Connect with us
Advertisement

Eveniment

Românii care rămân fără pensie, dacă nu depun un formular la Casa de pensii, de 2 ori pe an. De ce este cerut de autorități

Publicat

Unii români își pot pierde pensia dacă nu depun un formular. Mai mult decât atât, acesta nu trebuie completat o singură dată, ci este solicitat de mai multe ori. Obligația este pentru pensionarii români din străinătate.

Aceștia trebuie să completeze un document prin care să dovedească faptul că mai sunt în viață. Formularul este solicitat o dată la șase luni. Dacă nu-l transmit la casa de pensii, riscă să nu le mai fie virați banii de pensie.

Regula se regăsește în noua lege a pensiilor. Anterior, documentul era cerut o dată pe an. Din 2024, acesta trebuie transmis de două ori pe an: o dată la 31 martie și încă o dată la 30 septembrie.

Ce prevede noua lege a pensiilor

În noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, sunt precizate condițiile de solicitare a formularului.

”Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți,

  • au obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.

Certificatul de viață se transmite de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă.

Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viață

  • în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

Modelul unic de certificat de viață se aprobă prin ordin al președintelui CNPP.

Dacă nu se trimite formularul la datele amintite, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare.

În cazul în care formularul este transmis cu întârziere, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării.

Aceste prevederi intră în vigoare din 1 septembrie 2024.

Certificatul de viață – precizări CNPP

Pentru a se evita efectuarea unor plăţi necuvenite către beneficiari nerezidenţi în România, a căror situaţie s-a modificat

  • cu efecte asupra obligaţiei casei teritoriale de pensii competente de a achita drepturile de pensie şi/sau alte drepturi care se stabilesc şi se plătesc de către casele teritoriale de pensii
  • se va utiliza certificatul de viaţă ca şi instrument de verificare administrativă.

În acest scop, se utilizează modelul unic de certificat de viaţă

  • care constituie dovada pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenţi.

Certificatul de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis de către casa teritorială de pensii competentă beneficiarilor nerezidenţi, în versiune bilingvă (română și o limbă de circulaţie internaţională).

Reacții

Unii pensionari din România se amuză, având în vedere că ei nu au această obligație. Doar cei care locuiesc în străinătate trebuie să certifice că sunt în viață.

Însă statul și-a luat măsuri de siguranță, având în vedere că doar anul trecut a plătit pensii de aproape 300.000 de lei unor români care decedaseră în străinătate.

”Nu întotdeauna suntem notificaţi de către aparţinători, de către rudele persoanelor decedate, cu privire la faptul că au decedat”, spune Luiza Florescu, director Direcție Relații Internaționale, pentru observatornews.ro

Pensionar stabilit în Italia: ”Ne pune pe drumuri mai mult şi nu e atât de simplu. Pierzi două zile. Aici este obligatoriu să te deplasezi la primărie sau la un funcţionar. În loc să se îmbunătăţească, se îngreunează situaţia”.

Cei mai mulți pensionari români cu domiciliu în străinătate sunt în Germania, Ungaria, Austria și Italia. Sunt aproape 100.000 de români.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement