Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune. Cum văd jurnaliștii americani viitorul energiei în țara noastră

Publicat

România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune, scrie New York Times într-o analiză dedicată pieței energiei din țara noastră. Jurnaliștii americani vorbesc despre centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, reactoarele nucleare de mici dimensiuni și despre rezervele de gaz din Marea Neagră.

Cele 2 reactoare de la Nuclearelectrica furnizează foarte ieftin aproximativ 20% din energia electrică a României.

”Eforturile Nuclearelectrica de a susține atingerea independenței energetice a României includ proiecte importante în domeniul industriei nucleare, precum finalizarea a două dintre unitățile de la Cernavodă (Unitățile 3 și 4) și deschiderea drumului către un nou tip de tehnologie nucleară, Reactoarele Modulare Mici-SMR”, se arată într-o postare pe Facebook.

Nuclearelectrica: investiții de 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare

Complexul nuclear este deținut de Nuclearelectrica, o companie controlată de stat și care plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu.

„Aceste proiecte sunt extrem de importante pentru țara noastră.

Energia nucleară va ajuta România să atingă o multitudine de obiective, de la reducerea emisiilor de carbon la stabilitate energetică în regiune”, a declarat Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica, într-o postare pe Facebook.

România, prin Nuclearelectrica și proiectele majore de investiții ale companiei, și-a luat angajamentul de a crește nivelul de securitate energetică, de a asigura stabilitatea piețelor energetice și de a contribui la atingerea țintelor climatice asumate la nivelul UE până în 2030.

Complexul nuclear de la Cernavodă a fost conceput în timpul regimului Ceaușescu care a vrut să izoleze România de influența Uniunii Sovietice, asigurându-și propria electricitate.

La peste 30 de ani de la căderea regimului, România beneficiază această gândire, notează jurnaliștii  americani.

Viitorul energetic al României: ”Este o oportunitate imensă”

România are și energie hidroelectrică, iar barajele de pe râuri generează aproape 30% din necesarul de electricitate.

Acest potențial a atras interesul Statelor Unite.

În 2020, încurajată de administrația Trump, România a întrerupt negocierile cu China pentru finalizarea reactoarelor de la Cernavodă și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear.

În plus, guvernul român și administrația Biden au anunțat și un acord preliminar pentru construirea unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (SMR) pe locul unei centrale electrice pe cărbune.

România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, în aprilie, compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

Pentru o țară ca România, cu o forță de muncă bine pregătită și ieftină, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții cu care au vorbit jurnaliștii americani.

„Cred că este o oportunitate imensă”, a declarat Ted Jones, director senior pentru programe strategice și internaționale la Institutul de Energie Nucleară din Washington.

Jurnaliștii americani arată cum, în contextul invaziei Ucrainei, nevoia de independență energetică a României a crescut.

Planul său ambițios este de a finaliza cele două unități de la Cernavodă și de a deveni lider regional cu privire la implementarea unui nou tip de tehnologie nucleară cu ajutorul reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

De asemenea și avantajul zăcămintelor de gaze din Marea Neagră este în considerare, potrivit nytimes.com.

Zăcămintele de gaze din Marea Neagră, care au început să fie exploatate de miercuri, 15 iunie, vor fi valorificate și vor asigura în viitor aproximativ 10% din necesarul României.

Cu toate acestea, jurnaliștii americani avertizează că sistemul de impozitare din România este cel mai dur din Europa și descurajează investitorii.

„Activitatea în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale.

Guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”, se mai arată în articolul publicat de New York Times.

sursa: Facebook Nuclearelectrica Oficial, NY Times

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gheorghe

    sâmbătă, 18.06.2022 at 07:50

    cine?
    nici dracu nu va mai crede!
    sapa de lemn, cucuruz, fasole, au ma, vin astia care sug peteolul la ce industrie si motoare au!
    rusine tuturor tradatorilor!!!
    la vot? niciodata!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax