Economie
Românii din topul global al miliardarilor: Cine sunt și ce averi au. Forbes a publicat clasamentul pe 2025

Românii din topul global al miliardarilor: Revista americană de afaceri Forbes a publicat recent situația pentru anul 2025, incluzând și șase români printre cei mai bogați oameni ai lumii. Deși numele lor rămân aceleași față de anii anteriori, ordinea acestora în topul miliardarilor români s-a modificat.
Primii în top sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, scrie Startupcafe.ro.
Cei mai avuți români din acest an sunt Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani), cofondatorii companiei de tehnologie Databricks.
La nivel mondial, cei doi ocupă locul 1462, fiecare având o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari.
Deși stabilit de mult timp în Statele Unite, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, Ion Stoica este inclus pe lista miliardarilor români de către Forbes.
Stoica este cofondator și președinte executiv al Databricks, companie care a ajuns la o valoare de 62 de miliarde de dolari în ianuarie 2025.
Anterior, acesta a fost CEO-ul firmei între 2013 și 2016, predând conducerea lui Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, a cofondat și startup-ul de streaming Conviva, precum și Anyscale.
Matei Zaharia, cofondator și CTO al Databricks, s-a născut în România, dar s-a mutat în Canada împreună cu familia sa în copilărie.
După absolvirea Universității din Waterloo, și-a continuat studiile doctorale la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica.
El este cunoscut drept creatorul Apache Spark, unul dintre cele mai utilizate framework-uri pentru procesarea datelor. În prezent, predă la Stanford și MIT.
Ion Țiriac – locul 3
Pe locul al treilea în rândul celor mai bogați români se află Ion Țiriac (85 de ani), cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe poziția 1688 în clasamentul global.
Țiriac și-a construit averea în sectorul financiar, imobiliare, auto și sport. Fost jucător de tenis și hocheist, a reprezentat România la Jocurile Olimpice din 1964 și a fost finalist în trei ediții ale Cupei Davis.
După căderea regimului comunist, și-a început cariera de investitor și a fondat grupul Țiriac. Este, de asemenea, cunoscut pentru colecția sa impresionantă de peste 400 de automobile și motociclete, inclusiv mașini care au aparținut lui Al Capone, Sammy Davis Jr. și Elton John.
Dragoș Pavăl – omul din spatele Dedeman
Pe locul 4 în rândul miliardarilor români se află Dragoș Pavăl (58 de ani), clasat pe poziția 1763 la nivel mondial, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari.
Alături de fratele său, Adrian Pavăl, acesta deține Dedeman, cea mai mare companie românească din sectorul bricolajului și materialelor de construcții.
Fondată în 1992, compania are în prezent 57 de magazine și vânzări anuale de 2 miliarde de dolari. Frații Pavăl au investit și în companii listate la bursă, precum și în proiecte imobiliare în București și Cluj-Napoca.
Daniel Dines – scădere semnificativă în clasament
Daniel Dines (53 de ani) ocupă locul 5 în topul românilor bogați și poziția 2356 la nivel global, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari.
Comparativ cu anul 2024, când avea 2,7 miliarde de dolari, averea sa a suferit o scădere considerabilă, ceea ce l-a retrogradat de pe primul loc în clasamentul miliardarilor români.
Originar din Onești, județul Bacău, Dines este cunoscut ca fondatorul și co-CEO-ul UiPath, prima companie românească listată pe Bursa din New York.
În afară de UiPath, el este un investitor activ în startup-uri tehnologice și imobiliare.
Românii din topul global al miliardarilor: Adrian Pavăl – al șaselea miliardar român
Ultimul pe lista românilor incluși în clasamentul Forbes 2025 este Adrian Pavăl (56 de ani), clasat pe locul 2479 la nivel mondial, cu o avere de 1,3 miliarde de dolari. Cofondator al Dedeman, acesta conduce împreună cu fratele său Pavăl Holding, un imperiu de afaceri fondat în 1992.
În timp ce Ion Stoica și Matei Zaharia domină în prezent topul miliardarilor români, Ion Țiriac își menține poziția printre cei mai importanți oameni de afaceri ai țării.
În schimb, Daniel Dines a suferit o scădere semnificativă a averii, pierzând primul loc. Frații Pavăl își consolidează prezența în top, cu investiții în creștere.
Cu toate aceste fluctuații, România continuă să aibă reprezentanți de seamă în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News