Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii ar putea lucra mai puțin. Proiect de modificare a Codului Muncii inițiat de senatorul PNL Alexandru Pereş şi deputatul Dan Coriolan Simedru

Publicat

muncitoriSenatorul Alexandru Pereş şi deputatul Dan Coriolan Simedru, ambii parlamentari de Alba din partea PNL, au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, care prevede reducerea programului săptămânal de lucru al salariaţilor, de la 40 la 38 de ore, iar ziua de lucru de vineri să fie de doar 6 ore, fără a fi afectată salarizarea personalului public.

Potrivit proiectului de lege, Codul Muncii se modifică, în sensul în care pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, respectiv de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării în plată.

Propunerea legislativă mai prevede că repartizarea timpului de lucru, în cadrul săptămânii, este de 8 ore pe zi, de luni până joi, şi 6 ore, vinerea, cu două zile de repaus.

„Din discuțiile cu salariații am observat că programul este foarte încărcat, stresul este puternic, angajatorii nu vor să discute deloc asupra salariului sau a reorganizării programului de lucru, acesta ar fi un motiv, vrem să deschidem acestă discuție între angajat și angajator. Pe de altă parte economia românească a progresat, tehnologia este modernă, vorbim de productivitatea muncii. De 13 ani Codul Muncii a rămas cumva închistat pe ceea ce înseamnă 40 de ore pe săptămână având în vedere că în Europa vestică, deja acest lucru privind scăderea orelor de lucru este un fapt real” a declarat pentru Alba24, senatorul Alexandru Pereș.

Un alt motiv pe care acesta în invocă ar fi legat de stresul la locul de muncă, accidente de diferită natură, accidente vasculare și alte probleme cu care se confruntă până și tinerii care muncesc într-un mediu stresant.

Senatorul a precizat că a primit mai multe reacții de la micii întreprinzători și ceea ce ar însemna pentru ei reducerea orelor de muncă.

„Eu le dau dreptare, dar pe de altă parte trebuie să ne gândim și la treaba asta. Ne plângem de sănătate, de stres, de demografie, de violența în familie și în școli. Cele două ore am putea să le punem la ceea ce însemnă relaxare și familie” a mai precizat acesta.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal, în cadrul săptămânii de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului, sau în absenţa acestui contract, prin regulament intern.
Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că, începând din 2003, anul în care a intrat în vigoare actualul Cod al Muncii, legislativul l-a amendat periodic, aducând aproximativ 15 modificări şi completări.

Ei arată că, potrivit unei statistici Eurostat din 2005, media europeană privind orele de lucru pe săptămână este de 37,9, iar numărul de ore lucrate efectiv este de 31,5 ore în Olanda, de 34,5 ore în Norvegia, 35,5 ore în Danemarca, 35,6 ore în Marea Britanie, 36 de ore în Suedia, 37 de ore în Germania, în timp ce România are o medie de 41,4 ore săptămânal.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax