Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România VS Europa după o lună de coronavirus. Comparație cu Italia, Spania, Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Elveția


Publicat

În urmă cu patru luni Europa urmărea cu o curiozitate mai degrabă științifică situația apărută în China în provincia Wuhan, unde în luna decembrie au apărut primele cazuri de coronavirus. Curiozitatea a început să se transforme în îngrijorare după numai o lună și jumătate, când a fost înregistrat primul caz din Occident.

Prima persoană confirmată cu coronavirus nu a fost însă în Italia, cum ar fi de așteptat având în vedere numărul extrem de mare de bolnavi infectați, care a ajuns să-l depășească pe cel din China, ci în Franța, unde pe 24 ianuarie a apărut prima persoană pozitivă – un bărbat de 48 de ani din Gironde, care s-a întprs din China trecând prin provincia Wuhan. Mai târziu, în aceeași zi, tot în Franța erau confirmate alte două cazuri. La o lună de la debutul pandemiei, se înregistrau 12 cazuri și un deces.

În Germania, primul caz de coronavirus a fost confirmat în 27 ianuarie, iar a doua zi au apărut încă trei cazuri, iar de atunci în fiecare zi au fost anunțate noi îmbolnăviri, însă numărul zilnic de infectări a rămas foarte mic până în 11 februarie când a ajuns la 16 cazuri, apoi timp de aproape 2 săptămâni (25 februarie) a stagnat. Din 26 februarie au început să fie confirmate zilnic tot mai multe cazuri, iar după doar 5 zile, în 1 martie, numărul lor a ajuns la 130. La o lună distanță numărul de persoane infectate a ajuns la 26 și nu au fost înregistrate decese.

În Italia, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate în data de 31 ianuarie, la doi turiști chinezi infectați sosiți în vizită în peninsulă. După o săptămână, în 7 februarie, a apărut și al treilea caz – un italian infectat, iar după alte două săptămâni (în 21 februarie) numărul de cazuri a crescut brusc la 20, iar de atunci este în continuă creștere. După o lună de la debutul pandemiei în Italia se înregistrau 1.049 de cazuri și 29 de decese.

Tot în 31 ianuarie a fost confirmat și primul caz de coronavirus din Anglia. Aici numărul de infectați a ajuns în două săptămâni la 9 (12 februarie), apoi a stagnat până în 24 februarie când s-a ajuns la 13 cazuri, după care a crescut încet, ajungându-se după aproximativ două săptămâni la 116 persoane infectate (5 martie). După o lună, numărul cazurilor a ajuns la 23 și nu a fost înregistrat niciun deces.

Spania, țară aflată în prezent pe locul doi la numărul de cazuri de coronavirus înregistrate a anunțat depistarea primei persoane infectate în data de 1 februarie, la un turist german sosit în țară, iar al doilea caz a apărut în 9 februarie. Contaminarea a stagnat până în 25 februarie, când au fost confirmate alte 4 cazuri, iar din acea zi numărul de îmbolnăviri a început să crească treptat, trecând peste 120 după două săptămâni (în 2 martie 2020). După o lună, erau raportate 58 de cazuri și niciun deces.

În Elveția primul caz confirmat un caz de coronavirus a fost în data de 25 februarie 2020. După două zile numărul de persoane a început să crească constant, ajungând după aproape două săptămâni (în 5 martie) la 114. După o lună de la debut se înregistrau 8.836 de cazuri și 86 de decese.

Austria s-a ”aliniat” la start în aceeași zi cu Elveția (25 februarie), când a anunțat primul caz confirmat de coronavirus, numărul de persoane crescând zilnic timp de două săptămâni, până în 8 martie când a ajuns la 104 cazuri. După o lună erau raportate 4.876 de cazuri și 28 de decese.

În România primul caz a fost confirmat în 26 februarie, iar numărul de îmbolnăviri a crescut încet, timp de trei săptămâni până în 14 martie când s-au raportat 123 de cazuri, iar de atunci a crescut constant. După o lună de la debutul pandemiei erau raportate 1.029 de cazuri și 23 de decese.

Situația în fiecare țară după o lună de la primul caz confirmat.

O analiză evoluției în mai multe în prima lună de la confirmarea primului caz apropie foarte mult situația din România de cea din Italia:

*România – 1.029 de cazuri; 23 de decese (26 februarie – 26 martie)

*Italia – 1.049 de cazuri; 29 de decese (31 ianuarie – 29 februarie)

*Marea Britanie – 23 de cazuri; zero decese (31 ianuarie – 29 februarie)

*Spania – 58 de cazuri; zero decese ( 1 februarie – 1 martie)

*Elveția – 8.836 de cazuri; 86 de decese ( 25 februarie – 25 martie)

*Austria – 4.876 de cazuri; 28 de decese ( 25 februarie – 25 martie)

*Franța – 12 cazuri; 1 deces (24 ianuarie -24 februarie)

*Germania – 26 de cazuri; zero decese (27 ianuarie – 27 februarie)

 

Acum, la distanță de aproape trei luni de la apariția primului caz de coronavirus în Europa putem vedea că pandemia a evoluat diferit în țările prezentate mai sus, iar numărul de cazuri nu a depins de data la care a început infectarea, însă, ca o regulă generală, infectarea s-a răspândit mai agresiv după atingerea numărului de 100 de bolnavi. Ce este îngrijorător în această statististică este tocmai faptul că în prima lună de la izbucnirea pandemiei în fiecare țara, scenariul evoluției bolii din Italia, atât la numărul de cazuri confirmate cât și la cel al deceselor, este asemănător cu cel din România. Cel mai probabil numărul la care s-a ajuns azi are legătură și cu măsurile luate de autoritățile din fiecare țară, dar și cu modul în care acestea au fost respectate de cetățeni.

Situația în 26 martie 2020:

*Franța – 25.233 de cazuri; 1.331 de decese

*Germania – 35.743 de cazuri;  187 de decese

*Italia – 74.386 de cazuri; 7.503 de decese

*Anglia – 9.529 de cazuri; 465 de decese

*Spania – 47.610 de cazuri;  3.434 de decese

*Elveția – 9.765 de cazuri; 103 decese

*Austria – 5.560 de cazuri; 30 de decese

*România – 1.029 de cazuri; 23 de decese

Surse: CSSE; Institutul Național de Sănătate PublicăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Belgia a inclus România în zona portocalie cu risc COVID. Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în această țară

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetăţenii care călătoresc în Belgia că ţara noastră a fost inclusă în zona portocalie, iar autorităţile din regat pot stabili măsuri şi recomandă vigilenţă crescută.

MAE precizează că duminică autorităţile belgiene au anunţat noile măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul regatului, măsuri care au intrat deja în vigoare, imediat după momentul publicării acestora.

Condiţiile de intrare vizează clasificarea statelor de provenienţă a persoanelor care doresc să intre în Regatul Belgiei, pe trei categorii: zona verde – fără măsuri speciale, zona portocalie – autorităţile belgiene pot stabili măsuri specifice (la acest moment se recomandă vigilenţă crescută) şi zona roşie – carantină obligatorie şi testare la intrarea pe teritoriul ţării.

Conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile belgiene, România a fost inclusă pe lista statelor din zona portocalie. Astfel, cetăţenilor care intră din România în Regatul Belgiei în scop turistic (călătorie neesenţială), începând cu data de 13 iulie, li se recomandă vigilenţă crescută privind prevenirea şi apariţia unor simptome asociate infecţiei cu COVID-19, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Belgia consultarea informaţiilor publicate pe site-ul autorităţilor belgiene – https://diplomatie.belgium.be/en.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040 şi +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +32(0)2 344 0854.

sursă: Agerpres

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Șefii de promoție 2020 din Sebeș, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a. Cine sunt cei 22 de tineri

Publicat

Primăria Sebeș îi prezintă pe cei 22 de elevi ”de poveste” ai orașului, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a, șefi de promoție, reprezentanți ai generației 2020.

Sebeșul păstrează și în acest an imaginea unui oraș al școlilor, al profesorilor și al elevilor de poveste, al performanțelor remarcabile, rezultat al eforturilor depuse de unitățile școlare locale, care continuă astfel vechea tradiție a învățământului de calitate.

Anul acesta, din cauza limitelor și restricțiilor în cadrul cărora am fost obligați să ne desfășurăm activitatea, absolvenții Sebeșului nu s-au putut bucura pe deplin de emoția tradiționalelor ceremonii de absolvire.

Din acest motiv, ca o datorie de onoare față de rezultatele și performanțele înregistrate de elevii care frecventează unitățile școlare locale, vă prezentăm cei 22 de elevi de poveste ai Sebeșului, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a, șefi de promoție, reprezentanți ai generației 2020”, au transmis reprezentanții primăriei.

Elevii șefi de promoție 2020 din Sebeș, absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a:

Cristina-Maria Airinei, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Rebeca-Ioana Blaga, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Mihai Dan Dreghiciu, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Ada Frățilă, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Șerban-Andrei Gherman-Lumânaru, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga”Sebeș)

David-Cristian Muntean, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Kevin-Andrei Petraș, clasa a VIII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Ioana-Daria Gusan-clasa a VIII-a, media 9,73 (Liceul Tehnologic Sebeș)

Răzvan Bena, clasa a VIII-a, media 9,94 (Liceul German Sebeș)

Isaac Șuteu, clasa a VIII-a, media 9,83 (Liceul German Sebeș)

Ioana Fulea, clasa a VIII-a, media 9,82 (Liceul German Sebeș)

Silvana-Maria Ghenescu, clasa a VIII-a, media 9,97 (Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș)

Ariana Tibre, clasa a VIII-a, media 9,93 (Școala Gimnazială număr 2 Sebeș)

Denisa Moian, clasa a VIII-a, media 9,91 (Școala Gimnazială număr 2 Sebeș)

Mădălina-Alexandra Weber, clasa a VIII-a, media 9,95 (Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeș)

Denisa Aloman, clasa a VIII-a, media 10 (Școala Gimnazială Petrești)

Georgiana David, clasa a VIII-a, media 9,86 (Școala Gimnazială Petrești)

George Cristian Șerban-clasa a XII-a, media 10 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Dan George Vilichi-clasa a XII-a, media 9,91 (Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș)

Roxana Maria Basarabă-clasa a XII-a, media 9,25 (Liceul Tehnologic Sebeș)

Andreea Covițe-clasa a XII-a, media 9,00 (Liceul German Sebeș)

Cristian Gabriel Popa, clasa a XII-a, media 9,84 (Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș)

“Sebeșul se poate mândri cu astfel de elevi, cu rezultatele obținute de aceștia la învățătură, la olimpiadele și concursurile școlare, la proiectele și programele extrașcolare sau la examenele de evaluare națională și bacalaureat care, împreună, reprezintă încă o poveste scrisă frumos. Avem convingerea că absolvenții noștri păstrează cele mai frumoase amintiri trăite alături de colegi și de profesori, în acești ani de școală, care s-au scurs parcă mult prea repede.
Felicitări părinților și profesorilor, a căror implicare și susținere au avut finalitatea dorită: succesul elevilor.
Un gând bun absolvenților noștri care, prin pregătirea temeinică și energia lor pozitivă, cu siguranță își vor găsi un loc în viitoarele proiecte ale comunității”, transmite primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

sursă foto: Primăria Sebeș

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce mașini noi au cumpărat românii, de la începutul anului și cât a scăzut piața auto. Statistici APIA

Publicat

masini

Românii au preferat modelele Dacia, mașinile pe benzină, dar și cele cu tracțiune integrală, potrivit datelor APIA, în primele șase luni ale anului.

În intervalul menționat, piața auto a mașinilor noi a scăzut cu 31%, potrivit sursei citate.

S-au înregistrat scăderi importante în vânzări, cu excepția mașinilor electrice.

La vehicule comerciale, Ford, Dacia și Mercedes-Benz au cele mai mari cifre.

Cele mai vândute modele: Dacia Logan, Dacia Duster, Dacia Sandero, Renault Clio, Skoda Octavia 1.529, Renault Megane, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai.

Tip de combustibil: benzină cotă de 65,1% față de 67,6% acun un an; diesel 29% față de 28,4% acum un an; electric și hibrid: 5,9% față de 4% acum un an.

Top SUV-uri: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Hyundai Kona

Top mărci mașini 100% electrice: Renault, Skoda, BMW, Hyundai, Nissan, Smart, Tesla.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Până la 50.000 de euro sprijin financiar pentru tinerii care vor să înceapă o afacere în agricultură. Care sunt condițiile

Publicat

teren agricol

Tinerii fermieri ar putea obține în acest an sprijin până la 50.000 de euro pentru a începe o afacere în agricultură. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, recent, ghidul finanțărilor.

Este vorba despre programul „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, penru care înscrierile ar urma să înceapă din iulie.

Tinerii fermieri vor putea obține o finanțare nerambursabilă în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, pentru a demara o afacere în domeniul agricol. Programul se adresează cetățenilor români ce au împlinit 18 ani și au până în 41 de ani (exclusiv), la data depunerii cererii de finanțare.

Sprijinul se va acorda pentru o perioadă de maximum trei sau, în cazul sectorului pomicol, maximum cinci ani.

Finanțările vor fi acordate în două tranșe:

75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;

25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși termenul maxim de trei, respectiv cinci ani; vorbim de un termen care va curge de la semnarea contractului de finanțare.

Vezi integral Ghidul solicitantului.

Obiectivele programului:

Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;

Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;

Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.

Încurajarea tinerilor și a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naționale în general.

surse: avocatnet.ro, afir.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate