Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România VS Europa după o lună de coronavirus. Comparație cu Italia, Spania, Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Elveția

Publicat

În urmă cu patru luni Europa urmărea cu o curiozitate mai degrabă științifică situația apărută în China în provincia Wuhan, unde în luna decembrie au apărut primele cazuri de coronavirus. Curiozitatea a început să se transforme în îngrijorare după numai o lună și jumătate, când a fost înregistrat primul caz din Occident.

Prima persoană confirmată cu coronavirus nu a fost însă în Italia, cum ar fi de așteptat având în vedere numărul extrem de mare de bolnavi infectați, care a ajuns să-l depășească pe cel din China, ci în Franța, unde pe 24 ianuarie a apărut prima persoană pozitivă – un bărbat de 48 de ani din Gironde, care s-a întprs din China trecând prin provincia Wuhan. Mai târziu, în aceeași zi, tot în Franța erau confirmate alte două cazuri. La o lună de la debutul pandemiei, se înregistrau 12 cazuri și un deces.

În Germania, primul caz de coronavirus a fost confirmat în 27 ianuarie, iar a doua zi au apărut încă trei cazuri, iar de atunci în fiecare zi au fost anunțate noi îmbolnăviri, însă numărul zilnic de infectări a rămas foarte mic până în 11 februarie când a ajuns la 16 cazuri, apoi timp de aproape 2 săptămâni (25 februarie) a stagnat. Din 26 februarie au început să fie confirmate zilnic tot mai multe cazuri, iar după doar 5 zile, în 1 martie, numărul lor a ajuns la 130. La o lună distanță numărul de persoane infectate a ajuns la 26 și nu au fost înregistrate decese.

În Italia, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate în data de 31 ianuarie, la doi turiști chinezi infectați sosiți în vizită în peninsulă. După o săptămână, în 7 februarie, a apărut și al treilea caz – un italian infectat, iar după alte două săptămâni (în 21 februarie) numărul de cazuri a crescut brusc la 20, iar de atunci este în continuă creștere. După o lună de la debutul pandemiei în Italia se înregistrau 1.049 de cazuri și 29 de decese.

Tot în 31 ianuarie a fost confirmat și primul caz de coronavirus din Anglia. Aici numărul de infectați a ajuns în două săptămâni la 9 (12 februarie), apoi a stagnat până în 24 februarie când s-a ajuns la 13 cazuri, după care a crescut încet, ajungându-se după aproximativ două săptămâni la 116 persoane infectate (5 martie). După o lună, numărul cazurilor a ajuns la 23 și nu a fost înregistrat niciun deces.

Spania, țară aflată în prezent pe locul doi la numărul de cazuri de coronavirus înregistrate a anunțat depistarea primei persoane infectate în data de 1 februarie, la un turist german sosit în țară, iar al doilea caz a apărut în 9 februarie. Contaminarea a stagnat până în 25 februarie, când au fost confirmate alte 4 cazuri, iar din acea zi numărul de îmbolnăviri a început să crească treptat, trecând peste 120 după două săptămâni (în 2 martie 2020). După o lună, erau raportate 58 de cazuri și niciun deces.

În Elveția primul caz confirmat un caz de coronavirus a fost în data de 25 februarie 2020. După două zile numărul de persoane a început să crească constant, ajungând după aproape două săptămâni (în 5 martie) la 114. După o lună de la debut se înregistrau 8.836 de cazuri și 86 de decese.

Austria s-a ”aliniat” la start în aceeași zi cu Elveția (25 februarie), când a anunțat primul caz confirmat de coronavirus, numărul de persoane crescând zilnic timp de două săptămâni, până în 8 martie când a ajuns la 104 cazuri. După o lună erau raportate 4.876 de cazuri și 28 de decese.

În România primul caz a fost confirmat în 26 februarie, iar numărul de îmbolnăviri a crescut încet, timp de trei săptămâni până în 14 martie când s-au raportat 123 de cazuri, iar de atunci a crescut constant. După o lună de la debutul pandemiei erau raportate 1.029 de cazuri și 23 de decese.

Situația în fiecare țară după o lună de la primul caz confirmat.

O analiză evoluției în mai multe în prima lună de la confirmarea primului caz apropie foarte mult situația din România de cea din Italia:

*România – 1.029 de cazuri; 23 de decese (26 februarie – 26 martie)

*Italia – 1.049 de cazuri; 29 de decese (31 ianuarie – 29 februarie)

*Marea Britanie – 23 de cazuri; zero decese (31 ianuarie – 29 februarie)

*Spania – 58 de cazuri; zero decese ( 1 februarie – 1 martie)

*Elveția – 8.836 de cazuri; 86 de decese ( 25 februarie – 25 martie)

*Austria – 4.876 de cazuri; 28 de decese ( 25 februarie – 25 martie)

*Franța – 12 cazuri; 1 deces (24 ianuarie -24 februarie)

*Germania – 26 de cazuri; zero decese (27 ianuarie – 27 februarie)

 

Acum, la distanță de aproape trei luni de la apariția primului caz de coronavirus în Europa putem vedea că pandemia a evoluat diferit în țările prezentate mai sus, iar numărul de cazuri nu a depins de data la care a început infectarea, însă, ca o regulă generală, infectarea s-a răspândit mai agresiv după atingerea numărului de 100 de bolnavi. Ce este îngrijorător în această statististică este tocmai faptul că în prima lună de la izbucnirea pandemiei în fiecare țara, scenariul evoluției bolii din Italia, atât la numărul de cazuri confirmate cât și la cel al deceselor, este asemănător cu cel din România. Cel mai probabil numărul la care s-a ajuns azi are legătură și cu măsurile luate de autoritățile din fiecare țară, dar și cu modul în care acestea au fost respectate de cetățeni.

Situația în 26 martie 2020:

*Franța – 25.233 de cazuri; 1.331 de decese

*Germania – 35.743 de cazuri;  187 de decese

*Italia – 74.386 de cazuri; 7.503 de decese

*Anglia – 9.529 de cazuri; 465 de decese

*Spania – 47.610 de cazuri;  3.434 de decese

*Elveția – 9.765 de cazuri; 103 decese

*Austria – 5.560 de cazuri; 30 de decese

*România – 1.029 de cazuri; 23 de decese

Surse: CSSE; Institutul Național de Sănătate Publică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate