Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Roşia Montană, pe lista Europa Nostra cu cele mai periclitate şapte situri de pe continent

Publicat

Peisajul cultural-istoric din Roşia Montană a propulsat zona pe lista întocmită de organizaţia de patrimoniu Europa Nostra cu cele mai periclitate şapte situri şi monumente de pe continent. Acestea sunt selectate pentru Programul de advocacy şi salvare, inaugurat anul acesta, de către organizaţia amintită.

Peisajul cultural-istoric Roşia Montană a fost selectat în lista finală, alături de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al oraşului Nicosia (Cipru), Fortificaţiile Vauban din Briancon (Franţa), Mănăstirea San Benedetto Po (Italia), Mănăstirea din Setubal (Portugalia) şi Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Mardin (Turcia).

Aceste situri şi monumente au fost selectate pentru Programul de advocacy şi salvare „7 Most Endangered”, iniţiat anul acesta de Europa Nostra în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Anunţul a fost făcut de organizaţia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European.

„Aceste monumente şi situri au fost selecţionate nu doar fiindcă ne spun o poveste fascinantă despre trecutul nostru comun, întărind sentimentul apartenenţei la o familie europeană, dar şi pentru faptul că sunt foarte preţioase pentru comunităţile locale, profund angajate în salvarea lor”, a declarat preşedintele Europa Nostra, tenorul Placido Domingo.

La conferinţa de presă de la Bucureşti dedicată acestui eveniment au participat, joi, Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio, Maria Berza, membru al juriului programului „7 Most Endangered”, Ştefan Bâlici, autor al dosarului de candidatură al Roşiei Montane şi reprezentant al Asociaţiei Arhitectură Restaurare Arheologie (ARA), precum şi Tudor Brădăţan, de la Asociaţia Alburnus Maior.

„Ne aşteptăm ca o atitudine atât de fermă ca includerea Roşiei Montane pe lista Europa Nostra, care reprezintă politicile europene în domeniul patrimoniului, acordă anual premiile de patrimoniu ale Uniunii Europene şi este asociată cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, să aibă un ecou corespunzător şi demn din partea autorităţilor române”, a spus Ştefan Bâlici.

La rândul ei, Maria Berza a subliniat că este important ca patrimoniul cultural şi natural să fie asociat programelor de dezvoltare durabilă. Totodată, asocierea Europa Nostra cu principalele bănci europene este foarte importantă pentru viitor, reprezentanţi ai organizaţiei şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţii urmând să facă vizite la siturile selectate pentru a evalua exact valoarea acestora, stadiul de „deznădejde” în care se află şi a propune măsuri pentru salvarea lor, a mai arătat Berza.

Experţi angajaţi de Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei vor oferi analize şi consiliere asupra modalităţilor de finanţare, cum ar fi, de exemplu, prin fonduri ale UE sau împrumuturi.

„Va înceta, sper, declaraţia conform căreia numai prin exploatarea minieră cu cianuri vor fi oferite locuri de muncă. Sper că autorităţile române vor realiza că este un moment de cotitură pentru patrimoniul din România, care a fost multă vreme neglijat”, a mai spus Berza.

Pentru selectarea în acest program, la prima ediţie, organizaţii ale societăţii civile şi instituţii publice din 21 de ţări europene au prezentat 40 de candidaturi.

„Peisajul de la Roşia Montană a fost modelat prin activităţile de minerit desfăşurate timp de peste trei milenii. Patrimoniul subteran constă dintr-o vastă reţea de galerii (aproximativ 150 de kilometri, dintre care galeriile pe şapte kilometri datează din timpurile dacice şi romane), precum şi echipamente şi alte vestigii in situ. Vestigiile de locuire supraterană (situri funerare romane, edificii şi drumuri, ca şi zone medievale şi moderne) demonstrează o interacţiune multiseculară intensă între om şi mediu”, se arată în prezentarea sitului românesc de pe site-ul Europa Nostra.

Organizaţia mai arată că peisajul minier de la Roşia Montană este unul dintre cele mai reprezentative din Europa şi că este în prezent serios ameninţat de un uriaş proiect minier în carieră deschisă.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. Zorki

    joi, 13.06.2013 at 18:08

    Foarte tare!

  2. cristi

    vineri, 14.06.2013 at 05:47

    Mitul propagandistic promovat agresiv de RMGC şi de susţinătorii lor a primit o lovitura mortala! NU proiectul minier este opţiunea de dezvoltare a localităţii şi a zonei. Dimpotrivă, prin includerea Roşiei Montana în proiectul “7 Most Endangered”, exploatarea minieră reprezintă o ameninţare pentru dezvoltarea bazată pe valorificarea patrimoniului cultural, o altă ameninţare fiind administraţia (locală şi naţională). Din acest moment, TOTI IUBITORII DE CIANURA (primarii goldisti, Consiliul şi Judeţean, guvernul, parlamentari), au OBLIGAŢIA de a lua în discuţie şi de a analiza şi această alternativă.
    Da, este dovada clara ca se pot crea LOCURI DE MUNCA si ALTFEL! prin PROIECTE DURABILE, curate, nu prin bombe ecologice si tunuri economice!
    Romania, trezeste-te!

    • Calin

      vineri, 14.06.2013 at 17:08

      includerea pe o lista se rezuma fix la asta, ca apare numele scris undeva pe o lista! ce locuri de munca s-au creat sau se vor crea prin includerea pe acea lista? poate doar pentru ONGistii care au facut propaganda in acest scop! la Rosia Montana somajul e de 80%! asta nu se rezolva cu o lista, ca pe vremea comunistilor, se rezolva prin investitii!

    • Anda

      sâmbătă, 15.06.2013 at 13:28

      daca ai inclus-o pe o lista, nu inseamna automat ca vin si solutiile concrete, traduse prin locuri de munca, ecologizare sau investitii in patrimoniu. Iar la Rosia Montana s-ar deschide cea mai moderna mina din Europa, asta inseamna bomba ecologica?

  3. Anda

    vineri, 14.06.2013 at 07:55

    Acum este o zona foarte periclitata, din cauza statului care a exploatat iresponsabil si a lasat o poluare extrema in urma. Dar solutiile vin din investitia propusa, cu ecologizarea inclusa, nu numirea pe o lista!

  4. altcineva

    vineri, 14.06.2013 at 10:04

    Anda, solutiile pe termens scurt vin de lw rmwc. solutiile viabile, sanatoase si de lunga durata nu vin din resurse ce se termina in cativa ani, axploatate agresiv si inconstient.
    Deocamdata, „poluarea” de la Rosia permite oamenilor sa traiasca acolo. rmwc nu aduce nimic in plus decat un potential pericol.
    In sfarsit valorile (oameni, munti, ape, fauna si flora raman acolo si continua sa EXISTE si nu sterge nimeni Rosia Montana si satele dimprejur de pe harta tarii pentru un castig rapid, cu o atitudine de comerciant.

    • Calin

      vineri, 14.06.2013 at 17:06

      de fapt RMGC aduce investitii in patrimoniu, investitii in reecologizarea mediului, creeaza locuri de munca in activitatea traditionala. ONGistii vin cu tot felul de liste si cam atat. de ce e nevoie acolo, de lucruri concrete sau de liste?

    • Anda

      sâmbătă, 15.06.2013 at 13:13

      avand in vedere ca mina asemanatoare exista in tari mai dezvoltate ca Romania, eu zic ca nu este vorba de o exploatare agresiva si inconstienta, ba chiar de una de dorit. Cine a fost la Rosia Montana stie ca poluarea nu este in ghilimele si chiar daca oamenii traiesc inca acolo, cati mai traiesc, asta nu inseamna ca este o viata sanatoasa si ca nu este nevoie de ecologizare. Si fara proiect zona este intr-un potential pericol, acela de a disparea, din cauza saraciei

      • cristi

        luni, 17.06.2013 at 09:26

        Calin si Anda, sunt convins ca aberatiile voastre repetitive si robotizate invatate la scoala de manipulare a RMGC, nu o sa impresioneze pe nimeni… ba dimpotriva oamenii sunt deja scarbiti de metodele voastre.
        Dar cu toate astea trebuie spus ca cei care se lupta cu RMGC o fac VOLUNTAR! Nu sunt platiti ca voi ci fac asta pentru ca mai au incredere in triumful binelui asupra raului… Si majoritatea nu sunt in niciun ONG. Eu de exemplu sunt mot din Campeni si ma doare sa vad cum o sa ajungeti cu totii sclavii unei minciuni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax