Eveniment
Românii care au construit fără autorizație vor putea intra în legalitate. Ce reprezintă autorizația de regularizare
Românii care și-au construit case, anexe gospodărești sau și-au închis balcoanele fără autorizație de construire sau cu încălcarea dispozițiilor acesteia vor putea intra în curând în legalitate.
Mai exact, în cazul construcțiilor neautorizate, cetățenii vor avea obligația de a solicita emiterea unei autorizații de regularizare, prin care se va impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.
Citește și Ce lucrări se pot face fără autorizație de construcție la renovarea casei sau apartamentului. Prevederi din legislația actualizată
Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, actul normativ care reunește toate regulile din aceste trei domenii, a fost adoptat recent de Guvern. Proiectul va merge acum la Parlament, pentru dezbatere și vot.
Documentul introduce un nou tip de autorizație, respectiv autorizația de regularizare.
Ce reprezintă autorizația de regularizare
În situația în care au fost realizate lucrări cu nerespectarea autorizației de construire, titularul lucrării are obligația de a solicita emiterea unei autorizații de regularizare, autorității administrației publice competente să emită și autorizația de construire.
Autorizația de regularizare se va putea emite doar pentru:
- clădirile cu funcțiunea de locuințe unifamiliale cu regim de înălțime parter/parter și etaj cu o suprafață de maximum 150 mp, care nu sunt monumente istorice și sunt situate în afara zonelor de protecție ale monumentelor istorice sau a zonelor construite protejate;
- anexe ale locuințelor, anexe gospodărești sau anexe ale exploatațiilor agricole în suprafață de maxim 150 mp;
- lucrări de închidere a balcoanelor fără extinderea pe domeniul public.
Cine poate emite autorizații de regularizare
Autorizațiile de regularizare se vor putea emite de către autoritățile administrației publice locale, potrivit competențelor ce le revin:
- de către primarul comunei, orașului sau municipiului, după caz;
- de către președintele consiliului județean
Autorizația de regularizare se emite de către autoritatea publică numai dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ condițiile impuse de legislația specială privind protecția mediului, cerințele fundamentale aplicabile construcțiilor prevăzute la art. 398, cerințele specifice imobilelor cu caracter special aparținând instituțiilor din SNAOPSN și au fost respectate reglementările urbanistice aplicabile.
Condițiile privind impactul asupra mediului se verifică de către autoritățile competente cu protecția mediului și se referă la îndeplinirea următoarelor cerințe:
- lucrările realizate respectă actul administrativ emis de către autoritatea publică competentă pentru protecția mediului;
- autoritatea publică competentă pentru protecția mediului a emis clasarea notificării privind evaluarea impactului asupra mediului, iar lucrările realizate nu conduc la modificarea clasării;
- lucrările realizate nu intră sub incidența Legii nr. 292/2018, a art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 și a art. 48 și 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care condițiile prevăzute nu sunt îndeplinite în mod cumulativ, autoritatea publică locală aplică prevederile legale privind desființarea lucrărilor realizate. În situația în care există soluții tehnice pentru îndeplinirea cumulativă, autoritatea publică locală poate impune obținerea unei autorizații de construire sau desființare parțială, după caz.
Autorizația de regularizare, emisă temporar și pentru alte categorii de construcții
Prin excepție, pentru o perioadă de maxim 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autorizația de regularizare se emite și pentru alte categorii construcții decât cele menționate anterior, realizate fără respectarea procedurilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construire, cu condiția încadrării lucrărilor în prevederile reglementărilor de urbanism aprobate la data execuției lucrărilor, a cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții și a îndeplinirii obligațiilor fiscale.
În această situație, valoarea cotelor aferente controlului de stat în amenajarea teritoriului urbanism și construcții este de zece ori valoarea cotelor care ar fi fost datorate dacă lucrările ar fi fost legal executate iar taxa de certificat de urbanism și de autorizare a construirii datorată este de zece ori valoarea taxei stabilite prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Verificarea respectării cerințelor fundamentale de calitate în construcții se face pe bază de expertize tehnice întocmite de experți tehnici în construcții atestați pentru fiecare domenii și specialități, respectiv rezistență mecanică și stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranța și accesibilitatea în exploatare, protecție împotriva zgomotului și economie de energie și izolare termică iar verificarea respectării reglementărilor urbanistice se face de către structura de specialitate de la nivelul autorităților administrației publice locale sau în lipsa personalului calificat, de către specialiști cu drept de semnătură în domeniul urbanismului angajați de solicitant.
De asemenea, executarea fără autorizație de construire, de desființare, de regularizare sau de modificare ori cu nerespectarea prevederilor acestora a lucrărilor de construire, de intervenție, de amenajare sau desființare va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50.000 și 1.000.000 de lei, în raport cu gravitatea faptei și cu impactul asupra vecinătăților.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Geta Rusu
miercuri, 12.04.2023 at 07:28
buna ziua mă numesc Rusu Geta și asi dori să știu ce acte trebuie pentru construirea unei case de 100 metri pătrați nu am autorizație de construcție că am fost la primărie și costa prea mult și nu îmi permit eu am un copil cu handicap grav nu vrea nimeni să mă ajute cu aceasta autorizație ce asi putea sa fac sa nu mai fie nevoie de autorizatiie