Abrud
Roșia Montană Marathon 23-25 iunie 2023. Un eveniment de anvergură al Apusenilor, pentru toată familia
Roșia Montană Marathon este un eveniment dedicat întregii familii care se desfășoară în perioada 23025 iunia, în județul Alba.
Competițiile de alergare din cadrul acestei ediții a zecea, aniversare, se vor desfășura chiar pe 24 iunie, în ziua de Sânziene: startul se va lua din inima localității Roșia Montană, iar cursele vor cuprinde împrejurimile muntoase pitorești.
Roșia Montană Marathon ajunge în anul 2023 la cea de-a zecea ediție, care își propune să fie memorabilă:
- Mai întâi prin data semnificativă aleasă: 24 iunie, ziua de Sânziene, zi de legendă pentru poporul român, zi care în mod tradițional captează cele mai bune energii ale pământului și cerului, făcându-le favorabile oamenilor.
- Apoi prin bogăția de manifestări sportive și culturale, care au ambiția să îl implice pe fiecare participant în parte.
Sunt așteptați la Roșia Montană alergători montani cu experiență, maratoniști performeri, dar și amatori și familii cu copii.
Programul complex creat de organizatorii manifestării, Asociația Pachamama România, cuprinde activități destinate fiecăruia.
Probele de alergare se vor desfășura chiar în ziua de Sănziene, sâmbătă 24 iunie
Probele destinate adulților sunt:
– Maraton (42,16 km, diferență de nivel 1800 m) – de anul acesta proba de maraton va purta numele îndrăgitei și regretatei ambasadoare Pachamama, Ana Oros Daraban
– Semimaraton (care măsoară 25,2 km, conform reliefului local – diferență de nivel 1100 m)
– Crosul Tăurilor (10 km, diferență de nivel 440 m)
Toate aceste probe se vor desfășura începând cu ora 7,30.
Probele competitive destinate copiilor, (în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană) se vor desfășura tot sâmbătă, de la ora 16.
Cei care iubesc muntele, dar nu sunt neapărat fani ai alergării, sunt invitați într-o drumeție de 7 km, Drumeția Interconectivității.
Pentru toate aceste manifestări, înscrierile sunt deschise aici: rosiamontanamarathon.ro/inscrieri
Trofeele ediției de anul acesta sunt realizate manual, pe suport de lemn, idee care s-a născut din crezul organizatorilor de „întoarcere la natură“
Însă alergarea și drumeția montană sunt doar o parte din atracțiile evenimentului, care își propune să-i conecteze pe participanți cu spiritul locului, dar și cu meșteșugurile și tradițiile locuitorilor, cultivând o abordare blândă a naturii, care înseamnă atât folosirea darurilor ei, cât și recunoștința pentru acestea, respectiv gestul omului de a oferi ceva în schimb pentru toate bogățiile pe care le primește.
Roșia Montană Marathon devine astfel un loc de schimb cultural și de relaționare între cei care locuiesc în Roșia Montană și cei care o vizitează, adulți, adolescenți și copii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News