Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii au înregistrat la OSIM mai puține mărci, dar mai bune. Care sunt domeniile prioritare de business

Publicat


trofeu best of business 2011Românii au înregistrat la OSIM peste 7.700 de mărci în 2015, dar mai puține decât în anul anterior.

Românii nu pun în topul priorităților de business protejarea portofoliului de proprietate intelectuală și au solicitat în 2015 înregistrarea a numai 7.737 de mărci, prin Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), comparativ cu 8.659 mărci depuse în 2014, potrivit firmei de consultanță Cosmovici Intellectual Property.

Cele mai multe mărci cu protecție în România au fost depuse în domeniul publicității, managementului, educației, activităților sportive și de entertainment, dar și în tehnologie și dezvoltare software și hardware.

România nu are încă o poziție solidă pe harta țărilor care își protejează proprietatea intelectuală (IP) dacă luăm în calcul numărul de mărci românești depuse la nivel local, iar comportamentul de business cu privire la protejarea proprietății intelectuale nu s-a schimbat foarte mult, având în vedere că numărul depunerilor de mărci la nivelul României nu a crescut semnificativ de la un an la altul.

Paul Cosmovici, specialist în proprietate intelectuală în cadrul Cosmovici Intellectual Property spune că, totuși, există aspecte care s-au schimbat în comportamenul românilor, în ultimii ani, scrie Agerpres.

„Firmele românești evită tot mai mult depuneri de mărci problematice, cum ar fi mărci foarte apropiate de branduri reputate. Pe de altă parte, decizia privind locul unde trebuie protejată o marcă devine mult mai sofisticată, multe firme acceptând să depună direct la nivel comunitar, sau chiar în jurisdicții mai îndepărtate, cum ar fi SUA sau China„, a declarat Paul Cosmovici.

Schimbări au avut loc și în ceea ce privește calitatea depunerilor de mărci românești, mai spune reprezentantul firmei de consultanță. Astfel, chiar dacă nu avem mai multe mărci înregistrate, avem mai multe mărci de calitate în sensul că se caută într-adevăr branduri reale, construite profesionist.

„S-a depășit perioada în care se depuneau mărci pur descriptive, iar OSIM și-a sofisticat puțin practica, în sensul că se face o cercetare mai atentă în momentul depunerii”, subliniază Paul Cosmovici.

Comportamentul față de mărcile depuse la nivel comunitar atât al companiilor românești, cât și al celor străine este influențat și de contextul european, mai exact regulile flexibile din cadrul Uniunii Europene la nivel de taxe, circulație a bunurilor sau în alte domenii vitale. Costul este încă un avantaj al spațiului comunitar, întrucât printr-o procedură simplă și un cost rezonabil reușești să protejezi o marcă în 28 de state membre.

La nivelul Uniunii Europene, în anul 2015, au fost depuse până acum peste 9.000 de mărci comunitare, prin Oficiul pentru Armonizarea Pieței Interne (OHIM) potrivit motoarelor de căutare din domeniul proprietății intelectuale, menționează Cosmovici Intellectual Property.Anul trecut, cele mai multe aplicații de mărci, la nivel mondial, au fost depuse de Statele Unite ale Americii, Germania, Franța și Elveția, iar la capitolul brevete – fruntașe au fost Statele Unite ale Americii, Japonia, China și Germania.

sursa: realitatea.net


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Un bărbat din Câmpeni a dat în judecată IPJ Alba, după ce a fost amendat că a sunat de două ori la 112. Ce au decis judecătorii

Publicat

sediu ipj

Un bărbat din Câmpeni, care a sunat de două ori la 112 să raporteze că a găsit vegetație uscată arsă pe terenul unui vecin, a fost amendat cu 1.000 de lei, de către agenții constatori, pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență. Bărbatul nu a fost de acord cu amenda primită și a acționat în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vlogul unui cătun din Munții Apuseni: Povești despre haiduci, motocicliști germani și o iapă pe nume Londra

Publicat

lae

Într-un cătun din Munții Apuseni, trei bunicuțe s-au apucat de vlogging. De la rețete de cozonac sau tutoriale de vopsit ouă de Paște, cele trei vloggerițe au devenit vedete peste noapte. Dar nu sunt singure, Lae este vecinul Zinei, Liviei și Corneliei și este pasionat de ”storytellying” și ”slangul” din Tecșești.  Lae știe toate poveștile din […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Iulia Ghenea, tânăra din Cugir care a demascat un profesor de la Babeş-Bolyai ce o hărțuia sexual, a ajuns subiect de film

Publicat

tanara cugir

Pe 21 iunie 2011, un profesor al Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu peste 20 de ani experiență la catedră, devenea ”actorul” principal într-un scandal de hărțuire sexuală. Potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Iulia Ghenea, o studentă din Cugir, mai avea de dat înainte de susținerea licenței, un singur examen la cursul predat de Ilie Parpucea, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: INCENDIU în localitatea Rădești. O stivă cu baloți de luncernă a luat foc

Publicat

radesti

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.50, la o stivă cu baloți de lucernă în localitatea Rădești. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate