Connect with us
Publicitate

Economie

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni pot deconta cheltuielile pentru hrană şi cazare. Ce sume a stabilit Guvernul

Publicat

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea ca românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.

Astfel, cei ce găzduiesc cetățeni străini sau persoane fără cetățenie ce au de suferit din cauza războiului din Ucraina vor putea deduce o parte din cheltuielile cu cazarea acestora, potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere marți la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Sumele ce vor fi primite pentru cazarea refugiaților se vor adăuga celor primite de la stat pentru hrana acestora, măsură stabilită acum câteva zile

„Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (…)

Guvernul vrea să sprijine românii care oferă cazare refugiaților din Ucraina

Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru, citat de Agerpres.

Potrivit avocatnet.ro proiectul de OUG de la MAI stabilește că, pe lângă deducerea cheltuielilor cu hrana refugiaților, cei ce găzduiesc persoane aflate în situații deosebite din cauza războiului din Ucraina vor beneficia și de decontarea cheltuielilor cu cazarea acestora.

Mai exact, după cum scrie în proiect, “persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, vor beneficia de decontarea de la stat a sumei de 50 de lei/ zi pentru cazarea acestora, pentru fiecare persoană în parte.

Ce sume vor fi decontate

Sumele ce vor putea fi decontate pentru cazarea refugiaților din Ucraina se vor adăuga celor pentru asigurarea hranei lor, în valoare de 20 de lei/ zi/ persoană, stabilite spre începutul lunii, prin OUG 20/2022.

După ce măsura decontării sumelor pentru cazarea refugiaților va intra în vigoare, va trebui stabilit și mecanismul prin care se va putea efectiv face acest lucru, dar, foarte probabil, va fi cel conținut de HG 336/2022, care va trebui, în schimb, modificat, pentru a conține și acest tip de ajutor, nu doar cel pentru hrana refugiaților.

În plus, prin acest proiect de OUG se va introduce posibilitatea de a aloca bani din fondul de rezervă bugetară unităţilor administrativ-teritoriale din statele vecine care se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxului de persoane care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Alte facilități acordate refugiaților din Ucraina

Pe lângă decontarea cheltuielilor cu hrana, de puțină vreme au fost luate și alte măsuri prin care se acordă ajutor refugiaților din Ucraina. Astfel, a fost eliminată obligația de a prezenta un aviz de angajare de către cetățenii ucraineni care nu solicită azil pe teritoriul României, aceștia putându-se angaja mai ușor pe baza unei declarații pe propria răspundere dată angajatorului român.

Totodată, copiii ucraineni care vin în România, inclusiv cei care nu solicită azil, beneficiază de o serie de drepturi în ceea ce privește educația, printre care, dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul grădinițelor și școlilor din țara noastră.

Cum se va face decontarea sumelor de la stat pentru găzduirea ucrainenilor

Acesta a adăugat că mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern, întrebat ce dovezi trebuie să aducă persoanele care găzduiesc sau au găzduit refugiaţi proveniţi din Ucraina şi doresc o decontare a cheltuielilor suportate.

Totodată, el precizat, în context, că Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma este de 50 de lei/zi.

„Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat.

De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a explicat Cărbunaru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate