi să propună ei ce vloggeri s-ar preta pentru proiectul primăriei, iar în comentarii răspunsurile au fost nume precum: Dani Mocanu, Dorian Popa sau George Buhnici.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de 33 de ani din Alba, ARESTATĂ în Timiș. S-a răsturnat cu o mașină plină cu migranți și a fugit de la locul accidentului

Publicat

O femeie de 33 de ani din județul Alba, călăuză de migranți, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în Timiș. Potrivit oamenilor legii, aceasta s-ar fi aflat la volanul unei mașini de teren pline cu migranți din India, care s-a răsturnat marți seara pe un câmp din Timiș.  

Potrivit IPJ Timiș, accidentul a avut loc marți, 28 iunie, în jurul orei 19:14, în localitatea Periam.

Ajunşi la faţa locului poliţiştii au constatat că în evenimentul rutier a fost implicat un autoturism, în care se aflau 10 persoane, 8 dintre acestea fiind transportate la spital în municipiul Timişoara pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Potrivit poliţiştilor, în maşină erau transportaţi, de către două femei (călăuze), opt migranţi.

„În urma verificărilor efectuate a reieşit că două persoane (conducătorul auto si un pasager) au părăsit locul faptei, poliţiştii efectuând investigaţii în vederea depistării acestora. În urma investigaţiilor efectuate, în jurul orei 00:20, poliţiştii au depistat în localitatea Variaş, cele două persoane care au părăsit locul accidentului, respectiv două femei, în vârstă de 24 şi 33 de ani, acestea fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri”, a mai transmis IPJ Timiș.

Ce spun procurorii

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au pus în mișcare acțiunea penală împotriva celor două femei.

Șoferița în vârstă de 33 de ani din Alba, B.A., este cercetată penal pentru părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, dar și pentru trafic de migranți. Pasagera din dreapta, în vârstă de 24 de ani, R.A.-M., cetățean moldovean, este cercetată și ea penal pentru trafic de migranți.

Cele două femei ar fi preluat transfugii din Periam și au plecat cu ei, în schimbul unei sume de bani, spre Nădlac, unde ar fi trebuit să îi treacă ilegal granița.

„În fapt, s-a reținut că în data de 28 iunie 2022, în jurul orelor 19:15, în scopul obținerii unor sume de bani, inculpatele ar fi transportat cu autoturismul, pe raza localității Periam din județul Timiș, opt migranți, în vederea trecerii ulterioare, în mod fraudulos, a frontierei de stat.

În timp ce conducea autoturismul, inculpata B.A., ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, producând un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a migranților aflați în interiorul autoturismului, după care ar fi părăsit locul faptei, fără încuviințarea organelor de poliție”, au mai transmis procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Potrivit reprezentanților Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, în data de 29 iunie, inculpatele B.A. şi R.A.-M. au fost prezentate cu propunere de arestare preventive, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, care a admis cererea şi a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele acestora, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă în cauză, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei.

sursa foto: Facebook (Hendl Marius)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax