Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Românii pot deconta parțial serviciile medicale pe care le primesc în străinătate. Din 26 octombrie a intrat în vigoare Directiva UE 2011/24

Publicat

Începând de sâmbătă, 26 octombrie 2013, românii se pot trata în spitalele din țările UE, iar tratamentele vor putea fi decontate parțial de la stat. Mai multe servicii medicale obținute de români în străinătate vor fi decontate la preţurile din ţară. În plus, rambursarea se va face numai dacă serviciul medical este inclus în pachetul de servicii de bază din România”, a precizat şeful CNAS Cristian Bușoi.

 

Pentru a le fi decontate serviciile medicale suportate într-un spital dintr-o ţară membră UE, românii trebuie să achite costurile tratamentului şi să ceară factură, iar mai apoi, prin CNAS, îşi vor putea recupera o parte din bani.

 

 

 

Preşedintele CNAS a spus că, în practică, prevederile esenţiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate în România, conform Ordinului preşedintelui Casei Naţionale  de Asigurări de Sănătate  nr. 729/17.07.2009, art.8. „În baza acestui Ordin,  asiguraţii care se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde sunt luaţi în evidenţă ca persoane asigurate, beneficiază de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România, fără a depăşi contravaloarea în lei a serviciilor achitate de asigurat”, a precizat Cristian Buşoi citat de Gândul.info.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei directive românii pot beneficia de tratament în străinătate în orice spital vor, indiferent dacă e de stat sau privat. „Se va aplica aceaşi regulă ca şi la noi în ţară în privinţa spitalelor private. Adică, vor fi decontate, tot la preţul de România, doar dacă serviciile medicale sunt decontate parţial sau total de către statul respectiv”, a punctat preşedintele CNAS.

 

 

Vor putea beneficia de aceste drepturi  doar cei care au venituri peste medie. „Această directivă nu are nimic în comun cu formularul E112, în cazul căruia toate costurile sunt acoperite de către stat şi de care pot beneficia doar românii care suferă de afecţiuni care nu pot fi tratate la noi în ţară”, a explicat Cristian Buşoi.

 

Statul va deconta doar costurile echivalente intervențiilor medicale din România. Spre exemplu dacă la un spital privat sau de stat din Italia costul unei intervenții chirurgicale va costa 2000 de euro, iar aceeași intervenție în România costă 1000 de euro, CNAS va deconta doar contravaloarea serviciilor medicale din România.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax