Connect with us
Advertisement

Actualitate

Românii care nu sunt pensionari pot plăti contribuția de asigurări sociale pe perioada în care nu au fost asigurați

Publicat

casa de pensii oameni Un act normativ ce introduce o derogare de la prevederile Legii pensiilor publice a fost publicat luni, 24 octombrie, în Monitorul Oficial. În acest sens, în următoarele 6 luni, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Legea nr. 186/2016 introduce o derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

În acest sens, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii analizate, persoanele interesate pot încheia un contract de asigurare sociala, contract tipizat prevazut în anexa la lege.

Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioada cuprinsă între data încheierii contractului de asigurare socială în conditiile Legii nr. 186/2016 și ultimii 5 ani anteriori acestei date. În acest sens, perioada pentru care se achită contribuția de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Notă: prevederile acestei legi nu se aplică persoanelor pentru care există obligația asigurării în sistemul public de pensii, explică consultantul fiscal Adrian Benta, autorul acestei analize.

Din perspectiva bazei lunare de calcul, aceasta se constituie cel puțin la valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară reglementat pe fiecare lună dintre cele din perioada pentru care se solicită efectuarea plății contribuției de asigurări sociale.

Documentul menține plafonul maxim pentru baza lunară de calcul asupra căreia se poate calcula contribuția la nivelul de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În ceea ce privește plata contribuției de asigurări sociale, aceasta se poate efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se afla domiciliul persoanei interesate.

În concluzie, derogarea introdusă de această lege stabilește că în următoarele 6 luni (începând cu data de 27 octombrie), persoanele care se încadrează în criteriile stabilite prin actul normativ analizat, pot să își achite contribuția la asigurările sociale – pensii pentru perioada 2011-2017.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement